search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:59
MENU CLOSE

Για ποιους χτυπάνε οι καμπάνες;

08.04.2024 13:22
dimitris-stoumpos

Με δυνατό και επαναλαμβανόμενο τρόπο ακούμε το τελευταίο διάστημα τις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι οποίες αποτυπώνουν ένα αρκετά διαφοροποιημένο πολιτικό σκηνικό και χτυπάνε “καμπάνες” για όσους μπορούν και “θέλουν” να ακούσουν.

Πρώτα απ’ όλα οι καμπάνες για την κυβέρνηση είναι ισχυρές και δεν αντιμετωπίζονται πλέον με επικοινωνιακές κινήσεις και μασημένα λόγια. Οι απώλειες που καταγράφει η ΝΔ, είναι σημαντικές τόσο σε σχέση με τα μεγάλα ποσοστά των εκλογών πριν ένα χρόνο,όσο και με τα ποσοστά που έγραφε μόλις πριν λίγους μήνες και τώρα την περιστρέφουν στο κρίσιμο όριο λίγο πάνω από το 30%.

Μετά από αρκετούς μήνες που η κοινωνική δυσφορία-δυσανεξία καταγραφόταν στα επί μέρους προβλήματα (κυρίως αδηφάγος ακρίβεια, ασφάλεια,υγεία κ.α), τώρα καταγράφεται σε πιο καθαρό πολιτικό αποτύπωμα η φθορά της κυβέρνησης, σε βαθμό που προβληματίζει το επιτελικό κέντρο και οδήγησε τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πλέον συστηματικά ότι χρειάζεται ισχυρή επιβεβαίωση από τις ευρωκάλπες για την «σταθερότητα».

Στο 15ο συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος, που ήταν συνέδριο προσπάθειας επανασυσπείρωσης, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε και απόλυτα προσωπικό “πήχυ” για να ζητήσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στο κόμμα του που καταλαβαίνει τώρα κυρίως την απόσταση των ψηφοφόρων και τις απώλειες προς τα ακροδεξιά του. Άκουσε στο συνέδριο και τα διάφορα περί ανάγκης επανίδρυσης του κράτους από τον κ. Δένδια, αλλά και την…σιωπή των κ. Σαμαρά, Καραμανλή και προφανώς αντιλαμβάνεται ότι ο…αναβρασμός καλά κρατεί στον κόσμο της κεντροδεξιάς, ιδιαίτερα στον πιο δεξιό, συντηρητικό πυρήνα της.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προσπαθεί τώρα να προσδώσει πιο επίμαχο πολιτικό διακύβευμα στις ευρωεκλογές, παίρνοντας “επάνω” του το στοίχημα μπροστά στις διαρροές υποστήριξης που καθυστερημένα διαπιστώνει. Ήρθε και η απόφαση (ομόφωνη παρακαλώ) της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για απόρριψη του νόμου του 2021 για τις υποκλοπές που ήταν χαστούκι στην κυβέρνηση, να προσθέσει νέους πονοκεφάλους για το Μαξίμου.

Οσα να πει ο κ. Μαρινάκης η ο κ. Βορίδης για το θέμα, οι εξελίξεις θα δείξουν πόση πρόσθετη φθορά θα προκληθεί στην κυβέρνηση, που συνεχίζει να… αφήνει τον χρόνο να “σβήσει” (αν είναι δυνατόν) την ζημιά των ευθυνών της. Αν στην κυβέρνηση προσπαθούν τώρα να “ακούσουν” τις καμπάνες, στην ευρύτερη αντιπολίτευση δεν σημαίνει ότι τις “ακούνε” καλύτερα όταν… ασχολούνται κυρίως με την επιδίωξη της …”μεγάλης” προοπτικής να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην δεύτερη θέση!

Στην χθεσινή ΚΕ του ΠΑΣΟΚ η έμφαση ήταν ακριβώς στην επιδίωξη της δεύτερης θέσης ώστε μετά να αρχίσει η πραγματική ανατροπή της κυριαρχίας της ΝΔ χωρίς να παραδέχονται τα χαμηλά όρια μιας τέτοιας προσέγγισης που αφήνει σε …απόσταση την όποια ελπίδα του κόσμου για αμφισβήτηση της σημερινής ανθεκτικής πρωτοκαθεδρίας  της κυβέρνησης. Με όψιμες “μεταγραφές” τύπου ποδοσφαίρου (ενώ ο υποψήφιος φοράει ακόμη την άλλη φανέλα!) δεν φαίνεται να είναι πεισμένοι για ουσιαστικές, άμεσες ανακατατάξεις, μάλλον μειωμένη εμπιστοσύνη στις κινήσεις τους δείχνουν.

Σε ανάλογη προεκλογική,επικοινωνιακή κινητικότητα αναλώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βλέπει αυτάρεσκα την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις,κάνει (τουλάχιστον) πρόχειρες προσπάθειες στη Βουλή για πρόταση προανακριτικής για την τραγωδία των Τεμπων και περιμένει με… ορισμένες τηλε-υποψηφιότητες να διευρύνει την αποδοχή του στον κόσμο που όμως δείχνει κουμπωμένος στα επικοινωνιακά και αναζητά υποστήριξη στα καθημερινά προβλήματα του.

Για τον κ. Κασσελάκη το ποσοστό των εκλογών πριν ένα χρόνο είναι εδραίωση του ρόλου του και ελάχιστα θυμάται πλέον τις διακηρύξεις του για… ανατροπή του Μητσοτάκη.

Ολα αυτά αφήνουν άνετη την διαρκή ενίσχυση της ακροδεξιάς που δεν αντιμετωπίζεται με όψιμες κορώνες για εμπόριο συνομωσιών ή με την… αδιαφορία για την  ευρύτερη ακροδεξιά και στην Ευρώπη.

Με την σφαγή στην Γάζα να ξεπερνά τους εξι μήνες, την Ουκρανία να βλέπει ακόμη τον νέο τσάρο να ετοιμάζει τα χειρότερα,τους σύγχρονους “άθλιους” να συνεχίζουν καθημερινά να πολιορκούν την Ευρώπη, είναι πολύ λίγο να ακούς την επικεφαλής της Κομισιόν απλά να στηρίζει την ΝΔ για να …έχει μια ακόμη θητεία. Ειναι πολύ “λίγο” για την δημοκρατία μας να παρακολουθούμε μια προεκλογική περίοδο χωρίς να ακούμε τις βαριές καμπάνες της κοινωνίας μας και της εποχής μας…

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές καίνε στο… επιτελείο

Όταν οι Ρουβίκωνες διάβασαν τις επιστολές του Ιησού!

Ο θεός να μας φυλάει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:57