search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:33
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στη Θεσσαλία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

24.04.2024 07:22
mitsotakis thessalia

Την πρόθεσή του να αναλάβει ο ίδιος τις… επικίνδυνες αποστολές της προεκλογικής εκστρατείας επιβεβαίωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στη Θεσσαλία, μια Περιφέρεια που ήδη «λάβωσε» τη ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκλέγοντας Περιφερειάρχη τον Δημήτρη Κουρέτα και όχι τον «εκλεκτό» του κυβερνώντος κόμματος, Κώστα Αγοραστό.

Κάτι η τραγωδία των Τεμπών, κάτι οι τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel, κάτι ο έντονα αγροτικός χαρακτήρας της απασχόλησης των κατοίκων της, η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές της χώρας που θεωρούνται «επίφοβες» για τη ΝΔ στο δρόμο για την ευρω-κάλπη της 9ης Ιουνίου. Οπότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδόν με την έναρξη των προεκλογικών περιοδειών του, επισκέφθηκε το Μουζάκι της Καρδίτσας, όπου και παρουσίασε το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν ο Daniel και ο Elias σε έξι νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας).

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές, εκπροσώπους φορέων και πολίτες, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συνολική  αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορούν μόνο τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε, υπάκουσε σε έναν κεντρικό κανόνα: να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός – παρότι εξήρε τις δυνατότητες που δίνει στην κυβέρνηση για παρεμβάσεις αποκατάστασης η καλή πορεία της οικονομίας – εντούτοις επισήμανε κάτι που απασχολεί εδώ και καιρό την κυβέρνηση, έστω κι αν οι διεργασίες είναι πιο… υπόγειες. «Οι πόροι του προϋπολογισμού προφανώς δεν είναι ατελείωτοι. Για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στη Θεσσαλία, τους στερήσαμε από κάποια άλλα έργα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, όμως η προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στην Θεσσαλία είναι απολύτως απαραίτητη, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της ζημιάς την οποία υποστήκατε από τον “Daniel”», τόνισε.

Προσέθεσε, δε, ότι «ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ξαναπώ ότι αυτό είναι ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο η κυβέρνησή μας το διαπραγματεύτηκε και το αποτύπωμα του οποίου φαίνεται ήδη σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά καταφέραμε μέσα από μία νέα επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας». Με απλά λόγια, για την – αναγκαία όσο τίποτε άλλο – αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να… ανακατέψει την τράπουλα των κονδυλίων προκειμένου να βρει τα απαραίτητα ποσά – προφανώς σε βάρος άλλων έργων.

Ωστόσο, τα άμεσα προβλήματα των πλημμυροπαθών μοιάζουν να παραμένουν άλυτα και να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, καθυστερήσεις που επιτείνονται και από τη γραφειοκρατία, αλλά και από… επιτήδειους που ελπίζουν ότι μέσα στην αναμπουμπούλα θα μπορέσουν να λάβουν χρήματα που δεν δικαιούνται. Επίσης (το είχε επισημάνει και το topontiki.gr, υπάρχουν και καταγγελίες για φαινόμενα φαβοριτισμού στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σχεδόν επτά μήνες μετά το «πέρασμα» του Daniel από τη Θεσσαλία, ακόμα και δεν έχουν επιλυθεί τα τεχνικά ζητήματα για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης: μιλώντας σε ημερίδα για την κλιματική κρίση, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ανέφερε ότι «το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η ανάθεση των έργων ανάταξης των συνεπειών του Daniel στην Θεσσαλία, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ», με τα 470 εκ. ευρώ να αφορούν έργα στην σιδηροδρομική υποδομή και πιο συγκεκριμένα στο δίκτυο από Λαμία μέχρι Λάρισα και από Παλιοφάρσαλο ως Καλαμπάκα, και τα 900 εκ. ευρώ να κατευθύνονται στην αποκατάσταση οδικών υποδομών.

Μάλιστα, ο Ν. Ταχιάος επισήμανε ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, παρότι οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα είναι τεράστιες και οι πληγές δεν μπορούν να επουλωθούν από την μια στιγμή στην άλλη, παρότι οι κάτοικοι το επιθυμούν και το περιμένουν», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες, «παρότι θέλουμε κι έχουμε τους πόρους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί οι εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα δεν έχουν τεχνικό προσωπικό να καλύψουν όλες τις ανάγκες και φυσικά δεν υπάρχουν και τα άπειρα μηχανήματα για όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πραγματικότητα που μας οριοθετεί».

Συνοπτικά, ο δρόμος της αποκατάστασης είναι μακρύς. Σε αντίθεση με το δρόμο προς τις ευρωεκλογές που κάθε μέρα γίνεται και πιο σύντομος…

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Μόνο η πάλη του λαού μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικό τείχος απέναντι στον φασισμό

Κάλεσμα Μητσοτάκη μέσω TikTok για την επιστολική ψήφο – «Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις στην πλατφόρμα»

Opinion Poll: Ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές φλερτάρουν με τις πρώτες θέσεις – Φαβορί Αυτιάς-Δήμας από ΝΔ, Μπεκατώρου-Παππάς από ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06