search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:36
MENU CLOSE

Τρεκλίζουν στη Ν.Δ. και στην κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2329
11/04/2024
11.04.2024 06:00
nea-dimokratia-zappeio-1

Όλοι εναντίον όλων είναι στη Ν.Δ., καθώς, για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση και το κόμμα μοιάζουν να έχουν αποσταθεροποιηθεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η κατάσταση στο κυβερνών κόμμα είναι έκρυθμη και στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να την ελέγξει, παρά τις προσπάθειες που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να ισορροπήσει ανάμεσα στη Λαϊκή Δεξιά και στο κόμμα που έφτιαξε ο Μητσοτάκης.

Με αφορμή μάλιστα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν τη Ν.Δ. να χάνει μήνα με τον μήνα ψηφοφόρους, το δεξιό μπλοκ του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το κλίμα στο συνέδριο της Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς διάχυτη ήταν η μουρμούρα που υπήρχε από πολλά στελέχη της Πειραιώς, τα οποία εμφανίζονται δυσαρεστημένα για πολλούς λόγους. Κάποιοι δεν έκρυβαν την οργή τους για το νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση για την ισότητα στον γάμο, άλλοι έλεγαν ότι η διαχείριση του θέματος των Τεμπών ήταν απαράδεκτη και στις ευρωεκλογές θα την πληρώσει η Ν.Δ., ενώ υπήρχαν και αυτοί που εμφανώς προβληματισμένοι σημείωναν ότι η ακρίβεια «ροκανίζει» την κυβέρνηση.

Οργή και για τα πρόσωπα

Όλοι πάντως συμφωνούσαν σε ένα πράγμα. Ότι η Ν.Δ. τού σήμερα δεν έχει τίποτα κοινό με το κόμμα που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το οποίο εξέφραζε το σύνολο της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα, ενώ δεν έκρυβαν την οργή τους για τα πρόσωπα που έχει επιλέξει να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν προέρχεται από τη Ν.Δ.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι πολλά στελέχη τοπικών οργανώσεων της επαρχίας κάνουν λευκή απεργία ακόμα και όταν στις περιοχές τους βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην κεντροδεξιά στροφή του κόμματός τους.

Μέσα σε αυτό το κακό κλίμα έρχεται να προστεθεί και η στάση πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία δεν βλέπουν υπουργοποίηση, ενώ αντίθετα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση από το Μέγαρο Μαξίμου. Άτυπα μάλιστα υπάρχει ένα κίνημα – μεταξύ των ακραιφνών δεξιών να μην ψηφιστούν όσοι δεν έχουν σοβαρές αναφορές στη Ν.Δ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι μέσα σε αυτό το κλίμα η Ν.Δ. δεν μπορεί να περιμένει πολλά στις ευρωεκλογές.

Ακραία πόλωση και όπου βγει

Πάντως ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει αποφασίσει την τακτική της ακραίας πόλωσης με τα άλλα κόμματα, προκειμένου να συγκρατήσει τις διαρροές. Σε καθημερινή βάση πλέον θέτει το δίλημμα «σταθερότητα ή πειραματισμοί», καθώς οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μόνο ο ίδιος ο Μητσοτάκης μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός ζήτησε στο συνέδριο από τους πολίτες να επιβεβαιώσουν με την ψήφο τους στην ευρωκάλπη τη στήριξή τους όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο.

Μόνο που τη συγκεκριμένη στιγμή η κρίση φαίνεται ότι είναι πολύ βαθιά και τα πράγματα δεν είναι διόλου εύκολα, καθώς η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου περί απειλής για τη σταθερότητα της χώρας δεν φαίνεται να αποδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, στο ερώτημα εάν ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση της χώρας, το 65% απαντά «Όχι» και μόνο το 24% «Ναι».

Ακόμα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο το 50% των πολιτών απαντούσε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, τον Απρίλιο αυτό το ποσοστό πέφτει στο 47%. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι το «Ναι» στο ερώτημα εάν η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας ανεβαίνει τώρα στο 49% από 40% που ήταν τον Φεβρουάριο. Δηλαδή μέσα σε έναν μήνα η διάθεση να μετατραπεί η ψήφος των ευρωεκλογών σε ψήφο διαμαρτυρίας κερδίζει εννέα μονάδες.

Κάποιοι πάντως από το «γαλάζιο» επιτελείο θεωρούν ότι η στρατηγική της πόλωσης έχει πολύ μεγάλο ρίσκο καθώς, εάν δεν τους βγει αυτή η τακτική, τότε οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο σοβαρές για τη Ν.Δ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, ενώ πρόκειται για μία χαλαρή εκλογική διαδικασία, η οποία ευνοεί την ψήφο διαμαρτυρίας, το κυβερνών κόμμα προσδίδει στην αναμέτρηση χαρακτήρα εθνικής κάλπης, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δεν είναι στα καλύτερά της.

Προκειμένου πάντως να αντιστραφεί το κακό κλίμα, ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη μάχη των ευρωεκλογών θα πέσουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν μάλιστα προς όλες τις πλευρές ότι μετά την 9η Ιουνίου όλοι θα κριθούν για την προσφορά τους στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις κατά Πολάκη για τα… μάτια του Κατρούγκαλου: «Είναι σίχαμα, ένα γελοίο υποκείμενο»

ΣΥΡΙΖΑ για Ανδρουλάκη: Ολοφάνερο ποιος κάνει πλάτες στη ΝΔ

Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:35