search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 18:39
MENU CLOSE

Εμμηνόπαυση: Το σύνδρομο που παρουσιάζουν πάνω από τις μισές γυναίκες

22.05.2024 08:20
gynaika-new

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της έχουν ως αποτέλεσμα πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως επίσης και σύνδρομα.

Ένα από αυτά είναι το Γεννητικο-Ουρολογικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ), η συχνότητα του οποίου, μάλιστα, είναι αρκετά υψηλή, με το ΓΟΣΕ να εμφανίζεται σε περισσότερες από τις μισές (περίπου το 50- 70%) των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Προκαλείται λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ οδηγεί σε ατροφία και φλεγμονή των ιστών στις περιοχές του γεννητικού και ουρολογικού συστήματος.

Στα οδυνηρά συμπτώματά του συγκαταλέγονται:

  • η ξηρότητα
  • ο κνησμός
  • ο ερεθισμός
  • ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • η ούρηση χωρίς έλεγχο
  • οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού

Οι επιλογές θεραπείας για το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • θεραπεία ορμονών
  • ενυδατικά για τον κόλπο
  • λιπαντικά
  • φάρμακα για την ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων

Φυσικά, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, είναι να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για την κατάλληλη διάγνωση και διαχείριση.

«Το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ) είναι ένας σχετικά νεότερος όρος που περιγράφει την κλινική οντότητα αυτού που ήταν παλαιότερα γνωστό ως αιδοιοκολπική ατροφία, ατροφική κολπίτιδα ή ουρογεννητική ατροφία» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom.

Δεν αφορά μόνο γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνδρομο ΓΟΣΕ δεν αφορά μόνο γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά του είναι δυνατό να εμφανιστούν στο 15% περίπου νεότερων γυναικών, προ της εμμηνόπαυσης, όπως επίσης και σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία με αντιοιστρογόνα  για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και σε γυναίκες -συχνά αρκετά νέες- που πάσχουν από πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

«Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας του ΓΟΣΕ είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για τις γυναίκες με αιδοιοκολπικά συμπτώματα που δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, οι θεραπείες πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν κολπικές ενυδατικές κρέμες μακράς δράσης και μια σύντομη αγωγή κολπικών οιστρογόνων χαμηλής δόσης, ή φυτικά σκευάσματα. Για τις γυναίκες με αιδοιοκολπικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, απαιτείται σταδιακή θεραπεία. Οι επί του παρόντος διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν μη ορμονικά κολπικά λιπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπικές ενυδατικές κρέμες μακράς δράσης, συστηματικές ορμονικές θεραπείες (από του στόματος και διαδερμικές) και θεραπείες κολπικών οιστρογόνων χαμηλής δόσης (π.χ. κολπικές κρέμες, ενδοκολπικά δισκία ), καθώς και φυτικές μεθόδους αντιμετώπισης» επισημαίνει ο κ. Γκικόντες.

Καθώς, σήμερα, υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών μεθόδων -χημικών και φυτικών- για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης, των συμπτωμάτων και συνδρόμων της, κρίνεται απαραίτητο να ζητείται βοήθεια από τον ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

ΟΕΝΓΕ: «Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για τις ειδικότητες»

Ποδηλατικός αγώνας για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό το Διαβήτη» για 9η χρονιά κοντά στους νησιώτες – Ανοίγει πανιά για έξι νησιά των Κυκλάδων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 18:39