search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:03
MENU CLOSE

Άγιοι Ανάργυροι: Αδιαφορία και γραφειοκρατία οδήγησαν στη δολοφονία της 28χρονης – Απομακρύνθηκαν ήδη 5 αστυνομικοί

04.04.2024 06:07
AGIOI-ANARGYROI-GYNAIKOKTONIA-1

Αναπάντητα ερωτήματα έχουν προκύψει για τα λάθη και τις παραλείψεις της αστυνομίας στην υπόθεση της γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων όπου η 28χρονη Κυριακή Γρίβα έπεσε νεκρή από το χέρι του πρώην συντρόφου της την ώρα που ζητούσε βοήθεια από την Αμεση Δράση, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, την ώρα που αλγεινή εντύπωση προκαλούν προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΛΑΣ αλλά και κάποιων κυβερνητικών και στελεχών.

Η αδιαφορία και ο ερασιτεχνισμός, με τον οποίο αντιμετώπισαν αστυνομικοί την έκκληση της 28χρονης για βοήθεια και προστασία, λίγο πριν τη δολοφονήσει ο πρώην σύντροφός τηςμια ανάσα από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, προκαλεί αγανάκτηση, στην οποία πάντως προσπάθησε να “απαντήσει” το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που προχωρώντας άμεσα σε καρατομήσεις πέντε εμπλεκόμενων αξιωματούχων.

Ενδεικτικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που καταγράφει τον διάλογο που είχε η Κυριακή με αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, έξω από το αστυνομικό τμήμα, από τον οποίο έλαβε την αδιανόητη απάντηση ότι… το περιπολικό δεν είναι ταξί, αν και σε αρκετές περιπτώσεις περιπολικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν άνθρωποι που χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή λόγω κινδύνου πολιτών. Την ίδια ώρα συγκλονιστικό βίντεο αποτυπώνει τις τελευταίες στιγμές του θύματος.

Η 28χρονη πήγε στο αστυνομικό τμήμα γιατί διαισθάνθηκε τον κίνδυνο, αλλά η αστυνομία υποτίμησε τον κίνδυνο, δεν της έδωσε προστασία και έδωσε ουσιαστικά την ευκαιρία στον 39χρονο να τη σκοτώσει.

Η πρώτη αντίδραση της ΕΛΑΣ ήταν, παρά τα μηδενικά αντανακλαστικά που επέδειξε και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς, μετά τις αποκαλύψεις, να παύσει από τη θέση του διοικητή, τον επικεφαλής αξιωματικό του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων. Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί επίσης από τη θέση του, ενώ ερευνάται από την ΕΛΑΣ και είναι αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες. Όπως έγινε γνωστό, λίγο αργότερα, «ξηλώθηκαν» ακόμα τέσσερις αστυνομικοί από το ΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη ως είναι από χθες στον εισαγγελέα και στον επικεφαλής της εσωτερικής έρευνας εκ μέρους της ΕΛΑΣ.

Το ηχητικό αποτελεί μέρος της δικογραφίας ενώ στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκεται στο σύνολό του το αστυνομικό τμήμα κι έχουν ληφθεί καταθέσεις. Με την ολοκλήρωση της προκαταρτικής έρευνας, τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση αποτυχία για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ με το επιχείρημα ότι η υιοθέτηση των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς θα εξυπηρετούσε όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας η κυβέρνηση απέρριψε χθες το αίτημα να έχουν οι δολοφονίες γυναικών να έχουν άλλη αντιμετώπιση, κάνοντας ορατή την έμφυλη διάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η 28χρονη Κυριακή έχει πάει μαζί με έναν φίλο της στο αστυνομικό τμήμα να ζητήσει βοήθεια. Βγαίνοντας από το Α.Τ. χωρίς να έχει βοηθηθεί επί της ουσίας, φαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο με την Άμεση δράση δευτερόλεπτα πριν δεχθεί την επίθεση που της αφαίρεσε τη ζωή, ζητώντας περιπολικό για να τη μεταφέρει στο σπίτι γιατί φοβάται πως ο δράστης θα την εκδικηθεί. πό. Πήρε την απάντηση ότι… τα περιπολικά δεν είναι ταξί.

