search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:35
MENU CLOSE

Έρχονται στο Σύνταγμα οι αγρότες, δεν υπάρχουν λεφτά λέει η κυβέρνηση – Με δεκάδες τρακτέρ η «απόβαση», ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

19.02.2024 21:31
agrotes-123-2

Χιλιάδες αγρότες αναμένεται να βρεθούν την Τρίτη στην Αθήνα μαζί με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, αλλά και λεωφορεία στο ραντεβού τους το απόγευμα στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Από νωρίς το πρωί, κομβόι από διάφορες περιοχές της χώρας κινήθηκαν συντεταγμένα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, υπό τη συνεχή επίβλεψη της Αστυνομίας. Τα τρακτέρ της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας έδωσαν ραντεβού στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα διανυκτερεύσουν και το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσουν την πορεία προς το Σύνταγμα. Με χειροκροτήματα τους υποδέχτηκαν οι συνάδελφοι τους που τους περίμεναν. «Δεν θα έχει ξαναγίνει με τόσα τρακτέρ», λένε οι αγρότες. «Αθήνα ερχόμαστε, φτάνουμε και θέλουμε λύσεις για να ζήσουμε στον τόπο μας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Κάστρο Βοιωτίας και στα Μέγαρα είναι συγκεντρωμένα τουλάχιστον 130 τρακτέρ, τα οποία θα μετακινηθούν την Τρίτη συντονισμένα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και από εκεί, περίπου στις 6:30 το απόγευμα, θα «παρελάσουν» προς το Σύνταγμα και τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τοποθετήσει στα τρακτέρ διάφορα συνθήματα θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που βρίσκονται ζητώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει κάτι παραπάνω στους αγρότες, επαναλαμβάνοντας τα περί εξάντλησης των δημοσιονομικών περιθωρίων. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των συντακτών, όσο και ο πρωθυπουργός, τόνισαν ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες».

O πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδήλωση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας θα είναι μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και ότι στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά να υπάρξουν και νέα μέτρα, λέγοντας ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο (σ.σ. την Τρίτη) και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς», αν και έσπευσε να σημειώσει ότι ο ίδιος θα συνεχίζει να πιέζει στην Ευρώπη για την ικανοποίηση αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αξιοποιώντας και τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία. Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα». «Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο», προσέθεσε.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι είναι δέσμευσή του από το 2025 «να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος», ενώ είπε ότι «το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορούμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό».

Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στον Ε65 επιτελείς της Αστυνομίας που σε συνεννόηση με τους αγρότες φροντίζουν για την ομαλή άφιξη των τρακτέρ και των λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες ζητούν «να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα» για να ζήσουν στον τόπο και στα χωράφια τους. Δεν τους πτοεί το εξαντλητικό ταξίδι, συνολικά 15 ωρών για να φτάσουν Αθήνα και οι άλλες τόσες ώρες για την επιστροφή στο μπλόκο.

Σύμφωνα με τους οργανωτές αργότερα αναμένεται να γίνει μία συνάντηση μεταξύ των αγροτών έτσι ώστε να καθορίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους προς την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια της σημερινής μέρας το κομβόι των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων πορεύονταν με τάξη και χωρίς προβλήματα σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με ταχύτητες από 30 έως 40 km, ενώ τα περιπολικά της Τροχαίας και συνολικότερα η Αστυνομία έκανε έντονη την παρουσία της συνοδεύοντας το κομβόι και λαμβάνοντας μέτρα κατά μήκος του εθνικού δικτύου για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Την ίδια στιγμή επικρατεί κινητικότητα τόσο για την συγκέντρωση και άλλων τρακτέρ που να ενισχύσουν το κομβόι όσο και την μεταφορά αγροτών και κτηνοτρόφων από διάφορα σημεία με λεωφορεία και Ι.Χ. προς την Αθήνα.

Τα τρακτέρ συγκεντρώνονται στο Κάστρο Βοιωτίας για την τελική τους ευθεία. Συνολικά από τη Θεσσαλία υπολογίζεται πως θα κατέβουν 61 τρακτέρ.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ από τη Λάρισα και το Βόλο συναντήθηκαν στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Βοιωτίας.

