search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:34
MENU CLOSE

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές 2.000 τεχνουργημάτων

28.03.2024 19:12
vretaniko moyseio dieftidis 87- new

Νέος διευθυντής ορίστηκε στο Βρετανικό Μουσείο, μετά το σκάνδαλο με την κλοπή περίπου 2.000 τεχνουργημάτων.

Πρόκειται για τον νυν διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου, Νίκολας Κάλιναν.

Ο προηγούμενος διευθυντής, ο Γερμανός Χάρτβιχ Φίσερ, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του μουσείου, παραιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2023 μετά την αποκάλυψη των κλοπών.

Από τότε καθήκοντα διευθυντή ασκεί ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου (V&A) Μαρκ Τζόουνς.

Ο Νίκολας Κάλιμαν, 46 ετών, αναλαμβάνει μετά την ομόφωνη έγκριση των διαχειριστών του μουσείου και τη συμφωνία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Ποιος είναι ο νέος διευθυντής – Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει

Επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων από το 2015, έφερε εις πέρας μια πλήρη αναδιευθέτηση των συλλογών του μουσείου, ο χώρος του οποίου που είναι ανοικτός στο κοινό αυξήθηκε κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διορισμού του.

Ιστορικός τέχνης, ήταν επίτροπος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και της Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο Βρετανικό Μουσείο το καλοκαίρι.

Ο Νίκολας Κάλιναν μίλησε για την «τιμή» που αντιπροσωπεύει η διεύθυνση «ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου».

Έκανε λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο» που θα περιλαμβάνει τους «πιο σημαντικούς, αρχιτεκτονικούς και διανοητικούς μετασχηματισμούς που εκτυλίσσονται σε κάθε μουσείο στον κόσμο, ώστε το Βρετανικό Μουσείο να συνεχίσει να είναι όσο πιο δεσμευμένο και συνεργατικό γίνεται».

Το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, στεγάζει μια συλλογή οκτώ εκατομμυρίων αντικειμένων μεταξύ των οποίων η Στήλη της Ροζέττας και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το μουσείο, η επίσκεψη στο οποίο είναι δωρεάν, αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν του Ηνωμένου Βασιλείου, με 5,8 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, μια αύξηση 42% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ένωση μουσείων.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου κλοπών σε μεγάλη κλίμακα οδήγησε στην αποπομπή ενός υπαλλήλου, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος του.

Μετά την αποκάλυψη της κλοπής, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε ότι είχε ανακτήσει λίγο παραπάνω από 350 αντικείμενα.

Ο νέος επικεφαλής του μουσείου θα πρέπει επίσης να θέσει σε εφαρμογή μια μεγάλη ανακαίνιση, που εκτιμάται πως θα κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, η οποία κατέστη απαραίτητη λόγω της κακής κατάστασης ορισμένων αιθουσών, για τις οποίες το μουσείο έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς κινδυνεύουν αριστουργήματα, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Διαβάστε επίσης:

Βαλτιμόρη: Ρεκόρ ασφαλιστικών αποζημιώσεων μπορεί να προκύψει μετά την κατάρρευση της γέφυρας – Ηχητικό ντοκουμέντο από την πρόσκρουση

Ανακαλύφθηκε «πυρήνας» μέσα στον πυρήνα της Γης – Πρόκειται για τεράστια, συμπαγή, μεταλλική σφαίρα

Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων» για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15