Πάντως, η επίσημη θέση της Ελληνικής αστυνομίας για την ύπαρξη οχήματος, καταρρίπτει το επιχείρημα των αστυνομικών που βρίσκονταν στο τμήμα πως δεν υπήρχε περιπολικό για να μεταφέρει στο σπίτι την 28χρονη.

Τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας είναι αμείλικτα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ΕΔΕ προκειμένου να απαντηθεί μια σειρά βασικών ερωτημάτων που αφορούν στις ενέργειες που έγιναν στο αστυνομικό τμήμα. Αν εκτιμήθηκε σωστά ο κίνδυνος από τους αστυνομικούς και αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η κοπέλα να προστατευθεί, οι οποίες φυσικά δεν έγιναν.

Επίσης γιατί η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε το 100 ώστε να ανοίξει σχετική κάρτα, ενώ στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει και οι ενέργειες του φρουρού, ο οποίος έχει ποινικό παρελθόν, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν έπραξε ως όφειλε ή αν λειτούργησε με αδιαφορία ή χρονοκαθυστέρηση.

Αναλυτικά:

1 Γιατί δεν μετέφεραν την 28χρονη στο σπίτι ενώ υπήρχε περιπολικό;
2. Γιατί η αξιωματικός υπηρεσίας δεν κάλεσε εκείνη την Άμεση Δράση;
3. Τι έκανε ο αστυνομικός σκοπός του τμήματος βλέποντας την δολοφονία;

Παράλληλα, είναι ενδεικτικό το γεγονός πως σε 2-3 λεπτά στο τμήμα μετά τη δολοφονία της Κυριακής βρέθηκαν 3 περιπολικά και 2 μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Τα περί… ευγενικής απάντησης και οι ισχυρισμοί του φρουρού

«Προφανώς και το περιπολικό δεν είναι ταξί» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ σχολιάζοντας το ηχητικό, προκαλώντας ερωτηματικά με την αντίδρασή της. Η Κωνσταντία Δημογλίδου προτίμησε να σταθεί στο ότι θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικός ο αστυνομικός. «Θα ήθελα να ακούσω μια πιο ευγενική απάντηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προχώρησε και σε παρατηρήσεις στους δημοσιογράφους, καθώς όπως υποστήριξε, δεν θα έπρεπε να αναπαραχθεί στην τηλεόραση το ηχητικό με τις κραυγές της 28χρονης.

Η κοπέλα είχε περιγράψει στον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης τους φόβους της από το γεγονός ότι είχε εντοπίσει τον πρώην σύντροφό της να της έχει στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της. 

Στο κάδρο εμφανίστηκε ο δράστης. Η κοπέλα τον βλέπει, γυρίζει αμέσως για να μπει στο τμήμα για να προστατευθεί. Τότε ο δράστης τρέχει και αρχίζει να την μαχαιρώνει. Δευτερόλεπτα μετά, η άτυχη Κυριακή θα πέσει νεκρή, δίπλα στο φυλάκιο του φρουρού, του οποίου η δικηγόρος τώρα λέει πως «δεν είχε οπτική επαφή με το σημείο που επιτέθηκε ο δράστης».

Πάντως, ο φρουρός παρά τους ισχυρισμούς της δικηγόρου του, γνώριζε τι είχε συμβεί στην 28χρονη προσερχόμενη στο αστυνομικό τμήμα. ενώ είχε εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε έξω από αυτό.

«Xάνομαι…»

Τα ντοκουμέντα της άγριας δολοφονίας είναι συγκλονιστικά.

