search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:53
MENU CLOSE

«Σύνδρομο της Αβάνας»: Έρευνα συνδέει τη μυστηριώδη ασθένεια που «χτυπάει» αμερικανούς διπλωμάτες με μονάδα ρωσικής αντικατασκοπείας (videos)

01.04.2024 14:42
presveia-usa-cuba_0104_1920-1080_NEW
credit: AP

Μία μυστηριώδης ασθένεια από την οποία έχουν προσβληθεί Αμερικανοί διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια πιθανώς συνδέεται με μία μονάδα της ρωσικής αντικατασκοπείας, σύμφωνα με κοινή έρευνα των Μέσων Ενημέρωσης The Insider, Der Spiegel και CBS.

Η ασθένεια αυτή αποκαλείται «Σύνδρομο της Αβάνας» και προκαλεί προβλήματα υγείας σε διπλωμάτες σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπως ανεξήγητους ιλίγγους και ζαλάδες.

Η κοινή έρευνα που διεξήχθη έδειξε ότι το σύνδρομο αυτό μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο ρωσικό ηχητικό όπλο. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε σχέση, ενώ και αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν υπάρχει ένδειξη για εμπλοκή ξένης δύναμης, αλλά δεν δίνεται και κάποια εξήγηση.

Τι είναι το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Το «Σύνδρομο της Αβάνας» ονομάστηκε έτσι διότι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν τέτοιου είδους προβλήματα ήταν στην πρωτεύουσα της Κούβας, το 2016. Ωστόσο, υπάρχουν υπόνοιες ότι τέτοια συμπτώματα είχαν εντοπιστεί δύο χρόνια νωρίτερα στη Γερμανία.  

Αμερικανοί διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων προσωπικό του Λευκού Οίκου, της CIA και του FBI, έχουν παραπονεθεί για ιλίγγους, ζαλάδες, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και επώδυνους πόνους στα αφτιά.

Υπάρχουν υποψίες ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από κάποιου είδους μικροκύματα που εκπέμπονται από συσκευές, κάτι που είχαν παραδεχτεί αρχικά πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπείας.

Η ομάδα 29155

Η τελευταία έρευνα οδήγησε στον εντοπισμό μίας ρωσικής στρατιωτικής μονάδας, με την κωδική ονομασία 29155, που πιθανώς χρησιμοποιεί κάποιο είδος «ενεργειακού όπλου» εναντίον των στόχων.

Στο πλαίσιο της έρευνας η ιστοσελίδα The Insider έγραψε ότι αξιωματούχοι της μονάδας 29155 βραβεύτηκαν για τη δουλειά τους σε ό, τι αφορά στην ανάπτυξη «μη θανατηφόρων ακουστικών όπλων».

Αμερικανός στρατιωτικός ερευνητής που ερεύνησε τα συμπτώματα του συνδρόμου δήλωσε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS ότι ο κοινός δεσμός μεταξύ των θυμάτων του συνδρόμου ήταν κάποιος «σύνδεσμος της Ρωσίας».

Πρόσθεσε επίσης ότι από αμερικανικής πλευράς δεν διευκολύνεται η απόδειξη της ρωσικής εμπλοκής, πιθανώς γιατί από ψηλά δεν θέλουν «να αντιμετωπίσουν κάποιες πολύ σκληρές αλήθειες».

Μία γυναίκα που έπεσε θύμα του συνδρόμου, πράκτορας του FBI, δήλωσε στο «60 Minutes» ότι «άκουσα ένα μπαμ μέσα σε δεξί αφτί, που ήταν σαν τροχός οδοντιάτρου» και πρόσθεσε ότι «όταν αυτό έρχεται κοντά στο ακουστικό τύμπανο, ακούγεται δέκα φορές πιο δυνατά». Η γυναίκα αυτή πρόσθεσε τελικά ο πόνος αυτός πέρασε, αλλά αργότερα είχε προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «εξακολουθούν να ερευνούν προσεκτικά τα ανώμαλα περιστατικά υγείας», αλλά επισήμαναν ότι «είναι απίθανο να ευθύνονται κάποιοι ξένοι αντίπαλοι».

Διαβάστε επίσης:

Η Σαουδική Αραβία στέλνει για πρώτη φορά γυναίκα να συμμετάσχει στα καλλιστεία της Μις Υφήλιος

Τι είναι το Pfizergate και γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ρωσία: Έκρηξη σε καφέ στη πόλη Βορονέζ -Δεν υπάρχουν θύματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34