search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:00
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εγρήγορση στην Αθήνα, αλλά και αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση 

15.04.2024 06:00
mitsotakis-kysea

Ιδιαίτερα ανήσυχη από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μία νέα πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή, θα πυροδοτούσε αλλεπάλληλες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ωστόσο ότι για την ώρα η κρίση πάει για εκτόνωση, αφού θεωρούν ότι η αμερικανική παρέμβαση προς την πλευρά του Ισραήλ για εκτόνωση έχει φέρει αποτελέσματα.

«Τα όσα διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ισραηλινή πλευρά για την ώρα φαίνεται ότι έχουν πιάσει τόπο» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι «φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος για να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία η οποία εάν συνεχιστεί μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Για την ώρα πάντως δεν διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος».

Διπλωματικές πηγές πρόσθεταν μάλιστα ότι η όλη κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και για αυτό κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογο του .

Οι πιθανές επιπτώσεις μίας κλιμάκωσης

Οι επιπτώσεις στο μεταναστευτικό, τα ενεργειακά και γενικότερα στα θέματα της οικονομίας έχουν θέσει τα αρμόδια υπουργεία σε ετοιμότητα καθώς εάν αποφασιστεί το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για πολλές οικονομίες και προφανώς και για την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, πρόκειται για τον βασικό δρόμο μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο ενώ τα προβλήματα στην ναυσιπλοΐα θα φέρουν την εκτόξευση σε μία σειρά από προϊόντα.

Την ίδια ώρα και το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής έχει στραμμένο το βλέμμα του στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή καθώς τέτοιου είδους γεγονότα ενισχύουν το μεταναστευτικό κύμα προς την χώρα μας.

Στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα αλλά και το τι πρέπει να κάνει η χώρα στην περίπτωση που τα πράγματα πάρουν τελικά άσχημη τροπή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης τόνισε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ καταδίκασε με ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.“Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση” έγραψε ο Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ αύριο συγκαλείται εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το θέμα θα απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε επίσης:

O Κασσελάκης στην παρέλαση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη – Οι αγκαλιές και οι selfies με τον κόσμο (video)

Μέση Ανατολή: Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό – Τα ενδεχόμενα που εξετάστηκαν

Μεϊμαράκης για Μέση Ανατολή: Αν ζητηθεί από την Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:00