Πρόκειται για το βίντεο από κάμερες ασφαλείας έξω από το αστυνομικό τμήμα τη στιγμή που η 28χρονη κοπέλα πέφτει θύμα της δολοφονικής μανίας του πρώην συντρόφου της και για το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντο με τον διάλογό της με την Άμεση Δράση, όπου απευθύνθηκε η ίδια ζητώντας βοήθεια.

Στο παρακάτω βίντεο που προέβαλλε το Mega καταγράφεται ολόκληρο το τηλεφώνημα της κοπέλας στην Άμεση Δράση, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται το βίντεο με την επίθεση του 39χρονου. Το κινητό τηλέφωνο του θύματος πέφτει στο έδαφος και καταγράφονται όλα όσα ακολουθούν μετά, με την εκπομπή Live News να σημειώνει ότι έχει κοπεί το κομμάτι που ακούγονται τα ουρλιαχτά της. 

Ο διάλογος με την Άμεση Δράση

Αφού οι αστυνομικοί του ΑΤ Αγίων Αναργύρων της αρνήθηκαν τη διάθεση περιπολικού χωρίς μάλιστα να αναλάβουν να βρουν για λογαριασμό της ένα όχημα, η Κυριακή αναγκάστηκε να καλέσει μόνη της στην Άμεση Δράση για να ακούσει από τον αστυνομικό, όπως αποκαλύπτεται από το ηχητικό που δημοσίευσε το Mega, να της λέει πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Λίγες στιγμές αργότερα ο ίδιος άνθρωπος άκουσε μέσω του τηλεφώνου τις κραυγές της, καθώς η Κυριακή Γρίβα δεχόταν τη δολοφονική επίθεση από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα. Το τηλέφωνο πέφτει από τα χέρια της και παραμένει ανοιχτό με αποτέλεσμα να καταγραφούν και όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία.

  • Αστυνομικός: Άμεση Δράση…
  • Κυριακή: Ναι καλησπέρα…
  • Αστυνομικός: Γειά σας…
  • Κυριακή: Βρίσκομαι στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Χρειάζομαι κάποιον να με πάει στο σπίτι γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
  • Αστυνομικός: Οπότε να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην σας;
  • Κυριακή: Όχι βρίσκομαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα περιμένει έξω από την πόρτα.
  • Αστυνομικός: Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Οπότε θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.
  • Κυριακή: Στείλτε το στο σπίτι μου…

Ακολούθως ο αστυνομικός την ρωτάει ποια είναι η διεύθυνση…

  • Αστυνομικός: Σε ποια οδό;
  • Κυριακή: Αριστοφάνους, Αγίοι Ανάργυροι; Σε πόση ώρα; Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;
  • Αστυνομικός: Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα
  • Κυριακή: Ωραία και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω στο σπίτι μου;
  • Αστυνομικός: Του έχετε κάνει μήνυση;
  • Κυριακή: Όχι…
  • Αστυνομικός: Οπότε… λοιπόν… Αυτός τι κάνει; Περιμένει για κάποιο λόγο;
  • Κυριακή: Περιμένει για να με εκδικηθεί. Δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χτες είχε έρθει και δεν το τραβήξαμε τόσο.
  • Αστυνομικός: Το όνομά σας;
  • Κυριακή: Γρίβα Κυριακή.
  • Αστυνομικός (συλλαβίζοντας καθώς γράφει τις πληροφορίες): Γρίβα Κυριακή… Οπότε… εμ… «αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφος της με σκοπό…» να σας ασκήσει βία έτσι; «Με σκοπό να της ασκήσει βία…» Εσείς σε πόση ώρα θα είστε εκεί; Να γράψω; Θέλετε;
  • Κυριακή: Ε, δίπλα είμαι. Σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί…
  • Αστυνομικός (συνεχίζει να γράφει): «Βρίσκεται πλησίον». Να γράψω πως βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα;
  • Κυριακή: Τώρα ναι, αλλά είμαι με ένα φίλο με αυτοκίνητο και θέλουμε να πάμε στο σπίτι
  • Αστυνομικός (συνεχίζει το γράψιμο): «Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα και θα μεταβεί σε λίγο…»
  • Κυριακή: Χάνομαι έχει έρθει εδώ…
  • Αστυνομικός: Ο πρώην;
  • Κυριακή: Ναι είναι εδώ…
  • Αστυνομικός: Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα;

