search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:40
MENU CLOSE

Αγρότες: Αποφασίζουν στη Νίκαια για «απόβαση» με τρακτέρ στην Αθήνα, προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις

14.02.2024 21:30
agrotes-12-3-123

Σε πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας, προχωρούν οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με πολύωρο κλείσιμο των εθνικών οδών και πορεία στην Αθήνα. Κάνουν λόγο για κοροϊδία και νέο εμπαιγμό για τα μέτρα που ανακοίνωσε κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι με τα όσα δόθηκαν. Συνέχισαν και την Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους αποκλείοντας βασικούς οδικούς άξονες ενώ νωρίς το βράδυ σημειώθηκε μικρής κλίμακας ένταση με αστυνομικούς, στο Κιλκίς, στο Τελωνείο των Ευζώνων.

Την επομένη της συνάντησης της 15μελους αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό οι αγρότες καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα μέτρα-ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα αιτήματά τους.

Η πλειοψηφία των αγροτών φαίνεται να ζητά σκληρή γραμμή, προτείνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να κατέβουν με τα τρακτέρ της Αθήνα, καθώς θεωρούν ότι το βασικό τους αίτημα, το αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν ικανοποιήθηκε. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις, η μία να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η άλλη να πραγματοποιηθεί η πορεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν συζητάει με κλειστούς δρόμους, τονίζοντας παράλληλα ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερες παροχές, έχουν εξαντληθεί.

Την κλιμάκωση του αγώνα με συντονισμένες δράσεις αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου Πλατυκάμπου στη συνέλευση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού της ΠΑΘΕ.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με δεδομένο ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα τους. 

«Το μπλόκο του Πλατυκάμπου θα συνεχίσει ενωμένο και δυνατό» τόνισε ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου,  προσθέτοντας: «Δεν καλύφθηκαν αυτά που ζητάμε».

Με αποκλεισμό του Ε65, για πάνω από μια ώρα, απάντησαν οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στην κοροϊδία που εισέπραξαν, όπως λένε, από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση της Τρίτης.

Καλούν όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση ενόψει και της πανελλαδικής συνάντησης την Πέμπτη στη Νίκαια με προσανατολισμό και για κάθοδο στην Αθήνα. Παράλληλα σχεδιάζουν καθημερινές δράσεις, ενώ καλούν κι άλλους αγρότες να ενισχύσουν το μπλόκο στον Ε65.

Ένταση μεταξύ των αγροτών και των αρχών σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο τελωνείο Ευζώνων καθώς εισαγγελέας και αστυνομία απείλησαν τους παραγωγούς με συλλήψεις. 

Ο σχεδιασμός των αγροτών ήταν να προχωρήσουν σε μπλόκο δύο ωρών στη λωρίδα των φορτηγών μετά τις 7 το βράδυ όπως έκαναν και την Τρίτη. 

Είχε προηγηθεί αποκλεισμός στη λωρίδα των φορτηγών από τη 1 έως τις 3μμ. 

Οι αγρότες επιμένουν ότι οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην επιτροπή των 15 που μετέβη στο Μαξίμου δεν επιλύουν το πρόβλημά τους και ότι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, καθώς το κόστος καλλιέργειας υπερβαίνει τα έσοδά τους.

Από την άλλη πλευρά στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και υποστηρίζουν ότι έχει ανοίξει ορθάνοιχτα το παράθυρο του διαλόγου και πως οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων χθες κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους εστιάζοντας κυρίως στο μείζον πρόβλημα που είναι το κόστος παραγωγής προσπαθώντας να βρει λύσεις και τρόπους να μειώσει το κόστος είτε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είτε με το ρεύμα όπου εκεί πιστεύεται ότι έχει γίνει μια γενναία έκπτωση που δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά τους παρόχους. Πάντως η οργή στους αγρότες είναι διάχυτη, καθώς θεωρούν κοροϊδία τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός, που όπως λένε εξαναγκάστηκε να τα προτείνει υπό την δύναμη των μπλόκων. 

Κλίμα συνέχισης του αγώνα επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστοριά. Οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν αύριο Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, σε πανελλαδική σύσκεψη, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, και τόνισε ότι γίνεται κλιμάκωση του αγώνα.

