search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:20
MENU CLOSE

Ο Πούτιν κόβει τον μπακαλιάρο στους Βρετανούς: «Ας κάνουν δίαιτα» – Καταργεί συμφωνία που υπογράφηκε επί Χρουστσόφ (Video)

22.02.2024 12:38
putin

Τον πόλεμο σε ένα παραδοσιακό βρετανικό πιάτο κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία δεν αναγνωρίζει πλέον συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από 68 χρόνια και επέτρεπε σε βρετανικά αλιευτικά να ψαρεύουν ρωσικούς μπακαλιάρους .

Όπως γράφει η Sun, «ο Ρώσος τύραννος πιστεύεται ότι πήρε προσωπικά την απόφαση να ακυρωθεί η συμφωνία που υπεγράφη πριν από σχεδόν 70 χρόνια… σε αντίποινα για τις βρετανικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία».

Την απόφαση για άρση της συμφωνίας που διευκόλυνε τους Βρετανούς ψαράδες να αλιεύουν μπακαλιάρους στη θάλασσα του Μπάρεντς, που είχε υπογραφεί επί των ημερών της ΕΣΣΔ,  έλαβε η ρωσική βουλή και σύμφωνα με την Sun «τα πολεμικά πλοία του 71χρονου δικτάτορα μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν εναντίον αλιευτικών π ου ψαρεύουν μπακαλιάρους στο κατώφλι του Πούτιν».

«Ας κάνουν δίαιτα…»

Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν δήλωσε (σε μία προσπάθεια να κάνει χιούμορ) ότι με την απόφαση αυτή οι Ρώσοι αποσύρουν από το τραπέζι των Βρετανών το αγαπημένο τους πιάτο.

«Ο Πούτιν επέστρεψε την Κριμαία στη Ρωσία και θα μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που μας επέστρεψε εδάφη. Και είναι εκείνος επίσης που με τη δική του απόφαση, μας έδωσε πίσω τα ψάρια μας…» δήλωσε ο Βολόντιν, προσθέτοντας: « Γιατί επί 68 χρόνια τα έτρωγαν οι αδίστακτοι Βρετανοί. Ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον μας, αλλά την ίδια ώρα το 40% της διατροφής τους εξαρτιόταν από τα δικά μας ψάρια, από τον μπακαλιάρο μας».

«Τώρα ας τους αφήσουμε να χάσουν βάρος, ας γίνουν πιο έξυπνοι. Γιατί από τον μπακαλιάρο και άλλα είδη ψαριών εξαρτάται το 40% του διαιτολογίου τους. Και είναι από τα πιο αγαπημένα τους πιάτα», εξήγησε ο Βολόντιν.

Ωστόσο η Εθνική Ομοσπονδία Αλιέων της Βρετανία δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Άντριου Κρουκ, «η πραγματικότητα είναι ότι δεν ψαρεύουμε σε ρωσικά νερά στην Θάλασσα του Μπάρεντς».

Η ιστορία της συμφωνίας για τους μπακαλιάρους

Κατά τον Βολόντιν όμως, με την συμφωνία του 1956 «η Αγγλία είχε το δικαίωμα να ψαρεύει στις ακτές μας», κάτι που γινόταν ακόμα και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν τα βρετανικά αλιευτικά έφταναν μέχρι την χερσόνηση Κόλα, και στα ανατολικά του ακρωτηρίου Κανίν Νος, ψαρεύοντας μπακαλιάρους.

Η βουλευτής Ρόζα Τσεμέρις δήλωσε μάλιστα ότι με βάση την συμφωνία , μόνο πέρυσι οι Βρετανοί  «ψάρεψαν πάνω από 500.000 τόνους ψαριών» κοντά στις ρωσικές ακτές.

Η συμφωνία αλιείας Βρετανίας-ΕΣΣΔ είχε υπογραφεί στη Μόσχα στις 25 Μαϊου 1956, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσηης, Βασίλι Κουζνέτσοφ και τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην ΕΣΣΔ, Γουίλιαμ Χάιτερ.

Από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωθηκε ότι «δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Ρωσική Ομοσπονδία για το θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν… κόλλα για να φτιάξουν εξελιγμένα εργαλεία

Migaloo: Δείτε το υποβρύχιο γιοτ-παλάτι για δισεκατομμυριούχους (Photos/Video)

ΗΠΑ: Αστυνομικοί εκτέλεσαν άνδρα που τους… «απείλησε» με πλαστικό πιρούνι – Σοκαριστικό video

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:13