search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:00
MENU CLOSE

Ευθύμιος Λέκκας: Στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να γίνει άμεσα σεισμός – Τι λέει η διεθνής επιστημονική κοινότητα

17.04.2024 11:18
kwnstantinoupoli

Για «ανάγκη» να υπάρξει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγήτης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, το πρωί της Τετάρτης, 17/4/24.

«Λέω “πρέπει” γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός» εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.

Αναφερόμενος, δε, στους σεισμούς στην Προύσα και το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Κοβατσκίλι, είπε ότι «είναι στις άκρες και στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι εδώ κάτι γίνεται, σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι – «Ξεμείναμε από πυραύλους» (Video)

Μέση Ανατολή: «Γόρδιος δεσμός» ο Νετανιάχου, το Ιράν, η Γάζα και οι ΗΠΑ

«Βούλιαξε» το Ντουμπάι από τις καταρρακτώδεις βροχές – «Θάλασσα» το αεροδρόμιο, προβλήματα στις πτήσεις – Συγκλονιστικές εικόνες (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:57