search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:44
MENU CLOSE

Τέμπη: Η κυβέρνηση ψάχνει μία κίνηση «αποσυμπίεσης» – Τι συμβαίνει με Καραμανλή

22.03.2024 18:02
tempi ypourgiko

Το βαρύ κοινωνικό κλίμα και η γενικευμένη αποδοκιμασία που εκφράζεται για τους χειρισμούς από κυβέρνηση και δικαιοσύνη σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών προβληματίζει έντονα τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου, που αναζητά κινήσεις πολιτικής «αποσυμπίεσης».

Το κυβερνητικό επιτελείο καταβάλει από το πρωί της Παρασκευής μία αγωνιώδη προσπάθεια να μην «ξεφύγει» η κατάσταση, μετά τις δηλώσεις που άρχισαν να κάνουν ακόμα και βουλευτές της ΝΔ (Κτιστάκης, Σταμάτης), με έμμεσες αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή, αλλά το πρόβλημα παραμένει και αναζητά εκτονωτικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν ο πρώτος υπουργός που δήλωσε με νόημα ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού Υποδομών και γίνονταν ένα δυστύχημα, όπως αυτό των Τεμπών, δεν θα έθετε υποψηφιότητα για βουλευτής.

Η αποστροφή αυτή πάντως ερμηνεύτηκε και ως έμμεση αιχμή και για την ηγεσία της ΝΔ – ίσως και για τον πρωθυπουργό – που επέλεξε να εντάξει στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών τον κ. Καραμανλή.

Ωστόσο, το θέμα για το πώς μπορεί να γίνει πολιτική διαχείριση της υπόθεσης είναι υπαρκτό.

Ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης φρόντισε να κινηθεί προσεκτικά και με αποστάσεις, τηρώντας ισορροπίες.

«Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται, υπάρχει κάποιος που έδειξε η Δικαιοσύνη, υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο; Όχι είναι η απάντηση. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη. Αθώους, ενόχους, κατηγορούμενους, τους καθορίζει η δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα αν ο εισαγγελέας στη Λάρισα αποδώσει ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι δεν πρόκειται να σταθεί «εμπόδιο στη Δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «χυδαία εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση».

Πηγές αναφέρουν ότι μία παραίτηση του κ. Καραμανλή από το βουλευτικό αξίωμα, πέρα από έναν πολιτικό συμβολισμό, που έχει πάντως τη σημασία του, δεν θα προκαλούσε νομικά αποτελέσματα. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, λένε χαρακτηριστικά και όταν υπάρξει εξέλιξη, η οποία θα φτάσει στη Βουλή, θα γίνουν τα δέοντα.

Πρακτικά, φαίνεται να έχει ωριμάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η ανάγκη ότι εάν κάποια στοιχεία έστω θέλουν περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και αυτό απαιτεί τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, τότε δύσκολα η ΝΔ θα αρνηθεί.

Αλλά στο κυβερνών κόμμα θέλουν διερευνούν και τα περιθώρια ώστε να προλάβουν μία εξέλιξη, που θα το εμφάνιζε να «σέρνεται» πίσω από μία απαίτηση της δικαιοσύνης ή μία πρόταση της αντιπολίτευσης για προανακριτική και να δείξουν ότι με δική τους πρωτοβουλία προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κοινωνική απαίτηση για απόδοση των όποιων ευθυνών.

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ο Κώστας Καραμανλής, ήταν στις σκέψεις ορισμένων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε κυρίως ο Γιώργος Φλωρίδης το πρωί της Παρασκευής – το εμφάνισε εκτός συνταγματικής πρόβλεψης – απέκλεισε το δρόμο αυτό.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Αν από μια εξεταστική «δεν βγαίνει άκρη» τότε γιατί την κάνουμε;

Πυρ ομαδόν… μετά μουσικής σε Μενδώνη από ραδιόφωνα και κανάλια για την ποσόστωση των τραγουδιών

Alpha: Μπάλα με άρωμα από Μουντιάλ το Σαββατόβραδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:43