search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:21
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξέμεινε από εφέδρους ο στρατός του Κιέβου – Ζοφερές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις (videos)

16.05.2024 06:05
ukraine_polemos_1505_1920-1080_new
credit: AP

Εδώ και 18 μήνες η πρώτη γραμμή σε όλο το μήκος του ρωσο-ουκρανικού μετώπου ήταν σχεδόν στάσιμη, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα οι Ουκρανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν από στρατηγικής σημασίας περιοχές και οι Ρώσοι έχουν τα σημαντικότερα εδαφικά κέρδη από το 2022.

«Η βοήθεια έρχεται», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος το Κίεβο. Μία επίσκεψη που έγινε ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή για τους Ουκρανούς. Οι διπλωματικές επισκέψεις -εκτός από τις χειραψίες- συνήθως παράγουν και καρπούς. Αλλά το ζήτημα στην Ουκρανία είναι κατά πόσο θα φτάσει εγκαίρως η νέα βοήθεια.

«Δεν υπάρχουν πλέον έφεδροι»

Η προειδοποίηση των ουκρανών στρατηγών είναι χαρακτηριστική: δεν έχουμε στρατιώτες για να σταματήσουμε τους Ρώσους στο Χάρκοβο.

Είναι μια κραυγή αγωνίας, ίσως και προαναγγελία των όσων θα ακολουθήσουν, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει έτοιμους μισό εκατομμύριο στρατιώτες στα σύνορα για να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας.

Ο ουκρανός στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ, που είναι το αφεντικό της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω χρησιμοποιήσει οτιδήποτε διαθέτουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε πλέον κανέναν στην εφεδρεία».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει σε λίγες μέρες πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ταχύτερη προώθηση των θέσεών τους εδώ και μήνες. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν από τη θερινή επίθεση των Ρώσων που θέλουν να εκμεταλλευθούν την υπεραριθμία και την υπεροπλία τους.

«Η προοπτική για τους Ουκρανούς είναι ζοφερή», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολέμου στο βρετανικό Ινστιτούτο Royal United Services, Δρ. Τζακ Γουάτλινγκ, εκτιμώντας ότι η μόνη πιθανότητα ανακοπής των Ρώσων είναι αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στείλουν ταχύτατα πυρομαχικά και όπλα.

«…μας έπιασαν στον ύπνο»

Ο Γιούρι Φεντερένκο, διοικητής του τάγματος «Αχιλλέας», της 92ης ταξιαρχίας, εξήγησε ότι «ο εχθρός είχε εντοπίσει το πιο κατάλληλο σημείο στα σύνορα» και από εκεί εισέβαλε. Η μονάδα του είναι μία από αυτές που βρέθηκαν στο βορειοανατολικό μέτωπο από την περιοχή του Ντονέτσκ, σε μία προσπάθεια ανακοπής της ρωσικής προέλασης. Αλλά οι περισσότερες μονάδες αναδιπλώνονται. Ο Γιούρι Φεντερένκο φοβάται ότι αντίστοιχες ενέργειες θα κάνουν οι Ρώσοι στην περιοχή Σούμι.

Το Χάρκοβο, που βρίσκεται 30 μίλια από τα σύνορα με την Ρωσία και ήταν από τους πρώτους στόχους των Ρώσων όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία, περικυκλώνεται συστηματικά με τις δυνάμεις της Μόσχας να πλήττουν 30 χωριά στην περιφέρεια.  Περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με 500 τανκς.

Ο Δρ. Άλαν Μεντόζα, εκτελεστικός διευθυντής του thin tank Henry Jackson Society, δήλωσε στη Sun  ότι «η επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου είναι πολύ επικίνδυνη και οι Ρώσοι έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση «έπιασε στον ύπνο τη Δύση».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Χειρότερο κι από τον Χίτλερ το Ισραήλ – Παρόμοιο τέλος περιμένει τον Νετανιάχου

Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Ο Μπάιντεν προκαλεί τον Τραμπ να έρθει σε δύο ντιμπέιτ: «Φτιάξε μου τη μέρα, φίλε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02