search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 21:46
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Το Ισραήλ αποσύρει στρατεύματα από το νότο

08.04.2024 07:33
gaza_new_84

Χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν πρόκειται για κάτι πιο μόνιμο ή για μια περιστασιακή εξέλιξη, είναι πλέον γεγονός ότι το Ισραήλ, από την ώρα που άρχισε τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αποφάσισε να αποσύρει χερσαίες δυνάμεις του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Όπώς έγινε γνωστό, δύο ταξιαρχίες θα παραμείνουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στο νέο διάδρομο που διχοτομεί πλέον το παλαιστινιακό έδαφος «προκειμένου να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης των IDF και η ικανότητά τους να διεξάγουν ακριβείς επιχειρήσεις», όπως ανέφερε το Ισραήλ, ενώ οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Χαν Γιούνις θα μπορούσαν να επιστρέψουν.

Η απόφαση ελήφθη για «τακτικούς λόγους» και για την ανάπαυση των εφέδρων επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες έντονων μαχών, αλλά, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, προκαλεί ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολέμου. Για παράδειγμα, ακόμα δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει επιχείρηση στη Ράφα, αν και ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της Χαμάς έχουν σχεδόν αποδεκατιστεί.

Σημειώνεται πάντως, ότι η απόσυρση στρατευμάτων συμπίπτει με την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο, με στόχο την εξασφάλιση μιας δεύτερης εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Ισραήλ και Χαμάς δήλωσαν, η κάθε μία πλευρά για λογαριασμό της, ότι θα στείλουν αντιπροσωπείες, με την ισραηλινή να αποτελείτα από τους επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ που λειτουργούν με διευρυμένη εντολή. Ο διευθυντής της CIA αναμένεται και αυτός να παραστεί στις συνομιλίες.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δέχεται αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη δράση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις «ακραίες απαιτήσεις της Χαμάς» ούτε θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ -ΜΚΟ: «Η κατάσταση στη Γάζα είναι περισσότερο από καταστροφική

Ουκρανία – Ρωσία: Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Ένα κορίτσι νεκρό

Ο Τραμπ συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μαντέλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 21:46