search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:40
MENU CLOSE

Ο Τρούμαν Καπότε και οι «μαύροι κύκνοι» του λαμπερού Μανχάταν (videos)

09.02.2024 10:06
truman-capote

Αυτός, ο Τρούμαν Καπότε, ήταν ένας πετυχημένος συγγραφέας. Η φήμη του είχε εκτοξευτεί αφού δύο από τις νουβέλες του, το «Breakfast in Tiffanny’s» και το «In Cold Blood» είχαν γίνει ταινίες, και είχαν γράψει -για διαφορετικούς λόγους- το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος, που γοήτευε με την αφηγηματική του δεινότητα τους συνδαιτυμόνες του, ενώ ταυτόχρονα ήταν ένας ακροατής με ενσυναίσθηση και διαθέτοντας κάποιες ιδιαίτερες ευαισθησίες σαν ομοφυλόφιλος κέρδιζε τις γυναικείες καρδιές.  

Αυτές, ήταν οι «αρχόντισσες» του Μανχάταν. Γυναίκες όμορφες, πλούσιες και διάσημες, που είχαν όλη τη Νέα Υόρκη στα πόδια τους. Γυναίκες παλιών καλών οικογενειών, παντρεμένες με δυνατούς ανθρώπους, τραπεζίτες, βιομήχανους, παραγωγούς του κινηματογράφου και μεγαλοεκδότες, γυναίκες δύσκολες και πολυδάπανες, γυναίκες με εξαιρετικό γούστο, εξεζητημένους τρόπους και την υψηλότερη δυνατή κοινωνική δικτύωση.

Ο Τρούμαν Καπότε, θέλοντας να τις κολακεύσει, και να εξάρει τη θηλυκή μεγαλοπρέπεια και χάρη τους, τις αποκαλούσε τρυφερά: «οι κύκνοι μου».

Οι γυναίκες αυτές ήταν: η Μπέιμπ Πέιλι (σύζυγος του Μπιλ Πέιλι, ισχυρού άντρα του CBS), η Αν Γούντγουαρκ (σύζυγος του τραπεζίτη Γούντγουαρκ), η Σλιμ Κιθ, η Σ. Ζ. Γκεστ, η Λι Ράτζβιλ (κοσμική, αδελφή της Τζάκι Κένεντι Ωνάση).

Η πιο εκλεκτική παρέα της High society του Μανχάταν, απολάμβανε την συνεύρεσή της σχολιάζοντας κάθε αξιοπρόσεκτο γεγονός της Νέας Υόρκης, φυλλομετρώντας τα πιο φανερά μυστικά της πιάτσας των υψηλών προσώπων, όλες τις  δολοφονικές, σόκιν λεπτομέρειες για γνωστούς και κραταιούς, πάμπλουτους και στάρλετ, διασκεδάζοντας πικρόχολα στα λαμπερά πάρτι και στα night clubs, και τηρώντας απαρέγκλιτα το εβδομαδιαίο ραντεβού της, στο απλησίαστο για τους κοινούς θνητούς, εστιατόριο, La Cote Basque, του Μανχάταν. 

Η παρέα ένιωθε άτρωτη, και τα μέλη της πολλές φορές μοιράζονταν και τα δικά τους μυστικά με τον Τρούμαν Καπότε, που είχε κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους.

Για να λέμε την αλήθεια, ο Καπότε πρώτα είχε γοητεύσει, και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των συζύγων των ισχυρών αυτών κυριών, κι έτσι κατάφερε να μπει στον κύκλο τους και στα μεγαλοαστικά τους σπίτια.

Το άρθρο «βόμβα» στο περιοδικό «Esquire»

Φαίνεται όμως ότι ο Καπότε ένιωθε για τις γυναίκες αυτές, αισθήματα ανάμικτα, θαυμασμού και περιφρόνησης. Ίσως βρέθηκε υπό την πίεση της βαλτωμένης συγγραφικής του καριέρας και, γιατί όχι, της ενδόμυχης ζήλειας ενός ανθρώπου πιο έξυπνου, πιο καλλιεργημένου αλλά σαφώς πιο φτωχού από τις πάμπλουτες φίλες του, που το μόνο «τραγικό» της ζωής τους ήταν πως συνήθως έπλητταν στις γεμάτες πίνακες Πικάσο επαύλεις τους, ντυμένες από τους διασημότερους μόδιστρους και λουσμένες στα διαμάντια και τα μαργαριτάρια.

Έτσι, τον Νοέμβριο του 1975, ο Καπότε δημοσίευσε στο περιοδικό «Esquire», ένα κομμάτι περίπου 10.000 λέξεων, με τίτλο «La Cote Basque, 1965». Το κομμάτι αυτό ήταν μια ας το πούμε προδημοσίευση ενός βιβλίου που ετοίμαζε εκείνο τον καιρό ο Καπότε, στο οποίο θα έδινε τον τίτλο Answered Prayers.

