search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:59
MENU CLOSE

Θυελλώδεις αντιδράσεις για τη δυνατότητα να εργάζονται στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί 

12.04.2024 16:16
vouli 111- new

Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε «νομοτεχνική βελτίωση» στο παρά πέντε ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ανοίγει το παράθυρο σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κάνοντας λόγο για προσβολή της Βουλής. «Είναι ένα άρθρο ολόκληρο που θα έπρεπε να έχει έρθει με τροπολογία. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Νομοτεχνική βελτίωση δεν προβλέπεται αυτό το πράγμα που κάνετε, δεν προλάβατε, δεν το προβλέψατε; Φέρτε το σε άλλο νομοσχέδιο, κάντε τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο. 

«Ένα λεπτό πριν κλείσει η διαδικασία», αντέδρασε ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ εξίσου οξύς ήταν και ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εν κρυπτώ νομοθέτηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε πολιτικά ιταμό τον τρόπο νομοθέτησης που επιλέγει η κυβέρνηση για μια ρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ως τροπολογία συνοδευόμενη με την έκθεση του ΓΛΚ. «Έχετε τη λογική ό,τι γουστάρω κάνω γιατί έχω την πλειοψηφία στη Βουλή», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. Την απόσυρσή της ζήτησαν και Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους φορείς κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή. «Ο υπουργός προανήγγειλε τη ρύθμιση και δεσμεύθηκε ότι θα κατατεθεί», είπε και συμπλήρωσε ότι θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις. 

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση επιτρέπεται σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να εργάζονται στα εξωτερικά ιατρεία, να συμμετέχουν στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. 

Οι ιδιώτες γιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καλύπτουν κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, όπως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού.

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσιάζοντάς τη αποσαφήνισε πως το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ δεν αφορά μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία, αλλά και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας. «Θα υπάρχει με την ΚΥΑ μια διαφοροποίηση σε επίπεδο διασφάλισης των ανθρώπων που υπηρετούν ως προσωπικοί γιατροί προκειμένου να μην έχει κανείς το ίδιο ΑΜΚΑ το πρωί και το απόγευμα και άρα να μπορεί να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ποιους βλέπει κανείς ως προσωπικός γιατρός το πρωί και πώς ασκεί το ιδιωτικό έργο το απόγευμα, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε παλαιά πελατειακά καθεστώτα τύπου ΙΚΑ», είπε. 

Διαβάστε επίσης:

Μαμουλάκης για το ψηφιακό σκάνδαλο των διαγωνισμών: «Πέφτει κανείς από τα σύννεφα;» (video)

Νέα Δημοκρατία: Ο Φίλιππος Φόρτωμας επικεφαλής της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς

Ανδρέας Δρυμιώτης: «Ανέξοδος τρόπος διαμαρτυρίας οι ευρωεκλογές» – Τι προβλέπει για ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα που βάζει για το ποσοστό της ΝΔ (audio)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:59