search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 04:54
MENU CLOSE

ΕΡΤ3: Ντοκιμαντέρ για τα 101 γεγονότα του 20ού αιώνα αλλά και το πηγαινέλα ελληνικών μαρμάρων στην Κίνα

16.02.2024 14:52
seira-ntokimanter-new

«101 γεγονότα που άλλαξαν τον 20ο αιώνα» και «Το οδοιπορικό των μαρμάρων/ A marble travelogue» τιτλοφορούνται οι νέες σειρές ντοκιμαντέρ τις οποίες ενέταξε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ3, σήμερα και αύριο αντιστοίχως.

Η πρώτη παραγωγή, της οποίας το πρώτο επεισόδιο θα μεταδοθεί στις 22.00, εξετάζει τα 101 γεγονότα, που σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν τα πιο επιδραστικά στον αιώνα, στον κόσμο μας και στον τρόπο ζωής μας.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «101 γεγονότα που άλλαξαν τον 20ο αιώνα», μέσα από οκτώ ωριαία επεισόδια, μετρά αντίστροφα τα πιο ταραχώδη 101 γεγονότα του εικοστού αιώνα.

Ήταν ένας αιώνας που σημαδεύτηκε από γεγονότα που  ένωσαν και δίχασαν την παγκόσμια κοινότητα. Από μεγάλα κατορθώματα μέχρι μεγάλους πολέμους. Με προόδους και πισωγυρίσματα.

Ένας αιώνας επαναστάσεων, εξελίξεων και αντιποίνων. Ένας αιώνας που φτιάχτηκε από συγκρούσεις και εγκλήματα, εφευρέσεις και ιδιοφυείς ιδέες, πολιτική, διαμαρτυρίες, ανακαλύψεις και καταστροφές.

Το ντοκιμαντέρ «Το οδοιπορικό των μαρμάρων/ A marble travelogue» του Σον Γουάνγκ, το οποίο θα προβληθεί το Σάββατο στις 16.00, ακολουθεί το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, μαγνητάκια ψυγείου και άλλα τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες.

Έμποροι, επιχειρηματίες, εργάτες , influencers, μια τεράστια «αλυσίδα» ανθρώπων δραστηριοποιούνται, γύρω από το ελληνικό μάρμαρο και το μεταμορφώνουν μέχρι την τελική του διάθεση στην παγκόσμια αγορά.

Η ταινία περιγράφει τις περίπλοκες συνδέσεις αυτής της καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης, με ένα διακριτικό αλλά οπτικά σαγηνευτικό στιλ.

Διαβάστε επίσης:

Deloitte: Ο μισός πληθυσμός της Γης θα ακούει ραδιόφωνο σε μηνιαία βάση ως το τέλος του 2024

Γάμος ομοφύλων: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την ψήφιση του νομοσχεδίου – «Ελλάδα, η πρώτη ορθόδοξη χώρα που τον νομιμοποιεί»

«Σκοτωμός» Βλάχου – Χατζή, αποχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «Άσε μας μωρέ, φύγε – Τι είναι εδώ, κωλοχανείο είναι;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19