search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:24
MENU CLOSE

Mετρήσεις τηλεθέασης : Εξελίξεις στο εξωτερικό, γκρίνια στην Ελλάδα για τη Nielsen

04.04.2024 12:33
tvcontrol new

Πριν από εννέα ημέρες  αμφισβήτησε «ανοιχτά» την διαδικασία μέτρησης τηλεθέασης της Nielsen (https://www.nielsen.com/), ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, παρότι η κρατική τηλεόραση θα εξακολουθεί να συνεργάζεται με την εταιρεία μετρήσεων, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Η τεχνολογία της Nielsen Audience Measurement δεν μπορεί πλέον να αποτυπώσει με ακρίβεια τις συνήθειες του τηλεοπτικού κοινού που παρακολουθεί τα αγαπημένα του προγράμματα σε συσκευές εκτός τηλεόρασης», είπε στην ενημέρωση των εξειδικευμένων εκπροσώπων του Τύπου ο πρόεδρος Ζούλας και συμπλήρωσε ότι «η μέτρηση τηλεθέασης είναι ελλιπής, για να μην πω προβληματική».

Τα κανάλια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) θα παραμείνουν στις μετρήσεις καθώς η ΕΡΤ έχει «μπροστά» της μια σειρά από γεγονότα μείζονος σημασίας (Euro 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παραολυμπιακοί Αγώνες) στα οποία θα είναι ο αποκλειστικός μιντιακός φορέας .

Η Nielsen είχε υποσχεθεί, πριν από ενάμιση χρόνο,  στα κανάλια νέο τρόπο στάθμισης τηλεθέασης, ενημέρωσε ο επικεφαλής της ΕΡΤ, «αλλά ακόμα δεν έχουμε δεί κάτι».

Αλήθεια είναι πως η Nielsen έχει εκκινήσει από καιρό διαδικασίες αναβάθμισης των τηλεμετρήσεων ώστε αυτές να συμβαδίζουν και να καλύπτουν τους ποικίλους τρόπους (τηλε)θέασης, δεδομένου πως πέραν των γραμμικών καναλιών, υπάρχουν οι ιντερνετικές πλατφόρμες, οι κάθε είδους έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές από τις οποίες σημαντικός αριθμός – κυρίως νέων ηλικιακά- ανθρώπων ( χωρίς όμως να μπορεί να σταθμιστεί) προτιμά να έχει πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενου, αντί της παραδοσιακής τηλεοπτικής συσκευής η οποία  επίσης, έχει εξελιχθεί.

Ωστόσο η μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» κάθε άλλο παρά απλή είναι και μεταξύ άλλων απαιτείται εκπαίδευση και εξοικείωση των εξειδικευμένων στελεχών με τα νέα δεδομένα, στα αντίστοιχα τμήματα  των καναλιών, εξηγούν παρατηρητές της ευρύτερης τηλεοπτικής (και διαφημιστικής) αγοράς.

Στο εξωτερικό όμως τα πράγματα εξελίσσονται. Η Nielsen, χθες,  ανακοίνωσε για την αγορά των ΗΠΑ, την ανάπτυξη και εφαρμογή της υπηρεσίας «Big data» από τον Σεπτέμβριο.  Στο νέο σύστημα μέτρησης, θα συμπεριληφθούν επιπλέον νοικοκυριά που  χρησιμοποιούν τηλεόραση σε ποσοστό 4%.

Η εταιρείας μετρήσεων τηλεθέασης ενημέρωσε ότι στις προθέσεις της είναι να συστήσει στην αγορά το νέο «νόμισμα» το οποίο θα είναι συνδυασμός δεδομένων από την γραμμική τηλεόραση και τα «Big data» από τον Σεπτέμβριο. 

Με τη νέα υπηρεσία «Big data» η Nielsen θα συμπεριλάβει δεδομένα από τις πλατφόρμες ροής περιεχομένου και απευθύνθηκε ήδη στους streamers (πχ Roku, Comcast, DirecTV, Netflix). Τα μεγάλα δεδομένα- από τουλάχιστον 45 εκατ. νοικοκυριά και  περισσότερες από 75 εκατ. συσκευές- συνδυάζονται με τα 40.000 σπιτικά τα οποία συμμετέχουν στο αντιπροσωπευτικό δείγμα της Nielsen.

Στην χθεσινή ενημέρωση των αμερικανών και διεθνών ΜΜΕ ο επικεφαλής Έρευνας της Nielsen,  Πιτ Ντο, σημείωσε πως με την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων θα σημειωθεί ελαφρά αύξηση τηλεθέασης και εξειδίκευσε λέγοντας πως με τα Big Data οι διαφορές θα είναι ελαφρώς υψηλότερες, ιδίως  στους νεότερους ενήλικες (18-34 ετών).

Η διευθύντρια Παραγωγής της Nielsen, Ντίρντρι Τόμας, μεταξύ άλλων σημείωσε πως τα Big Data και τα δεδομένα από τα αντιπροσωπευτικά δείγματα θα διαμορφώσουν μεγαλύτερη κλίμακα και σταθερότητα στην ανάλυση των συμπεριφορών των καταναλωτών οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Η Nielsen αναμένει να λάβει πιστοποίηση από την εποπτεύουσα Αρχή των ΗΠΑ,  Media Rating Council (https://mediaratingcouncil.org/ ),  για το νέο μέτρο σφυγμομέτρησης Big Data και κλασικών δειγμάτων μέχρι το Σεπτέμβριο

Διαβάστε επίσης

«Μπρα ντε φερ» Mega-ANT1 για την πρωτιά στην τηλεθέαση – Μια «ελιά» στη σωστή μαντεψιά

«Intercity»: Αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος στον μεγάλο Ινδιάνο αρχηγό Τζερόνιμο

Ημερίδα για τα δημοτικά ΜΜΕ από την ΠΟΕΣΥ την Παρασκευή στην Τρίπολη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06