search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 14:02
MENU CLOSE

CMBlu Energy: Επένδυση 80 εκατ. ευρώ σε μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Ελλάδα

18.04.2024 10:14
CMBlu Energy_Battery Production Center

Στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει η διοίκηση της CMBlu Energy.

Η εταιρεία που συστάθηκε πρόσφατα στη χώρα μας αποτελεί θυγατρική της CMBlu Energy Γερμανίας με έδρα την Φρανκφούρτη και  δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίες όμως δεν έχουν σαν πρώτη ύλη το λίθιο αλλά παράγονται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το πρώτο εργοστάσιο θα δημιουργηθεί στη βόρεια Ελλάδα κοντά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με αρχικό ποσό επένδυσης τα 70-80 εκατ. ευρώ και αναμένεται να απασχολεί περί τα 100 άτομα.

Η λειτουργία της νέα μονάδας αναμένεται στα μέσα προς τέλος του 2025.

Στην αρχή η διοίκηση εξέταζε και τις περιοχές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας για την αρχική εγκατάσταση σενάριο που τελικά αποκλείστηκε.

Στόχος της εταιρείας είναι να πουλάει τις μπαταρίες σε παρόχους πράσινης ενέργειας, όπως είναι η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ήρων κλπ, καθώς σύμφωνα με τους επικεφαλής η Ελλάδα αν και παράγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από ΑΠΕ μεγάλο ποσοστό αυτών των ποσοτήτων δεν αξιοποιείται και χάνεται επειδή η χώρα δεν έχει μεγάλο τομέα βιομηχανίας για να την απορροφήσει την ίδια στιγμή.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η CMBlu Energy διάλεξε την Ελλάδα ως πρώτη χώρα ανάπτυξης εκτός Γερμανίας αλλά και επειδή θέλει να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για να επεκταθεί ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αντίστοιχα με επίκεντρο τη Γερμανία θέλει να επεκταθεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Επίσης η διοίκηση της CMBlu Energy υποστηρίζει ότι οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας θα είναι πλέον υποχρεωτικές βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας για την έγκριση νέων αδειών για μεγάλα φωτοβολταΪκά και αιολικά πάρκα+ γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον συγκεκριμένο κλάδο.

Επιπλέον σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας η εγχώρια παραγωγή των μπαταριών θα αποφέρει σημαντικό  όφελος στην τοπική οικονομία και παράλληλα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας στην ενέργεια, σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Organic SolidFlow

Η τεχνολογία Organic SolidFlow που χρησιμοποιεί η CMBlu Energy για την παραγωγή των μπαταριών της  συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα. Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της CMBlu στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Πατεράκης, δήλωσε εν όψει της λειτουργίας της: « Η δυναμική με την οποία εξελίσσεται η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, σε οικονομικό, νομικό και επιχειρηματικό επίπεδο,  διαμορφώνει τις ιδανικές συνθήκες για επενδύσεις στην κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται μια σημαντική επένδυση η οποία θα αναβαθμίσει το δυναμικό αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας μας στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και παράλληλα, θα διευκολύνει τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκό κόμβο καινοτομίας, καθώς οι παραγόμενες μπαταρίες στερεάς κατάστασης δεν θα απευθύνονται μόνο στης εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές των γειτονικών χωρών.»

«Η σαφής δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) να στηρίξει ενεργά την ίδρυση καινοτόμων εταιρειών πράσινης τεχνολογίας και να καταστήσει έτσι τη χώρα ευρωπαϊκό κέντρο καινοτομίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας ώθησε τη διοίκηση της CMBlu να ιδρύσει θυγατρική στη χώρα» τόνισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της CMBlu-Energy Constantin Eis, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας τον Απρίλιο.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Peter Geigle, ιδρυτής της CMBlu και μελλοντικός πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βγήκε από μια σοβαρή κρίση και εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες οικονομίες της Ευρώπης, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της καθαρής τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό και οι εξαιρετικά θετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και μας έπεισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή τοποθεσία για την παραγωγή της δικής μας μπαταρίας στερεάς ροής».

Διαβάστε επίσης:

Ο κ. Νίκος Παπάτσας κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum

Zeus International Hotel & Resorts: Επενδύει στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων της το 2024 – Πρόβλεψη για τζίρο άνω των 70 εκατ. ευρώ

Πετρόπουλος: Στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 το λανσάρισμα του πρώτου ελληνικού ηλεκτρικού σκούτερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28