search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:57
MENU CLOSE

Μαρία Παπαφωτίου στο topontiki.gr: «Με τον “Σκαραβαίο” για πρώτη φορά συμπάθησα την Ελληνική Αστυνομία» (Photos)

15.02.2024 11:46
synenteyksi new

Στη μέχρι τώρα – σύντομη – διαδρομή της στο θέατρο και την τηλεόραση, η Μαρία Παπαφωτίου, μέσα από το δείγμα «γραφής» της, τραβά το βλέμμα.

Ενεργοποιεί τον (τηλε)θεατή να την παρατηρήσει. Πολλά μπορεί να μην έχει κάνει, όμως είναι αξιοσημείωτα και αξιοπρόσεκτα. Να, όπως τώρα, που έχει «μεταμορφωθεί» στην αστυνόμο Μάρθα Λαζαρίδη της νουάρ αστυνομικής σειράς «Ο Σκαραβαίος» του Alpha.

Στον «Σκαραβαίο» δείχνει μεγαλύτερη από ό,τι πραγματικά είναι και εμφανίζεται με ζωή «ραγισμένη», όμως – προφανώς – κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μακριά από τις κάμερες. Τα λέει καλύτερα εκείνη, στο topontiki.gr. Πρόσχαρος άνθρωπος, μιλούσε γρήγορα μεν, συγκροτημένα δε.

Πώς βρεθήκατε στη ομάδα Εγκλημάτων Κατά της Ζωής στον «Σκαραβαίο»; Τι σας ιντρίγκαρε;
Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον σκηνοθέτη, τον Σταύρο Στάγκο, και στην casting director την Ηρώ Γάλλου. Από τα πρώτα κείμενα αντιλήφθηκα ότι ο χαρακτήρας που κάνω, η Μάρθα Λαζαρίδη μού «κούμπωνε», παρά το αντίθετο του χαρακτήρα μου.

Η επιλογή όμως ήταν μια επίπονη διαδικασία. Εξίσου και η συνέχεια. Πολλές και εξαντλητικές πρόβες, τις περισσότερες που έχω κάνει συγκριτικά με κάθε προηγούμενη δουλειά είτε στο θέατρο είτε στην τηλεόραση.

Κάναμε προπονήσεις σε όπλα, στη γλώσσα του σώματος, ακόμα και στο περπάτημα, ώστε να πείθουμε ως αστυνομικοί.

Αυτό που με ιντρίγκαρε εξ αρχής ήταν ο ρεαλισμός και το συγκεκριμένο είδος. Πόσες ευκαιρίες έχει ένας ηθοποιός να παίξει σε καθαρόαιμη αστυνομική σειρά; Στα μάτια μου φαντάζει πολύ δύσκολο και γι΄αυτό αισθάνομαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που αποτελώ μέλος της ομάδας του «Σκαραβαίου».

Ποιο είναι το ρίσκο σε μια σειρά αστυνομικού νουάρ;
Να αρχίσουν να ηρωοποιούνται και να ωραιοποιούνται οι ήρωες, με συνέπεια η σειρά να περνά στην κουταμάρα.

Στον «Σκαραβαίο» όμως δεν υπάρχει τίποτα ωραιοποιημένο. Δεν κάνουμε κάτι γκράντε.

Όλοι οι χαρακτήρες, που αποτελούν την ομάδα, είναι βουτηγμένοι στη ζωή και παράλληλα τάσσονται υπερ του αισθήματος για το κοινό δίκαιο.

Είναι η πρώτη φορά που συμπάθησα την Ελληνική Αστυνομία. Δεν την είχα έτσι στο μυαλό μου.

Τι εννοείτε;
Έχουμε μια στρεβλή εικόνα της ΕΛ.ΑΣ., έστω για ένα κομμάτι της. Πέφτουμε σε στερεότυπα.

Όμως τα φαινόμενα απατούν. Υπάρχουν τμήματα που, κατά πλειοψηφία, επιλέγουν να συντηρούν το αρνητικό πρόσημο που «έρχεται» από την εμφυλιακή Ελλάδα αλλά και τμήματα που δεν συντηρούν αυτό το στερεότυπο. Αντιθέτως μάλιστα.

