search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:45
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα κινηθεί στην συζήτηση για τα Τέμπη και πού στοχεύει – Γιατί επιμένει στο «όχι» σε Προανακριτική

20.03.2024 06:11
syriza new

Στην ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών υπουργών και πολιτικών προσώπων από την Τακτική Δικαιοσύνη θα επικεντρώσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Εξεταστική για την τραγωδία των Τεμπών, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

-από τη μία επιχειρεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τους συγγενείς των θυμάτων που εγείρουν ζήτημα ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και ζητούν σε βάθος διερεύνηση και απονομή δικαιοσύνης από την Τακτική Δικαιοσύνη και έχουν φτάσει ως το ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να διεκδικήσουν την δικαίωση των θυμάτων.

-Από την άλλη, γνωρίζοντας ότι τα Τέμπη είναι ένα από τα ζητήματα που πιέζουν την κυβέρνηση – δεν είναι διόλου αμελητέο το 1,3 εκ. υπογραφές πολιτών στο ψήφισμα της κ. Καρυστιανού – θα επιμείνει στις κατηγορίες περί συγκάλυψης, εφόσον η κυβέρνηση δεν δίνει κάποια διέξοδο για την ικανοποίηση του αιτήματος των συγγενών, υιοθετώντας εν προκειμένω την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. To επανέλαβε χθες και ο Στέφανος Κασσελάκης με το γραπτό μήνυμά του στην συνεδρίαση της ΚΟ, ζητώντας από τον πρωθυπουργό έστω την ύστατη στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και «να μην οχυρωθεί πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

Σαφώς, θα αναδείξει και την απουσία Μητσοτάκη από την Βουλή για την οποία ήδη έχει προετοιμάσει το κλίμα μιλώντας για «φυγομαχία», «απόδραση» και επιδεικτική αγνόηση της κραυγής αγωνίας των συγγενών και των καταγγελιών τους για συγκάλυψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται πως έχει ζητήσει κατά την κατάθεση του πορίσματός του να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση από την Εξεταστική Επιτροπή που να διευκρινίζει «ότι για τα εγκλήματα τελούμενα δια παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς σε ό,τι αφορά το άρθρο 86 του Συντάγματος και το προστατευτικό πλέγμα για τις πράξεις, που εκτελούνται κατά την ενάσκηση των υπουργικών καθηκόντων ΔΕΝ προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Όπως είχαν εξηγήσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική (Αυλωνίτης, Καλαματιανός, Κόκκαλης, Σαρακιώτης) «η συνέπεια και η σημασία αυτής της Δήλωσης της Εξεταστικής επιτροπής συνίσταται στο γεγονός πως η τακτική Δικαιοσύνη, θα κάνει απερίσπαστη το έργο της καλώντας όλα τα πολιτικά πρόσωπα, είτε ως μάρτυρες, είτε ως ύποπτοι τέλεσης ποινικών αδικημάτων αφ’ ενός, αλλά και το πολιτικό σύστημα θα αποτινάξει το πέπλο συγκάλυψης που υφίσταται σήμερα για την υπόθεση των Τεμπών».

Βέβαια τέτοια δήλωση δεν ψηφίστηκε ποτέ, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρέπει να επιληφθεί η τακτική Δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι η Προανακριτική θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει –ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε ζητήσει εξ αρχής, διαφωνώντας με την Εξεταστική – και πλέον μπορεί να οδηγήσει σε «αμνηστεύσεις».

Τι ζητά με το πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του έχει ζητήσει τη διερεύνηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Επιπλέον, εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον τότε υφυπουργό Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη, καθώς και στον τότε υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, (ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος).

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει επίσης τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Μάλιστα μετά το χθεσινό αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη στο προεδρείο της Βουλής για την άρση ασυλίας των Καραμανλή και Σπίρτζη, ο πρώην υπουργός Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του (Documento) τόνισε πως συμφωνεί κι επαυξάνει στην διερεύνηση της υπουργίας του.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν στις δηλώσεις του, σημειώνοντας επιπρόσθετα πως η μη υλοποίηση της σύμβασης 717 σαφώς και πρέπει να διερευνηθεί, άλλωστε το κομμάτι αυτό περιλαμβάνεται και στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις είναι ένα μόνο μέρος της υπόθεσης, στο οποίο επικεντρώνει η κυβερνητική πλειοψηφία με στόχο την διάχυση ευθυνών. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει στο κέντρο τηλεδιοίκησης που δεν υπήρχε, όπως και το κέντρο ελέγχου, και το γεγονός ότι ο Κ.Αχ. Καραμανλής δεν είχε προχωρήσει στην θέσπιση κανόνων ασφαλείας ως όφειλε, μέχρι και τη στιγμή που έγινε το δυστύχημα, αλλά και μετά.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Συμμόρφωση με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Χωρίς Μητσοτάκη η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής

Το σκάνδαλο Ασημακοπούλου φέρνει βροχή αγωγών σε βάρος του δημοσίου – Στο επίκεντρο ο κομιστής, πώς διαπίστωσαν τη διαρροή οι απόδημοι

Σε εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων την Τετάρτη ο Μητσοτάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:40