search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:36
MENU CLOSE

Σοβαρή παραβίαση ασφαλείας στην Europol – Eξαφανίστηκαν ευαίσθητα αρχεία κορυφαίων αξιωματούχων

27.03.2024 15:21
europol_new

Μια σειρά από εξαιρετικά ευαίσθητα αρχεία που περιείχαν τις προσωπικές πληροφορίες κορυφαίων στελεχών της Europol εξαφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία έχει επιδοθεί από τότε σε μια έρευνα για το ποιος τα εξαφάνισε.

Σύμφωνα με σημείωμα εσωτερικής υπηρεσίας που είδε το POLITICO και συνομιλίες με νυν και πρώην στελέχη, τα έντυπα αρχεία του προσωπικού της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol Catherine De Bolle και άλλων ανώτερων αξιωματούχων διέρρευσαν λίγο πριν από τον Σεπτέμβριο.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι τα προσωπικά αρχεία που ήταν σε έντυπη μορφή πολλών μελών του προσωπικού της είχαν εξαφανιστεί», έγραφε το σημείωμα. Όταν οι αξιωματούχοι έλεγξαν όλα τα αρχεία, ανακάλυψαν “επιπλέον αρχεία που έλειπαν”», πρόσθεσε.

Το περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για έρευνα, με το προσωπικό να ανταλλάσσει σημειώσεις για το πώς χάθηκαν τα αρχεία — και, κυρίως, να προσπαθούν να βγάλουν άκρη για το πώς η κεντρική αρχή επιβολής του νόμου της Ευρώπης βρέθηκε σε τέτοιο χάος.

«Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση των προσωπικών αρχείων των μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων», αναφέρει το σημείωμα, που κοινοποιήθηκε στο προσωπικό.

Η Europol είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζει σημαντικές διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις με εθνικές αστυνομικές αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το POLITICO μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους της Europol που έχουν γνώση του περιστατικού. Μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους έφερε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχοι.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο καιρό έλειπαν ούτε γιατί τους είχαν πάρει από το εσωτερικό της υπηρεσίας, είπαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του POLITICO, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χάγης, Στίβεν βαν Σαντέν, είπε: «Η αστυνομία της Χάγης ενεπλάκη σε ορισμένες λεπτομέρειες που σχετίζονται με μια εν εξελίξει εσωτερική έρευνα της Europol».

Οι φάκελοι προσωπικού ήταν αυτοί της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol De Bolle και τριών από τους υποδιευθυντές της, Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ και Jean-Philippe Lecouffe, δήλωσαν τρεις από τους τέσσερις αξιωματούχους.

Τα αρχεία ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την αίτηση εργασίας κάποιου υπαλλήλου, τη σχετική εκπαίδευση, ημερομηνίες γέννησης, κατάσταση γάμου, εξαρτώμενα μέλη, την τρέχουσα διεύθυνση και άλλες προσωπικές πληροφορίες που αποθηκεύονται από το HR, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Μετά το περιστατικό, ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας, Massimiliano Bettin, τέθηκε σε διοικητική άδεια, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχοι.

Το εσωτερικό σημείωμα της Europol ανέφερε ότι, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της μονάδας ανθρώπινου δυναμικού δεν θα είναι διαθέσιμος μέχρι νεωτέρας» και «ο επικεφαλής του τμήματος διοίκησης θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια για τη διαχείριση της μονάδας HR».

Τα ευαίσθητα έντυπα αρχεία του HR της Europol φυλάσσονται κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβώτιο, σε ένα δωμάτιο με πρόσβαση μόνο σε περιορισμένο προσωπικό. Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον κωδικό στο χρηματοκιβώτιο, είπε ένας από τους αξιωματούχους που είχαν άμεση γνώση της διαδικασίας. Δεν είναι σαφές πώς ελήφθησαν τα αρχεία.

Ο Μπέτιν, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχιστρατάρχης στις αστυνομικές δυνάμεις της Ιταλίας, ήταν επικεφαλής του HR της Europol από το 2016. Η υπηρεσία έχει συνολικά περισσότερους από 1.400 υπαλλήλους.

Μια θεωρία είναι ότι τα αρχεία θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί για να βλάψουν τον Μπέτιν, στο πλαίσιο εσωτερικών συγκρούσεων εντός της υπηρεσίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) ενημερώθηκε επίσης για το περιστατικό, όπως και τα μέλη του προσωπικού των οποίων οι φάκελοι επηρεάστηκαν, ανέφερε το εσωτερικό σημείωμα.

Σε δήλωσή του στο POLITICO, ο ΕΕΠΔ είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει «σε αυτό το στάδιο για τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το γραφείο Τύπου της Europol αρνήθηκε να απαντήσει τις ερωτήσεις του POLITICO, λέγοντας ότι «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει» εσωτερικά θέματα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο κοντά στη Λειψία

Γιατί γέμισε το Λίβερπουλ με γλάρους XL (Photos)

Βαλτιμόρη: Το μπλακ άουτ, τα αναπάντητα ερωτήματα και το προβληματικό ιστορικό του πλοίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:35