Ποια χαρακτηριστικά στη Μάρθα Λαζαρίδη σάς κέντρισαν το ενδιαφέρον;
Πρόκειται για γυναίκα με βαθιά γενναιότητα και δυναμισμό που δεν είναι κατά τα φαινόμενα.

Μπορεί να σέβεται την ιεραρχία και να σιωπά αλλά στα σημεία που πρέπει να δείχνει ακεραιότητα και δυναμισμό, να πάρει πάνω της την ευθύνη που της αναλογεί και όχι μόνον τη δική της.

Αυτός για εμένα είναι κατ΄ουσία ο δυναμικός άνθρωπος. Ένας άλλος είναι απλά φωνακλάς.

Ποιος είναι πιο δύσκολος άνθρωπος; Ο Μάρκος Αλεξίου ή Μάρθα Λαζαρίδη και πώς καταφέρουν οι δύο τους ως στενοί συνεργάτες να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται;
Δεν μπορώ να κρίνω πραγματικά ποιος.

Έχουν φοβερές αντιλογίες, μεγάλες δυσκαμψίες, παρόλα αυτά τους ενώνει ένα δυνατό και μεγάλο: η ειλικρίνεια και η αλήθεια.

Η συνύπαρξη τους έτσι έρχεται φυσιολογικά. Όσο ασύμβατοι χαρακτήρες και αν είναι.

Πού ανατρέξατε για να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα της Μάρθας Λαζαρίδη;
Αυτό που αποφάσισα από την πρώτη στιγμή να έχω «κεραίες» και καρδιά ανοιχτές στις πρόβες, τις οδηγίες , ακόμα και αν αυτό με δυσκολεύει αφόρητα…

Δηλαδή;
Στο πρώτο «μα» που θα πει ο ηθοποιός σε μια οδηγία ή παρατήρηση, σταματά η υποκριτική. Αυτή είναι η θεώρηση μου. Αν το ελέγξεις όμως είναι αυτό που σε ξελασπώνει…

Δεν μπορώ να προαποφασίσω για τον ρόλο μου. Η Μάρθα δημιουργήθηκε με τον Μάρκο, το Μάκη, τον Κώστα, την Κατερίνα, ακόμα και από τους δολοφόνους.

Δεν είναι δηλαδή κάτι εγκεφαλικό.

Αστυνόμος καριέρας και μητέρα εφήβου με πατέρα «απόντα». Τι σας αγχώνει στο διττό ρόλο;
Είναι δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Η Μάρθα διακατέχεται από φοβερό στρες.

Η ζωή της είναι κατακερματισμένη. Κάνει μια πολύ απαιτητική δουλειά, χωρίς ωράριο, με ένα παιδί στην εφηβεία και σύζυγο/πατέρα απόντα.

Δύσκολη μάχη.

Αγαπώ τη Μάρθα διότι έχει ατέλειες μεγάλες. Έχει άλυτα ζητήματα. Έχει μια ζωή με ρωγμές. Αλλά δεν τα παρατάει. Γι΄αυτό την αγαπώ.

Αναγνωρίζετε στον τηλεοπτικό γιό σας τον εαυτό σας ως έφηβη;
Ναι φυσικά. Στο κομμάτι των ξεσπασμάτων, στο κομμάτι της απομόνωσης. Είναι μια δύσκολα διαχειρίσιμη σχέση διότι ο Ηρακλής, ο γιός της, είναι αρκετά αντιδραστικός.

Με ποιόν τρόπο συνομιλεί η Μάρθα Λαζαρίδη με την Πηνελόπη Δέλτα του θεατρικού «Ιστορία Χωρίς Όνομα», την τηλεοπτική Κυβέλη της σειράς «Φλόγα και άνεμος»;
Ο Γιάννης Τσορτέκης μού έχει πει το εξής: ο ρόλος είσαι εσύ, σε διαφορετικές συνθήκες. Να περνάω τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν μέσα από το φίλτρο του χαρακτήρα που υποδύομαι.

Ένα κοινό που μας συνδέει, αλλά ίσως δεν φαίνεται, και το έχω και εγώ, είναι μια δόση υπερηφάνειας για το αφτιασίδοτο κομμάτι του εαυτού μας.

