search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:26
MENU CLOSE

Παράκρουση στο Ισραήλ μετά την απειλή Μπάιντεν να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων – Αξιωματούχοι λένε ότι στηρίζει τη Χαμάς

09.05.2024 19:39
israel_army_new

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ εάν ξεκινήσει μια πλήρης χερσαία επιχείρηση στην πόλη Ράφα.

Αφού ο Μπάιντεν έκανε τα σχόλιά του, σε μια συνέντευξη με την Erin Burnett του CNN, ο Gilad Erdan, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι πιστεύει ότι η απόφαση «μπορεί να ενθαρρύνει τους εχθρούς του κράτους του Ισραήλ και του ισραηλινού έθνους», ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στην ανακοίνωση δημοσιεύοντας ένα σύντομο απόσπασμα από μια ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγες ημέρες, στην οποία έλεγε: «Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να μείνει μόνο του, θα σταθεί μόνο του».

Τα υπουργικά συμβούλια πολέμου και ασφαλείας του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσουν το απόγευμα της Πέμπτης μετά την απειλή του Μπάιντεν, δήλωσαν στο CNN δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση του προέδρου ότι είναι έτοιμος να συνδέσει την αποστολή αμερικανικών όπλων με τις ενέργειες του Ισραήλ, ισοδυναμεί με μια καμπή στην επτάμηνη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Και η παραδοχή του ότι οι αμερικανικές βόμβες χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα ήταν μια ξεκάθαρη αναγνώριση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος έχει δεχτεί μεγάλη πίεση, μεταξύ άλλων από μέλη του κόμματός του, να περιορίσει τις αποστολές όπλων εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Το σχόλιο του Μπάιντεν στο CNN αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον πόλεμο του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο πιο σημαντικός και ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και χωρίς την υποστήριξή τους, η δύναμη πυρός και οι φιλοδοξίες του Ισραήλ στη Γάζα θα αποδυναμώνονταν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί εδώ και μήνες πίεση στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι μπορεί να παραδοθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια εκεί.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επανειλημμένα καλέσει τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο μετά την φυγή τους από τις μάχες σε άλλα μέρη της Λωρίδας.

Το Ισραήλ, μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επιχείρηση γύρω από την πόλη, λαμβάνοντας τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα – ένα κρίσιμο σημείο εισόδου για βοήθεια στη Γάζα – και πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιδρομές στις παρυφές της πόλης.

Νέες δορυφορικές εικόνες που έλαβε το CNN από τα Planet Labs δείχνουν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει επεκταθεί από τις αεροπορικές επιδρομές σε χερσαίες επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έδωσαν εντολή τη Δευτέρα στην ανατολική Ράφα να «εκκενωθεί αμέσως» πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη. Η εντολή στους κατοίκους ήταν να πάνε στο Al-Mawasi, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Khan Younis που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις περιέγραψαν ως υπερπλήρη και ακατάλληλη για κατοίκηση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτιμά ότι σχεδόν 79.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη από τη Δευτέρα.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραμείνει σταθερά δίπλα στο Ισραήλ, παρέχοντας όπλα και άλλη υποστήριξη. Η απειλή την Τετάρτη ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, υπενθύμισε τη φρίκη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και απήγαγαν περισσότερους από 250. Πολλοί από τους ομήρους που συνελήφθησαν στη Γάζα εκείνη την ημέρα κρατούνται ακόμη.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι αρνούνται, υποβαθμίζουν, εκλογικεύουν και αγνοούν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και της 7ης Οκτωβρίου – συμπεριλαμβανομένης της φρικτής χρήσης σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς για βασανισμό και τρομοκρατία Εβραίων. Είναι απολύτως απεχθές – και πρέπει να σταματήσει», είπε την Τρίτη, υψώνοντας τη φωνή του.

Ο πρόεδρος ωστόσο την Τετάρτη εμφανίστηκε σε άλλο μήκος κύματος. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι αν πάνε στη Ράφα – δεν έχουν πάει ακόμα στη Ράφα – αν πάνε στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά στις πόλεις», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντικά όπλα στο Ισραήλ.

Τα σχόλια του Μπάιντεν πυροδότησαν οργή σε ορισμένους Ισραηλινούς πολιτικούς οδηγώντας τους σε υπέρβαση των ορίων.

Μιλώντας σε εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες Ισραηλινούς στρατιώτες και θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant είπε: «Στρέφομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω – το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί. Θα σταθούμε δυνατοί, θα πετύχουμε τους στόχους μας – θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια».

Ο Μίκι Ζοχάρ, υπουργός από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, είπε ότι είναι «καταπληκτικό να ανακαλύπτουμε ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει αυτό που συνέβη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Μπεν Γκβίρ, επέκρινε τον Μπάιντεν στο X, λέγοντας: “Hamas ❤️ Biden”.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της χώρας Isaac Herzog, ο οποίος προειδοποίησε για «αβάσιμες, ανεύθυνες και προσβλητικές δηλώσεις και tweets» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης.

Άλλοι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέκριναν επίσης τον Μπεν Γκβίρ. Ο Λαπίντ, από το κεντρώο κόμμα Yesh Atid, απάντησε: «Εάν ο Νετανιάχου δεν απολύσει τον Μπεν Γκβιρ σήμερα, θέτει σε κίνδυνο κάθε στρατιώτη στο IDF και κάθε πολίτη στο κράτος του Ισραήλ».

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ κατά Μπάιντεν για το μπλόκο στους ισραηλινούς σε αμερικανικά όπλα: Ντροπή, παίρνει το μέρος της Χαμάς

Eurovision 2024: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς οι διοργανωτές προετοιμάζονται για διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες, αποχώρησαν Χαμάς και Ισραήλ – Συνεχίζει την αδιαλλαξία το Τελ Αβίβ, νέες απειλές από τον υπουργό Άμυνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:25