search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:10
MENU CLOSE

Αυστριακή κληρονόμος αφήνει 50 αγνώστους να αποφασίσουν για την τύχη της περιουσίας της, ύψους 27 εκατ. δολαρίων

15.03.2024 22:03
BASF

Η Μαρλέν Ένγκελχορν λέει ότι δεν είχε σκεφτεί πολύ τον πλούτο που την περιέβαλλε καθώς μεγάλωνε. Πάντα θεωρούσε ότι η περιουσία, που κληρονόμησε από τον Φρίντριχ Ένγκελχορν, τον ιδρυτή του γερμανικού χημικού γίγαντα BASF τον 19ο αιώνα, ήταν χρήματα της οικογένειάς της και όχι δικά της.

Στη συνέχεια, εισέπραξε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ (27 εκατομμύρια δολάρια) από την αείμνηστη δισεκατομμυριούχο γιαγιά της το 2022. Είχε ήδη ιδρύσει την ομάδα TaxMeNow και ανακάλυψε μια κοινότητα σε διάφορες προοδευτικές ομάδες πλουσίων που κυριεύονται από ενοχές, όπως οι υποστηρικτές της αναδιανομής πλούτου Δικαιοσύνη και Πατριώτες Εκατομμυριούχοι. Τώρα όμως η 31χρονη πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ήταν από μόνη της εκατομμυριούχος.

Έτσι η Ένγκελχορν συμφώνησε σε μια ιδέα: Να αφήσει 50 αγνώστους να αποφασίσουν πώς θα χαρίσουν την περιουσία της.

Αυτοί οι άγνωστοι, που ζουν όλοι στην Αυστρία, θα συναντηθούν για πρώτη φορά αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο στο Σάλτσμπουργκ. Με το όνομα Guter Rat, ή Good Council, επιλέχθηκαν μέσω μιας στατιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα Foresight και επιλέχθηκαν ως προς την τοποθεσία, την ηλικία, τη φυλή, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και άλλους δημογραφικούς παράγοντες σε μια προσπάθεια να είναι αντιπροσωπευτικοί του συνολικού αυστριακού πληθυσμού. 

Στόχος της Ένγκελχορν δεν είναι μόνο να χαρίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και να πυροδοτήσει συζητήσεις για την ανισότητα. Είναι απογοητευμένη που τα απροσδόκητα κέρδη της δεν φορολογήθηκαν – η Αυστρία κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008 – και δεν βλέπει την παραδοσιακή φιλανθρωπία ως καλή λύση γιατί εξακολουθεί να της δίνει υπερβολική δύναμη.

«Είμαι μόνο ένας εγκέφαλος, είμαι μόνο ένα άτομο και έτσι για μένα, αυτή είναι μια τεράστια ανακούφιση γνωρίζοντας ότι η διαδικασία αναδιανομής είναι πολύ πιο νόμιμη, ενδελεχής και δημοκρατική από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ», είπε σε μια συνέντευξη.

Η προσέγγιση της Ένγκελχορν είναι ένα δραματικό παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους κάποιοι κληρονόμοι επιλέγουν έναν διαφορετικό δρόμο από τις προηγούμενες γενιές. Ο πρόγονός της άφησε την BASF στα τέλη του 19ου αιώνα και επένδυσε την περιουσία του στην προκάτοχο της Boehringer Mannheim, η οποία αγοράστηκε από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Roche Holdings AG για 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 1998. Μέρος της επιθυμίας της να δώσει την περιουσία της, προήλθε από φορολογικά παραθυράκια που χρησιμοποίησε η οικογένειά της κατά τη διάρκεια αυτής της πώλησης, είπε.

«Η γνώση του τρόπου με τον οποίο συσσωρεύτηκε ο πλούτος σε αυτές τις εταιρείες και μέσω αυτών στην οικογένειά μου, ενίσχυσε την πεποίθησή μου ότι ο ακραίος πλούτος ως εξουσία πρέπει να ρυθμιστεί», είπε.

Το εγχείρημα ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, όταν η ομάδα Guter Rat, με τη βοήθεια του Foresight, έστειλε προσκλήσεις σε 10.000 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους σε όλη την Αυστρία ηλικίας άνω των 16 ετών. Η κληρονόμος πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τι ήθελε να κάνει έτσι ώστε κανείς να μην το εκλάβει ως απάτη. 

Η απάντηση ήταν άμεση: Μέσα στις δύο πρώτες ημέρες έλαβαν 700 email από άτομα που είχαν ακούσει για το σχέδιο, με πολλούς να μοιράζονται τις δικές τους ιδέες για το πώς να ξοδέψουν τα χρήματα, είπε η Alexandra Wang, η οποία ηγείται του έργου.

Τα 50 άτομα που τελικά επιλέχθηκαν θα συναντηθούν συνολικά έξι φορές από τώρα έως τον Ιούνιο. Οι δύο πρώτες συγκεντρώσεις θα είναι κυρίως εκπαιδευτικές: Αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο του Σάλτσμπουργκ, οι συμμετέχοντες θα ακούσουν από δύο οικονομολόγους για τη διανομή πλούτου. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο θα περιλαμβάνει μια ευρύτερη φιλοσοφική συζήτηση για το πώς μοιάζει μια δίκαιη κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

Εν ψυχρώ εκτέλεση στην Αλβανία: Έστησαν καρτέρι και «γάζωσαν» πρώην σωφρονιστικό φρουρό την ώρα που έμπαινε σπίτι του

Ουκρανία: Απέφυγαν τα αγκάθια για να μη διαφωνήσουν οι ηγέτες του «Τριγώνου της Βαϊμάρης»

Απίστευτο θέαμα στη Νορβηγία: Ψαράς βρήκε μια τεράστια νεκρή φάλαινα, φουσκωμένη σαν… μπαλόνι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:05