Μετά την Αταλάντη όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, πάνω από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Με κόρνες, σημαίες και χειροκροτήματα έγινε δεκτή η πομπή των δεκάδων τρακτέρ στο μπλόκο της Αταλάντης. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να εκφράσει την συμπαράσταση κάτω και πάνω από την αερογέφυρα που βρίσκεται το μπλόκο.

Η παρουσία των αγροτών από τη Λάρισα θα είναι ιδιαίτερα δυναμική στο αυριανό συλλαλητήριο, καθώς ναυλώθηκαν δέκα 10 λεωφορεία, ενώ αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους ως μεταφορικό μέσο. Εκτιμάται πως θα δώσουν το παρών περισσότεροι από Λαρισαίοι 700 αγρότες.


Λίγο μετά τις 10 το πρωί περίπου 20 τρακτέρ από την Καρδίτσα μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικαλων ανέβηκαν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.

Παράλληλα περίπου 15 τρακτέρ από τον Πλατύκαμπο έφτασαν στο Στεφανοβίκειο μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου, όπου προστέθηκαν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Υπολογίζεται ότι και από τον Αλμυρό 30 τρακτέρ εχουν προορισμό το Κάστρο Βοωτίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές αύριο το πρωί αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από την Θήβα, είτε από περιοχές της Αττικής.

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο «γιατί είναι και δική τους υπόθεση η ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουμε» απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

«Αντέχουμε. Μέχρι τέλος θα φτάσουμε. Δεν κάνουμε πίσω με τίποτα», δήλωναν οι αγρότες της Καρδίτσας, κατά το πολύωρο ταξίδι τους προς στην Αθήνα.

Αναχωρούν και από την Κρήτη

Αγρότες από την Κρήτη επιβιβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε πλοία της γραμμής στο Ηράκλειο και τα Χανιά για να παραστούν αύριο, Τρίτη (20/2), στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Όπως σημειώνει το cretalive, οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων και Ηρακλείου και από την Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου.

Πάτρα: Με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα έρχονται στην Αθήνα

Με λεωφορεία και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα θα μεταβούν στην Αθήνα για το αυριανό συλλαλητήριο αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία θα αναχωρήσουν και αυτοί αύριο το πρωί από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα.

Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.


Πάνω σε πλατφόρμες τα τρακτέρ των αγροτών της Μακεδονίας


Για την κάθοδό τους στην Αθήνα, την Τρίτη, ετοιμάζονται οι αγρότες της Μακεδονίας, φορτώνοντας τα τρακτέρ πάνω σε πλατφόρμες.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Νησελίου, ένα από τα πιο δυναμικά της Βόρειας Ελλάδας, από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το thesstoday, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών, λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν για το Κάστρο Βοιωτίας, που αποτελεί σημείο συνάντησης με τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν κι αυτά για να φτάσουν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Το συγκεκριμένο μπλόκο θα δώσει το παρών με έξι αγροτικά μηχανήματα και εκατοντάδες αγρότες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ συνολικά ο αριθμός των αγροτικών μηχανημάτων θα ξεπεράσει τα 150. Έχουν χαρακτηρίσει την αυριανή κινητοποίηση ως τη μεγαλύτερη στα χρονικά της Ελλάδας, καθώς εκτός από τα τρακτέρ θα καταφθάσουν και περίπου 60-70 λεωφορεία.

Εντωμεταξύ, αγρότες από το μπλόκο της Παιονίας έκλεισαν συμβολικά το τελωνείο των Ευζώνων, δίνοντας το στίγμα για την κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Δεκάδες μηχανήματα προχώρησαν λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ στον αποκλεισμό της κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, σε όλα τα ρεύματα, για δύο ώρες, ενώ άναψαν και πυρσούς.

Υποστηρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και αύριο σκοπεύουν εκ νέου να αποκλείουν περισσότερες ώρες το τελωνείο.

Από αύριο το πρωί δεκάδες λεωφορεία θα μεταφέρουν αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα. Περισσότερα από 20 λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο από την Φθιώτιδα, ενώ αναμένονται λεωφορεία από το Δομοκό και την Καρδίτσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.

