search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:01
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική επίθεσης σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2326
21/03/2024
22.03.2024 06:10
androulakis_2203_1460-820_new

Έτοιμος να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ανεβάσει τους τόνους τόσο για το δυστύχημα των Τεμπών και το «πλυντήριο συγκάλυψης» που επιχειρείται όσο και για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Όλα αυτά την ώρα που ένας νέος διάλογος με την κοινωνία επιβάλλεται, καθώς το «ΠΑΣΟΚ δεν έχει χάσει τους δεσμούς του με τον κόσμο του». Το μεγαλύτερο δημοσκοπικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, εκεί όπου και θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος το επόμενο διάστημα. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρωταγωνιστής και σ’ αυτήν την προεκλογική καμπάνια θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ταύτιση με Τσίπρα

Τις διαθέσεις του ως προς το πού θα κινηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής. Η φρασεολογία του, ο τόνος αλλά και τα πολιτικά του μηνύματα ήταν ιδιαίτερα βαριά για την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ πρώτο είχε ζητήσει μάλιστα και τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης. Μία υπόσχεση που είχε δώσει άλλωστε και στους συγγενείς των θυμάτων κατά τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος στηλίτευσε την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στην Ολομέλεια κατηγορώντας τον για «σκοτάδι και συγκάλυψη». Μάλιστα, ο Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει «καβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας».

Η παραπάνω δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιο ενδιαφέρον κυρίως γιατί σε ανάλυση που έχει κάνει στους συνεργάτες του έχει πει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «κινδυνεύει από την αλαζονεία της» και με αυτήν παλεύει.

Μάλιστα, στην ίδια σύσκεψη με τον στενό του πυρήνα ο Ανδρουλάκης ανέφερε ότι βλέπει κοινές συμπεριφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτές του Αλέξη Τσίπρα και πως ούτε λίγο ούτε πολύ «έτσι θα έχουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό».

Πράγμα που έδειξε εν μέρει και κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. «Μαγαρίζετε τον αγώνα παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είστε τα ίδια με τους προηγούμενους. Σκάνδαλα, τοξικότητα και αλαζονεία. Μνημείο αλαζονείας η εποχή Μητσοτάκη».

Όλες οι αναφορές του Ανδρουλάκη είναι αποτέλεσμα συσκέψεων και αναλύσεων που έχει κάνει ο ίδιος και τις παρουσίασε στο στενό του περιβάλλον στις αρχές Μαρτίου. Είναι πέρα από δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει αυτήν την οδό. Της ταύτισης δηλαδή των διακυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Κάτι που απέδωσε και στις εκλογές του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι χτυπούν και τους δύο πολιτικούς τους αντιπάλους. «Είστε αλλεργικοί σε κάθε είδους κριτική. Δεν έχετε ηθικό πλεονέκτημα. Μια είναι η προτεραιότητά σας. Να στήνετε παραμάγαζα πελατειακά. Ρουσφετομάγαζα. Αυτή η νοοτροπία να στήνετε στον κρατικό μηχανισμό παραμάγαζα ήταν που δεν επέτρεψε να γίνει τηλεδιοίκηση. Βλέπετε το κράτος ως λάφυρο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δείχνουν την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή στην ερώτηση ως προς τα πού θα κινηθεί ο ίδιος αλλά και το κόμμα.

Η ανάλυση για την πτώση

Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνει καθημερινά στο πλαίσιο του «Σχεδίου των 100 ημερών», εκτός από το ότι επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Ποντικιού», δείχνει ότι ο ίδιος θα είναι και ο πρωταγωνιστής της προεκλογικής εκστρατείας σηκώνοντας όλο το βάρος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση των ποσοστών και αυτό δεν αγνοείται από κανέναν εντός του κόμματος, γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας και καταλήγοντας στην Αττική.

Στη μεγάλη περιφέρεια της χώρας αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των χαμηλών ποσοστών. Δηλαδή, η εικόνα είναι λίγο – πολύ ίδια με αυτήν των εκλογών του Ιουνίου όπου το Κίνημα, εκτός από την Ανατολική Αττική, ήταν τέταρτο κόμμα.

Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι και με τα δύο πόδια στη δεύτερη θέση. Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι σε θέση το «Ποντίκι» να γνωρίζει, «συγκρούεται» περισσότερο με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κομμάτι των δημοσκοπήσεων έχει γίνει η απαραίτητη ανάλυση, η οποία έχει δύο «γραμμές». Η μία λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πτώση λόγω της στάσης του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και της απόφασης που πήρε να καταψηφίσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια, παρά τις πρώτες πληροφορίες που το ήθελαν θετικό. Η δεύτερη «γραμμή» λέει πως για την πτώση ευθύνεται η απουσία «ενιαίας φωνής» και ο εσωτερικός αναβρασμός – μουρμούρα που εκδηλώθηκε στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και σε τοποθετήσεις βουλευτών. «Χωρίς ενιαία φωνή και με δημόσιες επιβαρυντικές για το κόμμα τοποθετήσεις δεν γίνεται να παρουσιαστεί καθαρά το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας», λέει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Το ίδιο στέλεχος βλέπει έντονη προσπάθεια επιθέσεων προς τη Χαριλάου Τρικούπη από φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης με «προπαγάνδα» και διαστρεβλώσεις θέσεων. Η ενόχληση για κάποια μέσα είναι έντονη, αλλά προς το παρόν στο Κίνημα δεν θέλουν να τοποθετηθούν για να μη δοθεί η εντύπωση ότι ψάχνουν άλλοθι στα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν συνεχώς το «Ποντίκι»

Νεοδημοκρατικά «καρδιοχτύπια» – Μετρούν απώλειες και ανησυχούν ενόψει των ευρωεκλογών στην Πειραιώς

ΣΥΡΙΖΑ: Επόμενα βήματα με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις – Μέτωπο με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:58