search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:04
MENU CLOSE

Τέμπη: Επιστρατεύουν το ψέμα για να κρύψουν την ένοχη πολιτική τους

13.04.2024 06:22
despoian spanou 765- new

                                                   

Η πολιτική, όπως και η ιστορία λειτουργεί με καθυστέρηση, δηλαδή οι συνέπειες κάποιων πράξεων δεν φαίνονται αμέσως. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές με κυβερνητικά κόμματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το υψηλό ποσοστό του 2019 αλλά και το ΠΑΣΟΚ μετά το υψηλότατο ποσοστό του 2009. Είναι πολύ πιθανόν το ίδιο να συμβεί και με την ΝΔ, που μέχρι χθες φαινόταν να έχει τα χαρακτηριστικά του απαραβίαστου καθεστώτος. Η τεράστια στήριξη του μιντιακού κατεστημένου και η αδυναμία άρθρωσης πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα την καθιστούσαν πολιτικά κυρίαρχη, ό,τι και αν έκανε, όποια συμπεριφορά κι αν είχε. Αυτό φυσικά ανέβασε την αλαζονεία και την προκλητικότητα της στα ύψη. Και αυτό ήταν το σημείο καμπής για το έγκλημα των Τεμπών, που  φυσικά δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα αλλά ήταν η σταγόνα στο ποτήρι, μετά από όλα αυτά που η κυβέρνηση είχε κάνει. Και έχει κάνει τα πάντα.


Η ακρίβεια οδηγεί στη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και στην λεηλασία του εισοδήματος τους. Η Ελλάδα καταγράφηκε το 2023 στην προτελευταία θέση της Ε.Ε ως αναφορά την αγοραστική δύναμη, με τελευταία μόνο την Βουλγαρία! Μόνο μέσα στο 2022 οι Έλληνες έχασαν 9,2% της πραγματικής αξίας του μισθού τους λόγω πληθωρισμού!

 Η διάλυση της δημόσιας υγείας έχει φτάσει σε πρωτοφανή σημεία. Η υποχρηματοδότηση, οι μειωμένες προσλήψεις οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων, που η κυβέρνηση μεθοδεύει προς όφελος των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και της αύξησης των δημοσίων
εσόδων. Τα “νόμιμα φακελάκια”, οι εκβιασμοί σε ασθενείς “ή πληρώνεις ή πεθαίνεις”, οι απίστευτες σε χυδαιότητα δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη δεν έχουν προηγούμενο και μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν!


Η ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σαφή παραβίαση του Συντάγματος, οι υποκλοπές, η καταστολή, η πλήρης ταύτιση με τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, η στήριξη στο κράτος Απαρτχάιντ του Ισραήλ, που μέχρι τώρα έχει σκοτώσει πάνω από 33.000 αμάχους Παλαιστίνιους, η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και κυρίως η ένταξη των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις διαταγές του στρατού των ΗΠΑ είναι ενέργειες πρωτοφανείς για τα μεταπολιτευτικά χρόνια, που δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Σε αυτό προστέθηκε το έγκλημα των Τεμπών και κυρίως οι προσπάθειες συγκάλυψης του! Το έγκλημα στα Τέμπη αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση με την συνήθη αλαζονεία και την πεποίθηση της ότι θα ξεχαστεί. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν συγκλόνισαν την Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή επέμεινε στην θεωρία του ανθρώπινου λάθους, μετέθεσε την ημερομηνία των εκλογών ποντάροντας στην λήθη. Το αποτέλεσμα των εκλογών (41%) θεωρήθηκε ως επιβεβαίωση και άφεση αμαρτιών και αυτό εκτόξευσε την αλαζονεία της και την περιφρόνηση της στις οικογένειες και στο λαϊκό αίσθημα. Δεν υπολόγισε όμως την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν την ατιμωρησία, την προσπάθεια συγκάλυψης και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.500.000 υπογραφές, έγιναν παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και πάρθηκαν αποφάσεις, κατατέθηκαν μηνύσεις κατά του αρμοδίου Υπουργού Καραμανλή. Το αποτέλεσμα ήταν μια κοινωνική έκρηξη. 7 στους 10 Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων
και των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν ότι έγινε συγκάλυψη
και ότι τα ανάλογα μέτρα δεν είχαν ληφθεί, αποκλείοντας το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους! Η έκθεση πραγματογνωμόνων ήταν καταπέλτης. α) υπήρχαν 20 ελλείψεις μεταξύ των οποίων η απουσία συστήματος τηλεδιοίκησης αλλά
και επαρκούς φωτοσήμανσης κατά μήκος του σιδηροδρόμου, που αν υπήρχαν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα. β) η έκρηξη και η τόση μεγάλη έκταση της φωτιάς δεν δικαιολογείται, εκτός και αν τα εμπορικά βαγόνια μετέφεραν εύφλεκτο υλικό, το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει
μπαζώνοντας αμέσως το συγκεκριμένο σημείο!

Η αποκάλυψη της εφημερίδας (Το Βήμα) με το μοντάζ των συνομιλιών απλώς επιβεβαιώνει την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. α) Γιατί δεν είχαν παρθεί μέτρα; β) Ποιος έδωσε και γιατί την εντολή για μπάζωμα; γ) Ποιο παράνομο υλικό μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία;

Οι καταγγελίες κυβερνητικών στελεχών κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για σκοπιμότητες και για εξυπηρέτηση συμφερόντων όχι μόνο δεν αναιρούν την αλήθεια του δημοσιεύματος αλλά προκαλούν και γέλιο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση είναι ο κύριος εκφραστής των
μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τις δε μέχρι τώρα σχέσεις της με το συγκρότημα Μαρινάκη αποδεικνύει και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση δύο κορυφαίων Υπουργών και συνεργατών του Κ.Μητσοτάκη λόγω επαφών τους με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία!

Ανεξάρτητα όμως από τους ανταγωνισμούς συμφερόντων, το σίγουρο είναι:

  • Στα Τέμπη διαπράχθηκε ένα μαζικό έγκλημα, που οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, στις τεράστιες ελλείψεις και, ενδεχομένως, στο παράνομο φορτίο που μετέφερε. (ξυλόλιο;)
  • Οι αντιδράσεις του λαού για το έγκλημα συμπυκνώνουν την οργή του για την συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αλλάξουν μόνο τα πρόσωπα, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και αυτό θα γίνει μόνο με τους αγώνες του λαού και την ενίσχυση στις ευρωεκλογές της Μαχητικής Ενωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25/ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, των δυνάμεων δηλαδή, που αγωνίζονται για έναν άλλο δρόμο στη χώρα με ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

H Δέσποινα Σπανού είναι στέλεχος της ΛΑΕ-ΑΑ και πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε επίσης:

Σε περιδίνηση εκλογικού… εκφοβισμού

Είσαι γυναίκα στην Ελλάδα; Ζεις κατά τύχη

Η χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» και πολλών «παπαγάλων»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:59