search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Έκθετο το Βρετανικό Μουσείο: Ετοιμόρροπη οροφή σε αίθουσα με ελληνικά γλυπτά – Με… θερμάστρες προσπαθούν να τα προστατεύσουν από τον αέρα

22.02.2024 15:52
glypta parthenona 76- new

Τουλάχιστον τριτοκοσμικές θα χαρακτήριζε κανείς τις συνθήκες φύλαξης ελληνικών, ρωμαϊκών και ασσυριακών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο.

Εκτός του ότι είναι «σουρωτήρι» από πλευράς ασφάλειας, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε η μεγάλη κλοπή πολύτιμων εκθεμάτων, τώρα έρχονται να προστεθούν και προβλήματα στην προστασία των εκθεμάτων του από καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, σε οροφή αίθουσας έχει τοποθετηθεί ένα λεπτό «σεντονόπανο»  για προστατεύει από τα φυσικά φαινόμενα, μιας και η οροφή έχει υποστεί φθορές, κοινώς μπάζει νερά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Artnet πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου διαπίστωσαν ότι έλειπαν οι γυάλινες επιφάνειες από τον φεγγίτη στις γειτνιάζουσες αίθουσες 8 και 23 .

Στην αίθουσα 8, όπου φιλοξενούνται τα ογκώδη γλυπτά και οι λαξευτές πέτρινες πλάκες από το παλάτι του Ασσύριου βασιλιά στο Νιμρούντ (σημερινό Ιράκ), το υλικό που κάλυπτε τον φεγγίτη έχει σκιστεί.

Το μουσείο για να αντισταθμίσει τον κρύο αέρα έχει τοποθετήσει επιδαπέδιες θερμάστρες δίπλα από έναν φτερωτό ταύρο με ανθρώπινο κεφάλι που χρονολογείται το 865-860 π.Χ, καθώς και σε άλλα σημεία των αιθουσών. Ίδια εικόνα και στην αίθουσα 23 στην οποία βρίσκονται ελληνικά εκθέματα, ενώ μια επιδαπέδια θερμάστρα δεσπόζει μπροστά ακριβώς από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που εκτίθενται σε άλλη αίθουσα. 

Πότε θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης

Οι αίθουσες 8 και 23, κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα είναι οι παλαιότερες του Βρετανικού Μουσείου. Σε ερώτηση του Artnet το Βρετανικό Μουσείο απάντησε πως οι φεγγίτες δεν θα αντικατασταθούν, μέχρι να ξεκινήσει η ανακαίνιση ολόκληρης της πτέρυγας.

Ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση αναμένεται να βγει στον αέρα την Άνοιξη, αλλά οι εργασίες είναι μάλλον απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται αντικατάσταση και ανανέωση ολόκληρης της οροφής, η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού του μουσείου. Επί του παρόντος υπάρχουν προσωρινά μέτρα σε ορισμένες αίθουσες για την προστασία των συλλογών, των επισκεπτών μας και του προσωπικού από το νερό», επεσήμανε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείο.

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες που επικρατούν στις αίθουσες με τις ελληνικές, ρωμαϊκές και ασσυριακές αρχαιότητες έχουν κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου.

Τον  2018, πλάνα που έδειχναν νερό να στάζει στην αίθουσα που στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Ωστόσο, έκτοτε φαίνεται ότι το Βρετανικό Μουσείο  δεν έχει κάνει τίποτα για να  βελτιώσει τις συνθήκες, χρησιμοποιούσε όμως επί χρόνια τη δικαιολογία ότι δεν επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφαλή φύλαξη των αρχαιοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Γκαίολα: Το στοιχειωμένο νησί στη Νάπολη και η σκοτεινή ιστορία του (Videos)

Ο Πούτιν κόβει τον μπακαλιάρο στους Βρετανούς: «Ας κάνουν δίαιτα» – Καταργεί συμφωνία που υπογράφηκε επί Χρουστσόφ (Video)

Αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε να ζυγίζει τους επιβάτες – Οι αντιδράσεις και οι εξηγήσεις (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:35