search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:45
MENU CLOSE

Εφιάλτης στη Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό ενώ θερίζει η πείνα – «Το Ισραήλ σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις» λέει η Χαμάς – Ποιες οι κινήσεις των ΗΠΑ

19.03.2024 23:54
gaza_bombing
AP

Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την Τρίτη τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι, σύμφωνα με υγειονομικούς υπαλλήλους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Την ίδια ώρα η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις λίγο πριν την επικείμενη συνάντηση IDF και Μοσάντ με Μπαίντεν στον Λευκό Οίκο.

Αργά την Τρίτη ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ερείπια τριώροφου κτιρίου που ισοπεδώθηκε κατά τον βομβαρδισμό, καθώς εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους στα χαλάσματα.

Περισσότεροι από 31.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Χαμάς: Το Ισραήλ σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Τρίτη ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με την επιχείρηση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Η δράση των ισραηλινών δυνάμεων «δείχνει τις προσπάθειές τους να σπείρουν το χάος και να διαιωνίσουν τη βία. Αυτό ισοδυναμεί επίσης με πρόθεση να σαμποταριστούν οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ντόχα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Νετανιάχου: Αναγκαία η εισβολή στη Ράφα

Η καταστροφή της Χαμάς στη Ράφα απαιτεί μια χερσαία εισβολή, δήλωσε νωρίτρα σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από μια έκκληση του Λευκού Οίκου να επανεξετάσει το Ισραήλ τη στρατηγική για την πόλη στο νότιο τμήμα τηης Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ενημερώνοντας τους βουλετές, ο Νετανιάχου τόνισε ότι είχε καταστήσει «εξαιρετικά σαφές» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων (Χαμάς) στη Ράφα και δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο με χερσαία επιχείρηση».

Ο Μπάιντεν καλεί στον Λευκό Οίκο IDF και Μοσάντ για την κατάσταση στη Ράφα

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δια στόματος της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Η δήλωση έγινε την Τρίτη με την Καρίν Ζαν-Πιέρ να εκφρράζει την έντονη ανησυχία της για αναφορές για επικείμενο λιμό στη Γάζα.

Η Ζαν-Πιέρ τόνισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να στείλει ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα για συναντήσεις μέσα τις επόμενες ημέρες για εμπεριστατωμένες συζητήσεις.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Πρόσθεσε δε ότι ο Λευκός Οίκος προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στη Γάζα – Θερίζει η πείνα

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας περίπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων και βρίσκονται στο χείλος του λιμού, σύμφωνα με έκθεση εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αν ήμουν εγώ στην εξουσία (Videos)

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ – Στην Αθήνα η έδρα της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Σάλος στην Αλβανία με τον Έντι Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:45