search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:29
MENU CLOSE

Αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε να ζυγίζει τους επιβάτες – Οι αντιδράσεις και οι εξηγήσεις (videos)

22.02.2024 11:37
finnair_2202_1920-1080_new

Σάλος έχει ξεσπάσει από την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας Finnair να ζυγίζει τους επιβάτες των πτήσεων, όπως γίνεται με τις αποσκευές. Η εταιρεία λέει πως γίνεται για λόγους ασφαλείας πτήσεων, αλλά οι ταξιδιώτες εκφράζουν ανησυχίες λόγω της συλλογής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η εταιρεία Finnair ανακοίνωσε την εθελοντική ζύγιση των επιβατών στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις πτήσεις, αλλά οι πελάτες την κατηγορούν για πρακτική που οδηγεί στον στιγματισμό των υπέρβαρων ατόμων.

Το μέτρο της ζύγισης των επιβατών γίνεται στις πτήσεις που αναχωρούν από το Ελσίνκι και θα διαρκέσει πιλοτικά μέχρι τον Μάιο. Η εταιρεία λέει πως συλλέγει στοιχεία για τον μέσο όρο βάρους των επιβατών και των αποσκευών που παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα, είναι μια διαδικασία που γίνεται ανώνυμα και «τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των υπολογισμών ισορροπίας στο αεροσκάφος».

«Ζυγίζουμε εθελοντικά επιβάτες μαζί με τις αποσκευές που παίρνουν μαζί τους. Δεν ζητούμε προσωπικά στοιχεία, αλλά το συνολικό βάρος του επιβάτη και της αποσκευής, την ηλικία του πελάτη, το φύλλο και την θέση που ταξιδεύει και τα καταγράφουμε στη βάση δεδομένων», δήλωσε ο Σάτου Μουνούκα, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών εδάφους της Finnair.  

Τα στοιχεία που συλλέγονται θα παραδοθούν στη Φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, που θα τα χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει το νέο μοντέλο ισορροπίας και φόρτωσης των αεροσκαφών που θα ισχύσει στο διάστημα 2025-2030.

Οι αντιδράσεις των επιβατών

Ωστόσο έχει ξεσπάσει κύμα αντιδράσεων, με την αμερικανίδα plus-size ηθοποιό και μοντέλο, Χέιλι Χάσελχοφ, να λέει στο πρόγραμμα Good Morning Britain, ότι ακόμα κι αν τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται η διαδικασία «προσβάλλει τα άτομα με διατροφικές διαταραχές». Η Χέιλι Χάσελχοφ εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι το μέτρο αυτό σταδιακά μπορεί να επιβληθεί ως υποχρεωτικό.

Πολλοί έχουν κατακλύσει τα social media με σχόλια που αναφέρονται σε «διακρίσεις» και υπάρχει μία πρωτοβουλία με το σύνθημα «δεν ταξιδεύω με τη Finnair γιατί δεν θέλω να με προσβάλλει για το βάρος μου».

Τι λένε οι πιλότοι

Εκπρόσωπος της Ένωσης Φινλανδών Πιλότων δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει ενημέρωση για τη νέα πολιτική, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί από τη Finnair, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιλότοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

«Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε στόχος είναι η επανεκτίμηση των πληροφοριών που χρησιμοποιούνται ως δεδομένα βάρους επιβατών ώστε να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να είναι ακριβή ή αν χρειάζονται προσαρμογές», δήλωσε ο Λάουρι Σόινι, πρόεδρος της Ένωσης Φινλανδών Πιλότων. 

Σε όλα τα αεροσκάφη υπάρχουν όρια για το συνολικό βάρος που μπορούν να έχουν κατά την απογείωση, πρόσθεσε ο Τζορτζ Φέργκιουσον, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών αεροδιαστήματος, άμυνας και αερογραμμών της Bloomberg Intelligence. Πρόσθεσε ότι οι ακριβείς πληροφορίες είναι σημαντικές για το κέντρο βάρους του αεροσκάφους, γιατί «δεν μπορείς να επιμερίζεις υπερβολικό βάρος στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος». Ο Φέργκιουσον εξήγησε ότι «είναι κρίσιμες πληροφορίες για μία αεροπορική εταιρεία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επιβατικό κοινό θα ανταποκριθεί θετικά δεδομένου ότι είναι θέμα ασφάλειας.

Πάντως η Finnair δεν είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που συγκεντρώνει στοιχεία για το βάρος των επιβατών και των αποσκευών τους. Τον περασμένο χρόνο αντίστοιχο θέμα είχε ξεσπάσει και με ανάλογη πρωτοβουλία της Air New Zealand, η οποία πάντως ανακοίνωσε ότι η συλλογή πληροφοριών για το βάρος των επιβατών έγινε κατόπιν απόφασης της Υπηρεσίας ΠΟλιτικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν… κόλλα για να φτιάξουν εξελιγμένα εργαλεία

Migaloo: Δείτε το υποβρύχιο γιοτ-παλάτι για δισεκατομμυριούχους (Photos/Video)

ΗΠΑ: Αστυνομικοί εκτέλεσαν άνδρα που τους… «απείλησε» με πλαστικό πιρούνι – Σοκαριστικό video

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:28