search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:50
MENU CLOSE

Μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο: Κομήτης «μεγαλύτερος από το Έβερεστ» θα γίνει ορατός δια γυμνού οφθαλμού σε μερικές εβδομάδες (videos)

13.03.2024 12:53
comet_1303_1920-1080_new
credit: pixabay

Ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και έχει κινητοποιηθεί η επιστημονική κοινότητα για να το καταγράψει. Πρόκειται για τη διέλευση από τον ουρανό του κομήτη 12P/Pons-Brooks, που είναι μεγαλύτερος από το Όρος Έβερεστ. Η μοναδικότητα του φαινομένου έγκειται στο γεγονός ότι ο κομήτης έρχεται… από τα μέρη μας μια φορά κάθε 71 χρόνια.

Ο κομήτης που θα λάμψει στον ουρανό ονομάζεται Comet 12P/Pons-Brooks και κάποιοι το συνδέουν με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon από το «Star Wars», επειδή στον ουρανό εμφανίζεται με σχήμα V και μοιάζει σαν να έχει «κέρατα».

Για να εντοπίσει κάποιος αυτόν τον κομήτη πρέπει να κοιτάξει στο Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, προς τη Δύση. Πρόκειται για τέσσερα λαμπερά άστρα που σχηματίζουν ένα μεγάλο τετράγωνο. Ο κομήτης στο πέρασμά του από τη Γη θα σχηματίσει μαζί με τα άστρα του Πήγασου το σχήμα V και το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα φωτεινό και θα μπορεί να το παρατηρήσει κάποιος χωρίς τηλεσκόπιο.

Ο κομήτης θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο στον Ήλιο, στις 21 Απριλίου και στο πλησιέστερο σημείο στη Γη, στις 2 Ιουνίου.

Η Τζέσικα Λι, επιστήμονας στο Βασιλικό Παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς δήλωσε ότι η καλύτερη περίοδος για να εντοπιστεί ο κομήτης είναι το τέλος Μαρτίου, αν κάποιος βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο και θα μοιάζει σαν μια χνουδωτή χιονόμπαλα που δεν θα έχει απολύτως στρογγυλό σχήμα. Η Τζέσικα Λι δήλωσε στη MailOnline: «Προβλέπεται ότι ο κομήτης θα φτάσει στο μάξιμουμ της φωτεινότητας για τους θεατές στο βόρειο ημισφαίριο στο τέλος Μαρτίου. Στο τέλος Μαρτίου ο κομήτης θα βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού, που βρίσκεται στο δυτικό ουρανό, αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου. Ιδανικά θα πρέπει να πάτε κάπου με καθαρή θέα στον ορίζοντα, προς τα δυτικά και να επιλέξετε μια νύχτα με καθαρό ουρανό».

Ο κομήτης θα είναι ορατός χωρίς τηλεσκόπιο σαν μια αχνή σταγόνα, σαν ένα αστέρι με θολή ουρά.

Ο καθηγητής Πολ Στρομ, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, δήλωσε ότι «αυτή την στιγμή ένας από τους πιο λαμπρούς γνωστούς περιοδικούς κομήτες βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον Ήλιο. Είναι ένας μεγάλος κομήτης, με μέγεθος που συγκρίνεται με αυτό του Έβερεστ. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα φτάσει σε μέγεθος 4,5, που σημαίνει ότι θα είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Έλιοτ Χέρμαν, που βρίσκεται στην Αριζόνα, δήλωσε ότι ο κομήτης άρχισε την παράστασή του στον ουρανό στις 31 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη «παράσταση» σε ένα μήνα. Όταν ο κομήτης πλησιάσει αρκετά στη Γη, στις 2 Ιουνίου, θα αρχίσει να απομακρύνεται και δεν θα επιστρέψει στα μέρη μας μέχρι το 2097, καθώς η βαρύτητα θα τον ωθήσει μέχρι τα πιο απομακρυσμένα μέρη του ηλιακού μας συστήματος. Γι’ αυτό ακριβώς η διέλευση του συγκεκριμένου κομήτη από τη Γη είναι φαινόμενο που παρατηρείται μια φορά στη ζωή του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης:

Δύο ελληνικές παραλίες στις δέκα πιο βιώσιμες του πλανήτη (videos)

Καλιφόρνια: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 15χρονο με αυτισμό (photos/videos)

Νέο «μήνυμα» Πούτιν προς τη Δύση: Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:49