search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:07
MENU CLOSE

Συνέδριο ΕΛΚ: Σε πρώτο πλάνο φον ντερ Λάιεν και σε δεύτερο πλάνο οι κρίσιμες ευρωπαϊκές θέσεις

07.03.2024 06:28
elk-new

Μπορεί το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται από την Τετάρτη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας να έχει στο επίκεντρό του το μανιφέστο των ευρωπαίων κεντροδεξιών ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ωστόσο, παρασκηνιακά τα πράγματα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Από τη μία πλευρά, το ΕΛΚ αναμένεται να επικυρώσει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η spitzenkandidat του κόμματος για μια νέα θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστω κι αν οι Γάλλοι Les Républicains, το διάδοχο σχήμα του UMP του Ζακ Σιράκ, αρνήθηκαν να την στηρίξουν κατηγορώντας την ΕΕ ότι «έχει αποστασιοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης και τροφοδοτεί τη δυσπιστία τους χτίζοντας τείχη με τεχνοκρατικά αντανακλαστικά. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης» και ότι η Γερμανίδα πολιτικός «δεν μπορεί να είναι υποψήφια γιατί ενσαρκώνει ακριβώς αυτή την τεχνοκρατική στροφή».

Η στάση των «Ρεπουμπλικάνων», οι οποίοι είναι αντιπολίτευση στη Γαλλία και στηρίζουν κατά περίπτωση τις κυβερνήσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει σε κάποιο βαθμό και τις τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις του Παρισιού με το Βερολίνο, έστω κι αν το κόμμα του Μακρόν (Renaissance) εντάσσεται στο σχήμα των φιλελευθέρων του New Europe.

Πάντως, για να έλθουμε στα καθ’ ημάς, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να δώσει ξεκάθαρη στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία, άλλωστε, διατηρεί και προσωπικές φιλικές σχέσεις.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι για μετά τις ευρωεκλογές και όταν αρχίσει η… μοιρασιά των θέσεων στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, το ΕΛΚ αναμένεται να διεκδικήσει τα πόστα-«φιλέτα». Άλλωστε, μιλώντας στο Euractiv πριν από μερικές ημέρες, ο γ.γ. του κόμματος, Θανάσης Μπακόλας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα, νομίζω ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη λογική, ότι τα βασικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αφεθούν στα πολύ ικανά, σταθερά χέρια της ηγεσίας του ΕΛΚ», ενώ εκτιμάται ότι στο νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 12-13 ηγέτες θα προέρχονται από τον χώρο του ΕΛΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης, όντας ο πολιτικός με το πιο ισχυρό πολιτικό έρεισμα στη χώρα του – μετά τη διπλή, εμφατική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου – εκτιμάται ότι θα έχει και καλή δυνατότητα «μόχλευσης», ώστε η Ελλάδα να αναλάβει ένα από τα «καλά» χαρτοφυλάκια της Κομισιόν (να προσθέσουμε εδώ ότι, κατά πληροφορίες, μετά τις ευρωεκλογές το δρόμο για τις Βρυξέλλες θα πάρει ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μαργαρίτη Σχοινά στην Επιτροπή).

Ως μια πρώτη ελληνική επιτυχία θεωρείται η υιοθέτηση από το ΕΛΚ ψηφίσματος που παρουσίασε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, με το οποίο μετά την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, υπογραμμίζεται ότι η Αλβανία, ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών, να διαφυλάττει το δικαίωμα των πολιτών για δίκαιη δίκη και να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς και ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά ευρωπαϊκό, καθώς πρόκειται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις του ΕΛΚ για την αντικατάσταση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας από έναν Υπουργό Εξωτερικών της Ένωσης ο οποίος θα είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αλλά και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, στο μανιφέστο του κόμματος προτείνεται η αντικατάσταση της αρχής της ομοφωνίας στις αποφάσεις της ΕΕ για την εξωτερική και αμυντική πολιτική με την ειδική πλειοψηφία, καθώς και στον τομέα των κυρώσεων της ΕΕ κατά ολοκληρωτικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο και προς την κατεύθυνση της ενιαίας αγοράς για την άμυνα.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Η «αφωνία» της κυβέρνησης για τον μητροπολίτη που απέκλεισε βουλευτές που ψήφισαν υπέρ των ομοφύλων και η απάντηση Πιερρακάκη

Ψήφισμα της ΝΔ στο ΕΛΚ για τον Μπελέρη: Καλεί την Αλβανία να εφαρμόσει το κράτος δικαίου

Καρέ-καρέ η στιγμή της επίθεσης κοντά στο κονβόι του Ζελένσκι, ανέλαβε την ευθύνη η Μόσχα – Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09