«Δυναμώνουμε τα μπλόκα, καλούμε την κυβέρνηση να δωσει λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας» τόνισε και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε, μεταξύ άλλων: «θα φτάσουμε και στην Αθηνα. Θα συντονίσουμε την κλιμακωση του αγώνα».

«Περιμένουμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, θα κλιμακώσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Νίκος Γούσιος, αγρότης από τα Φάρσαλα, Συντονιστική μπλόκου Ε-65 Καρδίτσας.

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας προχώρησαν και σήμερα οι αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης. Σύμφωνα με το lamiareport.gr. από τις 16:00’ η Εθνική Οδός έκλεισε και στα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να ανάβουν φωτιές σε λάστιχα. Οι αγρότες δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και αναμένεται να τους δοθούν, δεν μπορούν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στη γη τους και στις καλλιέργειές τους.

Όπως επισημαίνουν αισθάνονται ότι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού το έργο και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον έχει δει όπως θα έπρεπε.

Εντωμεταξύ, την αποχώρησή τους από το μπλόκο Πλατυκάμπου γνωστοποίησαν οι αγρότες «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων» απευθύνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό για συνάντηση. «Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν», αναφέρουν στην επιστολή τους οι αγρότες, σύμφωνα με το onlarissa.gr.

Εμμένουν στις κινητοποιήσεις και οι αγρότες των Μαλγάρων, οι οποίοι αύριο θα πάρουν μέρος στην πανελλαδικη συνέλευση των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τη 15μελη επιτροπή αγροτών από τα μεγαλύτερα μπλόκα της χώρας και από χθες συσκέπτονται για τις επόμενες κινήσεις τους. «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις γιατί δεν πήραμε απαντήσεις σε οσα προβλήματα θέσαμε στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο αγρότης του μπλόκου των Μαλγάρων Κώστας Ρούζιος.

Για συνέχιση των κινητοποιήσεων κάνουν λόγο και οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι θα κατέβουν στη σύσκεψη στη Νικαια και από αύριο θα προχωρήσουν σε δίωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανιών στο ύψος του κόμβου Μουδανιών και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις το βράδυ.

Την ίδια ώρα αύριο στο Επιμελητήριο Σερρών θα γίνει σύσκεψη με συμμετοχή αγροτών απο περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και του Έβρου η οποία σύμφωνα με τους αγρότες είχε αποφασιστεί από χθες μόλις βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισαν πάντως ότι θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδικη σύσκεψη και ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για διάσπαση μεταξύ των μπλόκων.

Στην κυβέρνηση περιμένουν τις αποφάσεις των αγροτών, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος. Άλλωστε η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει συνάντηση ξανά αλλά μόνο με τους αγρότες της Θεσσαλίας, όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει από το Μόναχο και την Ινδία, δηλαδή προς τα τέλη του μήνα, προσδοκώντας ουσιαστικά «διάσπαση» στο αγροτικό μέτωπο.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν πάντως μια απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες», είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος […]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

«Με κλιμάκωση του αγώνα», κλείσιμο των τελωνείων μόνο για τα φορτηγά και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ανέφερε ο Γιάννης Σδράλης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Εννοείται ότι δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των αιτημάτων που δώσαμε στον κύριο πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς δεν πήραμε τίποτα. Το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2024. Με δύο μέρες κινητοποιήσεων εξήγγειλε 82 εκατομμύρια. Απλά τι μας είπε: Τα 40 τώρα τον Μάρτιο και τα 40 τον Νοέμβριο», τονισε ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πλατυκάμπου.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν να μην περάσουν οι εισηγήσεις των «σκληρών» εκπροσώπων, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στους δεξιούς συνδικαλιστές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις

Οι νέες προτάσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (13/2) συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
  • Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Κατερινόπουλος για Γλυφάδα: «Δεν πιστεύω ότι ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει και μετά να αυτοκτονήσει» (video)

Μακελειό στη Γλυφάδα: «Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση

Κρήτη: Νέο επεισόδιο σχολικής βίας – Έδειρε 16χρονο συμμαθητής του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:40