search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:22
MENU CLOSE

Δημοσιονομική… σύσφιξη κομίζει ο Τζεντιλόνι στη συνάντηση με Μητσοτάκη

10.04.2024 08:09
TZENTILONI-MITSOTAKIS-ARXEIOU-1

Με αφορμή την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, βρίσκεται στην Αθήνα, όπου και το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για όσους έζησαν τα χρόνια της κρίσης, η επίσκεψη αυτή του Τζεντιλόνι στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει με… νηπιαγωγείο, καθώς η Ελλάδα πλέον βρίσκεται εκτός μνημονίων, εκτός «προαπαιτούμενων μέτρων» και εκτός του… στόχαστρου διαφόρων «γερακιών της λιτότητας» που απαιτούσαν διαρκώς όλο και περισσότερες περικοπές και θυσίες, ακόμα κι από εκεί που δεν είχε μείνει τίποτα.

Ωστόσο, ο συμπαθής Ιταλός πολιτικός, προερχόμενος από το κεντροαριστερό Partito Democratico, δεν είναι απαραίτητο ότι κομίζει και ευχάριστα νέα: αντιθέτως, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που υιοθέτησε η ΕΕ κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» (στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023) και που θα εφαρμοστούν πλήρως από το 2025 και εντεύθεν, καλώς ή κακώς, βάζουν οριστικό τέλος στην περίοδο χαλαρότητας που άρχισε με την εμφάνιση του SARS-CoV-2.

Ούτως ή άλλως, η Κομισιόν από τα μέσα του 2023 έχει στείλει «ντιρεκτίβα», ότι τα μέτρα στήριξης που οι κυβερνήσεις λάμβαναν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα πρέπει πλέον να αποσυρθούν και ότι όποια μέτρα λαμβάνονται από τούδε, θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να αφορούν αποκλειστικά και μόνο στα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες που αναμένεται να επικυρωθούν οριστικά ως το τέλος Απριλίου, αν και δίνουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη, εντούτοις κινούνται και αυτοί σε λογική… σύσφιξης, καθώς βασικός τους στόχος είναι η μείωση του χρέους, όπως εξήγησε πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι οι στόχοι για έλλειμμα 3% και δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ δεν αλλάζουν.

Στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα από τα ζητήματα που «καίνε» την κυβέρνηση αφορά στο ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών καθώς φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε πλαφόν 2,6% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι δημοσιονομικός χώρος για παροχές θα υπάρχει μόνο αν οι δαπάνες συγκρατούνται κάτω από το συγκεκριμένο ανώτατο όριο, ενώ υπέρβαση του αρχικού στόχου δαπανών ενός έτους που θα θέτει η κυβέρνηση κάθε κράτους-μέλους θα αφαιρείται από τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι – με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται – συμφώνησαν να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος σε περίπτωση που μια χώρα κινδυνεύει να μπει σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, καθώς και για την ειδική αναφορά που γίνεται για το ελληνικό δημόσιο χρέος για το έτος 2033, αλλά και για την ευελιξία στα προγράμματα της κάθε χώρας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι πλέον η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης τελειώνει και στη θέση της έρχονται νέοι κανόνες που, ναι μεν, δεν είναι όπως πριν, αλλά διέπονται από την ίδια «φιλοσοφία» μαζέματος και περιορισμών, με στόχο αυτή τη φορά τη μείωση του χρέους. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί, ωστόσο μένει να φανεί επί του πρακτέου τι σημαίνουν οι νέοι αυτοί κανόνες.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα για αποστολή F-16 στην Ουκρανία: Ανησυχητική ένδειξη για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις 9 Ιουνίου να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία άλλη πολιτική δύναμη»

«Μονταζιέρα» του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει η Βίκυ Φλέσσα και στέλνει εξώδικο σε Κουμουνδούρου και Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:22