search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Τέμπη: Προσπάθεια απεγκλωβισμού της κυβέρνησης, αλλά με πολιτικά τραύματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2327
28/3/2024
28.03.2024 06:00
kivernisi-new

Στην κυβέρνηση μπορεί να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία την οποία πήρε η συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρόταση μομφής που έκανε η αντιπολίτευση για το θέμα των Τεμπών, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της υπόθεσης, δεδομένου ότι οι αποκαλύψεις στον Τύπο δημιουργούν νέα δεδομένα.

Όπως έλεγαν μάλιστα γαλάζιοι παράγοντες, η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει την ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα το βράδυ, καθώς έχει την πλειοψηφία, ωστόσο οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς σχετικά με το εάν υπήρξε η όχι μονταζιέρα που άλλαξε τα στοιχεία, ενώ παράλληλα στην ατμόσφαιρα αιωρείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση επιχείρησε τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Μηνύματα στους «εξαφανισμένους»

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε τον προβληματισμό του σχετικά με τους υπουργούς και τους βουλευτές που δήλωναν απροθυμία/αδυναμία να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές θέσεις στη Βουλή.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι αρμοδίως εστάλησαν μηνύματα προς βουλευτές και υπουργούς που είχαν επιλέξει τη σιωπή ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχτεί τη λευκή απεργία, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση και χρειάζεται τη στήριξη όλων.

Τα στελέχη που εμφανίστηκαν απρόθυμα στο να υπερασπίσουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι «όλα έγιναν σωστά στα Τέμπη και δεν υπήρξε καμιά συγκάλυψη» προφανώς έλαβαν υπόψη και τους δείκτες των δημοσκοπήσεων, οι οποίοι δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει την αλήθεια.

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» έδειξαν ακριβώς αυτό. Ότι κάποιοι στην κυβέρνηση, από τις πρώτες κιόλας ώρες, επιχείρησαν να καταστρώσουν ένα επικοινωνιακό σχέδιο το οποίο είχε να κάνει με το «ανθρώπινο λάθος», το οποίο από την πρώτη στιγμή επικαλέστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι την όλη διαχείριση της πρότασης δυσπιστίας ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος παίζοντας σκληρό κοινοβουλευτικό «πόκερ» εμφανίστηκε να εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι θέλει «να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο», ενώ παράλληλα απέρριψε τις καταγγελίες της περί «συγκάλυψης».

Χαρακτηριστικό της απροθυμίας που υπήρξε στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και το γεγονός ότι την πρώτη μέρα της συζήτησης οι μόνοι υπουργοί που μίλησαν ήταν ο Χρήστος Σταϊκούρας που σήμερα είναι αρμόδιος για το θέμα (Μεταφορών και Υποδομών) και Δημήτρης Καιρίδης (Μετανάστευσης και Ασύλου), ο οποίος είναι στενός φίλος του Κώστα Καραμανλή.

Στο κάδρο και ο Καραμανλής

Όσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μίλησαν επικεντρώθηκαν – με σαφείς οδηγίες προφανώς από το Μέγαρο Μαξίμου – στο να εξηγήσουν γιατί δεν αίρεται η βουλευτική ασυλία του Κώστα Καραμανλή και γιατί δεν αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για ποιον λόγο δεν μπορεί να προκύψει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της σύμβασης 717 και του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, καθώς και στις κατηγορίες περί «μπαζώματος» του σημείου που συνέβη το τραγικό δυστύχημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αυτήν τη φορά δεν άφησε εκτός κάδρου τον Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε τα πυρά των συναδέλφων του βουλευτών, και όχι μόνο, εμφανίστηκε και μίλησε αυτή τη φορά στη Βουλή, αντίθετα με τη στάση που είχε κρατήσει στη συνεδρίαση της ολομέλειας για τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης πάντως να επιρρίψει τις ευθύνες σε επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θέλουν «να ρίξουν την κυβέρνηση», έπεσε στο κενό, καθώς τα γαλάζια στελέχη είχαν μέχρι πρότινος το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το καλό της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και γι’ αυτό στηρίζεται απ’ όλες τις δυνάμεις.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη: «Προφανώς αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα. Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας».

Ανησυχία για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή από τα κυβερνητικά στελέχη δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι πρώτη φορά, παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν πλάι – πλάι στη συνδιαμόρφωση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Όπως έλεγαν μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες, μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείεται τα δυο κόμματα να επιχειρήσουν συνεργασία και σε άλλους τομείς που αφορούν την κοινωνία και την πολιτική.

Επισήμαιναν μάλιστα ότι τη συγκεκριμένη στιγμή το σενάριο αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα εφικτό – αφού υπάρχει η κάλπη των ευρωεκλογών όπου τα δύο κόμματα διεκδικούν τη δεύτερη θέση –, ωστόσο οι πάγοι μεταξύ των δύο στρατοπέδων έλιωσαν και πλέον όλα είναι πιθανά.

Προκειμένου πάντως το κυβερνών κόμμα να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση των Τεμπών επικεντρώθηκε όλες αυτές τις ημέρες στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες με τη συνδρομή διεθνών παρατηρητών. Το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι το θέμα αυτό μπορεί επικοινωνιακά να περάσει στους ψηφοφόρους και γι’ αυτό επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ως «υπονομευτή της χώρας».

Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, η υπόθεση των Τεμπών είναι τόσο μεγάλη για να την επισκιάσουν δευτερεύοντα θέματα…

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται με στοιχεία ότι έγινε συγκάλυψη; Οι θεωρίες συνωμοσίας κατασκευάζουν ενόχους

Τσακαλώτος για Τέμπη: Μόνο συγκάλυψη, αφού αρνούνται να απαντήσουν στις πιο απλές ερωτήσεις

Aθανάσιος Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:28