Κάθε μία από αυτές τις ηρωίδες εκπέμπει αυτό που λέμε «έτσι είμαι και σ’ όποιον αρέσω». Δεν μπαίνουν σε νόρμες.

Στην πορεία σας ως ηθοποιός πού σάς χρησίμευσαν οι σπουδές Μεταλλειολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ;
Μού χρησιμεύει κάθε μέρα. Μα ό,τι έχω κάνει πριν από την υποκριτική με βοηθά. Η δουλειά του ηθοποιού είναι σαν σφουγγάρι.

«Ρουφάει» από τα πάντα. Από τις σπουδές, από τον κοινωνικό βίο, τις διαπροσωπικές επαφές.

Η δουλειά αυτή έχει το καλό να μετουσιώνει κάθε εμπειρία προς όφελος του ηθοποιού. Βοηθά στην ταχύτητα αντίληψης, στην ταχύτητα δράσης.

Με έχει βοηθήσει στους τύπους. Για μη σεβαστικούς λόγους.

Δεν σημαίνει ότι έχω καταφέρει κάτι «μεγάλο» επειδή έχω πτυχίο από το ΕΜΠ. Δεν είναι σοβαρή αντίληψη.

Επίσης δεν είναι σοβαρό να αμφισβητείται η αξία κάποιου ως ηθοποιού επειδή δεν έχει σπουδάσει σε δραματική σχολή. Εγώ δεν έχω πάει σε δραματική σχολή.

Η υποψηφιότητα για βραβείο ερμηνείας το 2021 από εφαλτήριο μπορεί να γίνει λούμπα;
Έχω ισχυρούς δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη. Αν και δεν το θυμόμουν, είναι ευχάριστο διότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είναι καθοδηγούμενοι και είναι πολύ αυστηροί.

Δε νομίζω να πέσω σε λούμπα διότι είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου.

Τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» για τον ηθοποιό ποια είναι;
Δεν υπάρχει κανένα από τα δύο. Κάθε άνθρωπος πρέπει να δοκιμάζει, να έχει ότι περσόνα θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Αρκεί να μην γυρνά η πρόθεση του εναντίον κάποιου άλλου.

Πόσοι αστυνομικοί χωρούν σε έναν σκαραβαίο;
Τι μού θυμίζετε… Υπάρχει ένα στοιχείο λίγο καρμικό.

Σκαραβαίο είχαν οι γονείς μου.

Στο οικογενειακό αυτοκίνητο χωρούσαν πεντε-εξι άτομα.

Εγώ μικρή τότε, στα μάτια μου φάνταζε τεράστιο αυτοκίνητο. Όταν ξαναμπήκα στο σκαραβαίο για τα γυρίσματα αναρωτήθηκα πώς χωρούσαμε τότε.

Στον τηλεοπτικό σκαραβαίο χωρούν σίγουρα δύο.

Έχει και συμβολισμούς, καθώς υπάρχει το στοιχείο ταύτισης ιδιοκτήτη-αυτοκινήτου.

Ο Μάρκος είναι διαχρονικός, ανθεκτικός, με τα κολλήματα του, με τις δυσκολίες του. Πάσχει, αγκομαχά, αλλά πάει. Όπως ο σκαραβαίος του.

Info

«Ο Σκαραβαίος» (Κυριακή, 21.00, Alpha), σενάριο Ευτυχία Γιαννάκη, σκηνοθεσία Σταύρος Στάγκος, με τους Γιάννη Τσορτέκη, Μαρία Παπαφωτίου, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Νικολέτα Καρρά, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Βάσω Καβαλιεράτου, Κωνσταντίνο Λιάρο, Σοφίνα Λαζαράκη, Γιάννη Μηλιώτη και σε ιδιαίτερους ρόλους οι Ράνια Οικονομίδου, Μανώλης Μαυροματάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος.

Διαβάστε επίσης

«Κλείδωσε» στο ΑΝΤ1+ το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 – Ετεροχρονισμένα οι μεταδόσεις και στο γραμμικό κανάλι

ΕΡΤ: Έχει σήμα καμπάνα στο εξής χάρη σε νέους πομπούς

ΕΡΤ – Eurovision: Με μεγαλοπρέπεια η επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού στις 7 Μαρτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:55