search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:42
MENU CLOSE

Χάος στο Ντουμπάι καθώς τα ΗΑΕ καταγράφουν τις πιο έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 ετών (Photos/Videos)

17.04.2024 19:13
DUBAI

Xάος εξακολουθεί να επικρατεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφού η χώρα γνώρισε τις πιο έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 ετών, με ορισμένες περιοχές να καταγράφουν πάνω από 250 mm βροχοπτώσεων σε λιγότερες από 24 ώρες.

Οι βροχοπτώσεις, που πλημμύρισαν δρόμους, ξερίζωσαν φοίνικες και έσπασαν προσόψεις κτιρίων, δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στη χώρα της Μέσης Ανατολής από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1949. Στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Ντουμπάι, οι πτήσεις ακυρώθηκαν, η κυκλοφορία σταμάτησε και τα σχολεία έκλεισαν.

Εκατό χιλιοστά βροχής έπεσαν σε διάστημα μόλις 12 ωρών την Τρίτη, περίπου αυτό που καταγράφει συνήθως το Ντουμπάι σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η βροχή ήταν τόσο δυνατή που ορισμένοι οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους καθώς τα νερά μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια.

Ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται πιο συνηθισμένες από ό,τι στο παρελθόν καθώς θερμαίνεται η ατμόσφαιρα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερη υγρασία και στη συνέχεια να την απελευθερώσει με τη μορφή πλημμυρικής βροχόπτωσης.

Οι καιρικές συνθήκες συνδέθηκαν με ένα μεγαλύτερο σύστημα καταιγίδων που διασχίζει την Αραβική Χερσόνησο και κινείται κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν. Αυτό το ίδιο σύστημα φέρνει επίσης ασυνήθιστα υγρό καιρό στο κοντινό Ομάν και στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Στο Ομάν, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξαφνικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από ισχυρή βροχόπτωση, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της χώρας. Στα θύματα περιλαμβάνονται και μαθητές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν.

Ένας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν πλημμύρα παρέσυρε το όχημά του στο Ρας Αλ Χάιμα των ΗΑΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας την Τρίτη.

Οι βροχοπτώσεις συνέχισαν να μετατοπίζονται ανατολικά την Τετάρτη, επηρεάζοντας περιοχές του νότιου Ιράν και του Πακιστάν, όπου συνήθως σημειώνονται λίγες βροχοπτώσεις αυτή την εποχή του χρόνου.

Άνθρωποι που προσπάθησαν να ταξιδέψουν οδικώς στο κέντρο του Ντουμπάι την Τετάρτη παγιδεύτηκαν στον αυτοκινητόδρομο της πόλης. Μερικοί οδηγοί ταξί αρνήθηκαν να προχωρήσουν ώστε να μεταφέρουν επιβάτες λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, με αποτέλεσμα να έχουν κολλήσει στην κύρια αρτηρία στο Ντουμπάι.

Οι επιβάτες εθεάθησαν να περπατούν στο δρόμο μέσα από γιγάντιες λακκούβες, προσπαθώντας να βρουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Μερικοί από αυτούς που είχαν κολλήσει είχαν ταξιδέψει από το εξωτερικό στο Ντουμπάι για να παρακολουθήσουν το World Blockchain Summit, ένα συνέδριο κρυπτογράφησης που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου

Συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, δείχνει τους αεροδιαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι – που πρόσφατα στέφθηκε το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο – να βρίσκονται κάτω από νερά καθώς τεράστια αεροσκάφη προσπαθούν να πλοηγηθούν εν μέσω πλημμύρας.

Η διακοπή στις λειτουργίες του αεροδρομίου συνεχίστηκε την Τετάρτη, μετά την εκτόνωση της καταιγίδας, με τους δρόμους πρόσβασης να έχουν αποκλειστεί από πλημμύρες και πολλές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Emirates, να αναφέρουν καθυστερήσεις πτήσεων. Η οικονομική αεροπορική εταιρεία Flydubai ακύρωσε όλες τις πτήσεις μέχρι τις 10 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.

Το πρωί της Τετάρτης, η Dubai International συμβούλεψε τους επιβάτες «να ΜΗΝ έρχονται στο αεροδρόμιο, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο», λέγοντας ότι οι πτήσεις συνεχίζουν να καθυστερούν και να εκτρέπονται.

Η Emirates ανέστειλε το check-in για επιβάτες που αναχωρούν από το Ντουμπάι από τις 8 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λόγω «επιχειρησιακών δυσκολιών που προκαλούνται από κακές καιρικές συνθήκες».

Περίπου 134 εκατομμύρια επιβάτες πέταξαν από τα αεροδρόμια των ΗΑΕ πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων που ταξίδεψαν μόνο μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι. Τα ΗΑΕ φιλοξενούν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα ΗΑΕ είναι κόμβος για πέντε αεροπορικές εταιρείες.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έπιπλα να φεύγουν από μπαλκόνια λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Πολυτελή αυτοκίνητα φάνηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου βυθισμένα στην περιοχή Business Bay που φιλοξενεί πολυκατοικίες, γραφεία και καταστήματα λιανικής. Ένας σταθμός του μετρό του Ντουμπάι πλημμύρισε και οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα σε νερά μέχρι τον αστράγαλο.

Διαβάστε επίσης:

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα που είχε εγκαταστήσει στην περιοχή από το 2020

Με το βλέμμα στο Ιράν η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι

Πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ για το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν: Πάνω στο τραπέζι η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:42