Ακολουθούν οι κραυγές της 28χρονης, η οποία δέχεται εκείνη την ώρα τη δολοφονική επίθεση από τον πρώην σύντροφό της έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

  • Φίλος της Κυριακής: Την σκότωσε, τη σκοτώνει. Ένα ασθενοφόρο γρήγορα ρε.
  • Αστυνομικός: Με ακούτε…

Μετά την επίθεση ακολουθεί πανικός έξω από το αστυνομικό τμήμα. Στην είσοδο του ΑΤ όπου δολοφονήθηκε η Κυριακή, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, φαίνεται πως εμφανίζονται η 22χρονη αστυνομικός του τμήματος που δέχτηκε την καταγγελία της, η επόπτρια αξιωματικός και ο φρουρός. Το κινητό καταγράφει όσα λέγονται, καθώς παραμένει σε σύνδεση με την Άμεση Δράση. Επειδή δεν είναι εύκολο να γίνει η διάκριση των προσώπων από τις συνομιλίες, τμήματα των διαλόγων παρατίθενται χωρίς αναφορά στο υποκείμενο:

  • Φίλος Κυριακής: Την σκότωσε, την σκοτώνει. Την σκότωσε. Ένα ασθενοφόρο γρήγορα.
  • Αστυνομικός Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;
  • Φίλος της Κυριακής: Εδώ Παιδιά, έχει μαχαίρι στο χέρι
  • Αστυνομικός Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;
  • Φίλος της Κυριακής: Ασθενοφόρο, γρήγορα. Ασθενοφόρο
  • Αστυνομικός Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;
  • Πάμε παιδιά, πάμε λίγο.
  • Πίσω φύγετε
  • Ήρθε η κοπέλα να μας καταγγείλει ότι την παρακολουθεί…
  • Δεν έχει παλμό
  • Φωνή από ασύρματο: Δώστε μου εικόνα, από τους τραυματίες. Οι υπόλοιποι παιδιά να ελευθερώσουμε το χώρο. Να μην έρχεται κανείς και μακριά από αυτούς.
  • Είναι ζωντανός αυτός
  • Να μην πειράξουμε τίποτα να έρθουν εδώ πέρα. Μπορεί να θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες. Μπορεί να θέλουν οτιδήποτε.
  • Πήγε ο φίλος της να την προστατέψει από τον πρώην σύντροφό της και έφαγε τις μαχαιριές.
  • Στο λαιμό μαχαιρωμένοι και οι δύο
  • Έχουμε τη φαρμακοποιό εδώ… να τη, να τη
  • Δες λίγο αν έχει σφυγμό
  • Ρε παιδιά φέρτε μου μια Γάζα…
  • Αυτός είναι ζωντανός ακόμα
  • 500Β1 η κοπέλα δεν έχει σφυγμό


Αναβρασμός στα Social Media

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στα social media, με τους χρήστες να είναι έξαλλοι με την απάντηση του αστυνομικού λίγο πριν δολοφονηθεί η 28χρονη που ζήτησε βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Γιοκαρίνης: Αθώος μετά την ανάκληση της καταγγελίας για βία από την σύζυγό του –Οι…αγκαλιές και τα χαμόγελα μετά τη δίκη

Άγιοι Ανάργυροι: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί», η εξοργιστική απάντηση της αστυνομίας στην 28χρονη – Τα τελευταία λόγια της πριν δολοφονηθεί

Folli Follie: Η εταιρεία ήταν ενός ανδρός αρχή, είπε για την διοίκηση από τον πατέρα του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:03