search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:15
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές και ευρωψηφοδέλτια

19.04.2024 10:46
xenophon_mproutzakis_new-1

Το γιατί οι Ευρωεκλογές δεν είναι ήσσονος σημασίας, έπρεπε να είναι προφανές. Ωστόσο, δεν είναι, και με βάση αυτό, θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε το προφανές.

Στις Ευρωεκλογές συμμετέχουμε με την ψήφο μας για δυο λόγους: πρώτον για να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα τα οποία πρέπει να εκπροσωπούνται στην ΕΕ με τον καλύτερο τρόπο. Και δεύτερον, για να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής στον διεθνή στίβο που, όπως είναι πλέον φανερό, μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα.

Άρα οι Ευρωεκλογές δεν είναι ούτε για να στέλνουμε κομματικά μηνύματα, ούτε ευκαιρία υπονόμευσης του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών. Κάποτε πρέπει να μάθουμε ότι η ψήφος δεν στοχεύει στην διαμαρτυρία και την τιμωρία αλλά στην δημιουργία και την πρόοδο. Δεν γκρεμίζουμε. Οικοδομούμε.

Κάθε φορά που τα κόμματα παρουσιάζουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους,  αρχίζει ένα ανόητος ανταγωνισμός –δήθεν σοβαρότητας– για το πόσους άσχετους διάσημους από τον δημόσιο χώρο έχει το καθένα.  Εσείς έχετε μπαλαδόρους, ναι, αλλά εσείς έχετε κορίτσια της πασαρέλας, εσείς έχετε τηλεπερσόνες κι εσείς τελειωμένους ηθοποιούς. Ωστόσο, δεν είναι το θέμα, ποιος έχει τους πιο ασχέτους. Πρώτον, γιατί όλα τα κόμματα το πράττουν αυτό ανάλογα με τα εκλογικά κοινά στα οποία θέλουν να απευθυνθούν. Αν λοιπόν υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες, ας ψηφίσουν τους αξιότερους κάθε ψηφοδελτίου δίνοντας ένα μάθημα στα πολιτικά κόμματα. Δεν μπορεί πάντα να μην έχει ατομική ευθύνη ο ψηφοφόρος. Αν το κόμμα βάζει τον «Τιποτίδη», για παράδειγμα, και οι εκλεκτοί ψηφοφόροι τον ψηφίζουν, δικαιώνεται η επιλογή.

Έτσι πάει. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο παράδοξο, με τα κόμματα που δεν μας θέλουν ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, αλλά γενικώς και αορίστως με τον Άνθρωπο και την Ειρήνη και την αλληλεγγύη της σταφίδας…  Αυτοί είναι επικίνδυνοι γιατί ανάμεσά τους δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής καθώς είναι όλοι απόλυτα  ίδιοι… Είτε πτυχιούχος νηπιαγωγείου είτε απόφοιτος του ΜΙΤ, ψάλλουν το πιστεύω της πίστης τους. Αυτούς, λοιπόν, οφείλουμε να τους απορρίψουμε πακέτο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που  δημοσιεύει το Σουηδικό ερευνητικό Ινστιτούτο Timbro με την υποστήριξη του Πανευρωπαϊκού Δικτύου EPICENTER και του ATLAS Network, την οποία παρουσιάζει στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Η έρευνα μετρά την ανθεκτικότητα του λαϊκισμού ενόψει Ευρωεκλογών. Μεταξύ των 31 ευρωπαϊκών κρατών είναι και η Ελλάδα η οποία κατέχει την 4η θέση στον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού, με την εκλογική υποστήριξη στα λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα να ανέρχεται το 2023 στο 44,3%.  

Σε σχέση με το 2015 (55%), η υποστήριξη σε λαϊκίστικα και απολυταρχικά κόμματα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο, παραμένει τριπλάσια και υψηλότερη κατά 25,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009 (18,4%), αμέσως πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. 

Εδώ αρχίζουν τα ωραία του δείκτη που μας αφορά και  μετρούν την εκλογική υποστήριξη των χωρών της ΕΕ σε λαϊκιστικά  κόμματα:

 Η εκλογική υποστήριξη σε δεξιά λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα στην Ελλάδα το 2023 βρίσκεται στο 12,8%, το 17ο υψηλότερο ποσοστό στις 31 Ευρωπαϊκές χώρες.  Η εκλογική υποστήριξη σε αριστερά λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα στην Ελλάδα το 2023 ανέρχεται στο 31,5%, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Δείκτης ταξινομεί ως λαϊκιστικά – απολυταρχικά, κόμματα που κατέγραψαν εκλογικό ποσοστό τουλάχιστον 1% σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Ποια είναι αυτά τα λαϊκιστικά κόμματα; 

 Στην Αριστερά: ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, και τη ΛΑΕ, και Στην Δεξιά:  Ελληνική Λύση, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ.

Ποια είναι αυτά τα απολυταρχικά  κόμματα; 

Στην Αριστερά: ΚΚΕ , ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

Στην Δεξιά:  Νίκη, Σπαρτιάτες , Χρυσή Αυγή.

Για να μην το κουράζουμε, αυτός μπούσουλας είναι πιο ασφαλής για να κάνουμε τις συγκρίσεις μας,  να λάβουμε τις αποφάσεις μας και αναλάβουμε και την ευθύνη της ψήφου μας!

Διαβάστε επίσης:

Η σελεμπριτομανία και τα προβλήματα της χώρας

Η καούρα της συμμετοχής των σελέμπριτι στις εκλογές  

Μπροστά στην… Αποκάλυψη στην Μέση Ανατολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:14