Κινητικότητα επικρατεί στην Βοιωτία και την Εύβοια, καθώς ιδιαίτερα στην Εύβοια θα ξεκινήσουν λεωφορεία και από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην βόρειο Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού. Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τα Ψαχνά και την Χαλκίδα και την Κύμη.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 17.30, την Τρίτη έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, και μια ώρα αργότερα σχεδιάζουν δυναμική είσοδο στην πλατεία Συντάγματος.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

Από νωρίς το απόγευμα θα εφαρμοστεί σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά την άφιξη των αγροτών, για το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει.

  • Κεντρική λεωφόρος Αθηνών: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα.
  • Λεωφόρος Αμαλίας: Διακοπή της κυκλοφορίας.
  • Οδός Πανεπιστημίου: Διακοπή της κυκλοφορίας.
  • Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος της Βουλής έως την οδό Σέκερη.
  • Αγίου Κωνσταντίνου: Μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτές θα είναι προσωρινές και θα επηρεάσουν την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διαμαρτυρίας των αγροτών. Συνιστάται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων.

Η επίσημη ενημέρωση της Τροχαίας

«Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας αγροτών την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων.

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν προσαρμοσμένα στην περίσταση μέτρα τροχαίας με τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η μετακίνηση των αγροτών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε όλη τη διαδρομή από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, η κίνηση των γεωργικών ελκυστήρων θα γίνει συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Για τα ακριβή μέτρα τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν θα σας ενημερώσει ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου.

Προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου:

Όπως προανέφερε και η Εκπρόσωπος Τύπου, από αύριο το μεσημέρι λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης- διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Θα παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου:

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συνεχής ενημέρωση για τις ισχύουσες κάθε φορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Αστυνομίας».

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Για εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων της Κυβέρνησης έκανε λόγο εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτή. Αν αυτό που με ρωτάτε σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, η απάντηση είναι “Όχι”. Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια -το έχουμε πει- και δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εφόσον αιτηθούν οι Εκπρόσωποι των αγροτών κάποια συνάντηση με κάποιον Εκπρόσωπο, δεν γνωρίζω από ποιο Υπουργείο, εμείς εδώ είμαστε να ακούσουμε ξανά τα αιτήματά τους. Αλλά το ξαναλέω: Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη περίοδο για το ρεύμα και για το πετρέλαιο, το κάναμε».

Ο Νίκος Φαραντούρης μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το ενεργειακό κόστος και κόστος λειτουργίας είναι δυσανάλογο και πολλαπλάσιο σε σχέση με ευρωπαίου αγρότη και όλο αυτό το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις πρωτοφανές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, επισημαίνει πως: «Δεν πρέπει να αναλογιστούμε τι γίνεται με το πετρέλαιο; να συζητήσουμε για τα λιπάσματα; γιατί υπάρχει στην χώρα μας αυτή η ακρίβεια»;

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει πως: «οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Εμείς υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους είναι δίκαια, έχουν φτάσει στο αμήν, δεν πάει άλλο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις και να μην ξεκινήσει με κοινωνικό αυτοματισμό να απειλεί τους αγρότες».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κουβέντα και διάλογος τώρα. Για την Ελληνική Λύση, νόμος είναι το δίκιο του αγρότη. Γι αυτό και πρέπει να διεκδικήσουν ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επίλυση του ζητήματος και αποκλείοντας ακόμη και το Μαξίμου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μια σοβαρή, ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική εναλλακτική διέξοδο απέναντι στους μονόδρομους και στη μονοκρατορία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη».

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους», αναφέρουν οι «Σπαρτιάτες».

Η ΝΙΚΗ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Η γεωργία, η αγροτιά είναι τα πνευμόνια της Ελλάδας», δήλωσε ο Δημήτρης Νατσιός πρόεδρος του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες δύο καλλυντικών

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το επόμενο τριήμερο – Πού θα χιονίσει

Παλαιοχριστιανοί: Πρώην χρυσαυγίτης και «δεξί χέρι» του Παναγιώταρου ο 45χρονος


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:35