Στο άρθρο αυτό, ο Τρούμαν Καπότε αποκάλυπτε τα ιερά μυστικά των κυριών αυτών, απλά παραλλάσσοντας λίγο τα ονόματά τους. Οι κυρίες έπαθαν σοκ από την αποκάλυψη των μυστικών τους στο κοινό των πληβείων. Ένιωσαν βαθιά προδομένες. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ο αγαπημένος τους Τρούμαν είχε κάνει κάτι τέτοιο.  

Ο Τρούμαν Καπότε, απορούσε κι αυτός: «Ήξεραν ότι είμαι συγγραφέας και κάποια στιγμή θα έγραφα γι’ αυτά τα πράγματα. Δεν πιστεύω να περίμεναν πως όλα όσα άκουγα τόσον καιρό τα πήρε ο άνεμος και δεν συγκράτησα τίποτε;»

Ο Καπότε, πάνω από όλα, ήταν συγγραφέας και έγραφε την αλήθεια όπως την αντιλαμβανόταν.

Τα πράγματα όμως πήραν τραγική τροπή. Την ημέρα που το περιοδικό «Esquire» δημοσίευσε το άρθρο, η Αν Γούντγουορντ αυτοκτόνησε. Δεν άντεξε τους υπαινιγμούς ότι είχε επίτηδες πυροβολήσει και σκοτώσει τον τραπεζίτη σύζυγό της που ήθελε να πάρει διαζύγιο, με τη δικαιολογία ότι τον πέρασε για διαρρήκτη ένα βράδυ που είχαν γυρίσει από ένα Halloween party προς τιμήν του πρίγκηπα Εδουάρδου που είχε παραιτηθεί από το θρόνο της Αγγλίας και της συντρόφου του, Γουάλις Σίμπσον.  

Η Γούντγουαρντ στην προανάκριση βρέθηκε αθώα, αλλά οι κοσμικοί κύκλοι την απέβαλαν από τις τάξεις τους, κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ. Ένα χρόνο πριν τη δημοσίευση, ο Τρούμαν Καπότε τη συνάντησε τυχαία στο χειμερινό θέρετρο του Σεντ Μόριτζ. Ο Καπότε την αναγνώρισε και την αποκάλεσε στην παρέα του «Miss Bang Bang», ενώ η Γούντγουαρντ του έριξε στο πρόσωπο ένα ποτήρι κρασί, βαθαίνοντας το μεταξύ τους ρήγμα.

Σκληρός επίλογος

Ντροπιασμένες και εξοργισμένες, οι τέσσερις φίλες μετατράπηκαν σε «μαύρους κύκνους». Ορκίστηκαν να μην τον ξαναδούν και να μην του ξαναμιλήσουν ποτέ, φτάνοντας στο σημείο να καταστρέψουν τις διασυνδέσεις του, που τόσα χρόνια οι ίδιες είχαν καλλιεργήσει και ενθάρρυναν.

Πιο πληγωμένη από τις υπόλοιπες αποδείχθηκε η Μπέιμπ Πέιλι, η οποία παρότι   άρρωστη και εύθραυστη, δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλεια του καλύτερού της φίλου, Τρούμαν, ο οποίος της έστελνε λουλούδια και σημειώματα και της τηλεφωνούσε μάταια για να τον ξαναδεχτεί, ενώ μέσω κοινών τους γνωστών τής μήνυε πως και η δική του ζωή είχε από τότε καταστραφεί.

Πράγματι, ούτε ο Τρούμαν Καπότε έμεινε αλώβητος από την ιστορία αυτή. Αποκομμένος από την ισχυρή φιλία των «κύκνων» του, παρέμεινε μεν ένας αναγνωρίσιμος συγγραφέας αλλά τελικά αφέθηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και πέθανε μάλλον πρόωρα στα 59 του χρόνια.

Ο Καπότε πέθανε στο σπίτι της Τζόαν Κάρσον, πρώην συζύγου του τηλεοπτικού αστέρα Τζόνι Κάρσον. Η Τζόαν, έγινε φίλη του όταν οι «κύκνοι» τον απομόνωσαν. Οι στάχτες του Καπότε παρέμεναν στο σπίτι της Τζόαν, έμειναν «αδέσποτες» και δημοπρατήθηκαν προς 44.000 δολάρια, το 2016, όταν η Κάρσον πέθανε και το σπίτι άδειασε.

Ο πλειοδότης παρέμεινε άγνωστος…

Διαβάστε επίσης:

«Θαύμα» στις Φιλιππίνες: Κοριτσάκι βρέθηκε ζωντανό 60 ώρες μετά τη φονική κατολίσθηση (photos/video)

Ελβετία: Ανδρας με τσεκούρι και μαχαίρι κρατούσε ομήρους σε τρένο – Τον σκότωσε η αστυνομία (video)

Πούτιν: Η CIA ανατίναξε τον Nord Stream – Aδύνατον να χάσει η Ρωσία στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:37