search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:01
MENU CLOSE

Politico: Ίχνη spyware στα τηλέφωνα των μελών της Επιτροπής Άμυνας εντόπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

21.02.2024 15:24
EVROKOINOVOULIO

Την ύπαρξη «κοριών» στα τηλέφωνα ευρωβουλευτών και προσωπικού της επιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα (SEDE) εντόπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Εσωτερικό email του Ευρωκοινοβουλίου, που επικαλείται το  εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρει ότι κινητά μελών και προσωπικού της συγκεκριμένης επιτροπής βρέθηκαν στο «στόχαστρο» κάποιων με εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης,

Στα μέλη της επιτροπής έγινε εισήγηση να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να ελεγχθούν για spyware.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων και ξένων παρεμβάσεων, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και το συμβάν επιβεβαιώνει τους φόβους.

Το Politico ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι μια εσωτερική ανασκόπηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του «δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου» και πως «δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής» που τίθεται από χάκερ (που αποτελούν τον «βραχίονα» κρατών) και άλλες ομάδες απειλών.

Ένα μέλος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας πήγε για έλεγχο ρουτίνας την περασμένη Τρίτη, κατά την οποία ανακαλύφθηκαν ίχνη spyware στο τηλέφωνό του. Το μέλος της επιτροπής είπε στο Politico ότι δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί ακριβώς στοχοποιήθηκε με λογισμικό πειρατείας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρντ, δήλωσε ότι «ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» οδήγησαν στην απόφαση να συνταχθεί σχετικό email που καλούσε τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους.

«Στο δεδομένο γεωπολιτικό πλαίσιο και δεδομένης της φύσης των φακέλων που ακολουθεί η επιτροπή για την Ασφάλεια και την Άμυνα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μηχανισμούς των μελών αυτής της επιτροπής και στο προσωπικό που υποστηρίζει το έργο της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι νέες αποκαλύψεις ακολουθούν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στοχοποιήθηκαν μέσω spyware. Οι ερευνητές αποκάλυψαν το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του Kαταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της ΕΕ, είχαν μολυνθεί με Pegasus και Candiru, δύο εργαλεία που χρησιμοποιούν για τέτοιες περιπτώσεις οι χάκερ.

Την ίδια χρονιά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μεταξύ μιας λίστας Ελλήνων πολιτικών και δημοσίων προσώπων που αποκαλύφθηκε ότι είχαν στοχοποιηθεί με το Predator, ένα άλλο εργαλείο spyware. Επίσης, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα αντιμετώπισε στο παρελθόν επίσης απόπειρα hacking με χρήση spyware.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022 δημιούργησαν μια ειδική Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Διερεύνησε μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία και έκανε γνωστό ότι τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις στην ΕΕ είχαν καταχραστεί τα εργαλεία χάκερ για πολιτικό όφελος.

Το Politico σημειώνει, τέλος, πως η υπηρεσία πληροφορικής του Κοινοβουλίου εγκαινίασε ένα σύστημα ελέγχου των τηλεφώνων των μελών για spyware τον περασμένο Απρίλιο, «τρέχοντας» «εκατοντάδες περιστατικά» από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική δήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξει Ναβάλνι: Τον σκότωσαν με γροθιά στην καρδιά λέει ακτιβιστής – Η παλιά τεχνική της KGB

Κλειστός για τρίτη μέρα ο Πύργος του Άιφελ – Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι

Βρετανία: Επικό φιάσκο με την εκτόξευση πυραύλου από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο – Οργή στον Τύπο (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:00