search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 21:19
MENU CLOSE

Εκβιασμός Μπλίνκεν προς Γεωργία: «Ξεκινάμε σε πλήρη επανεξέταση των σχέσεων» – «Φυτίλι» ο νόμος για την «ξένη επιρροή» (video)

24.05.2024 07:51
blinken-12

Στην επανεξέταση του συνόλου των σχέσεων και της συνεργασίας της με τη Γεωργία θα προχωρήσει η Ουάσινγκτον, μετά την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της πρώτης του σχεδίου νόμου για την «ξένη επιρροή».

Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (23/5) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου έχει πυροδοτήσει μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις στην χώρα.

«Ξεκινάω (…) πλήρη επανεξέταση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γεωργίας», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε βάρος όσων η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει πως ευθύνονται για την «υπονόμευση της δημοκρατίας» στη Γεωργία, καθώς και συγγενών τους.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι οι Γεωργιανοί ηγέτες θα επανεξετάσουν το νομοσχέδιο και θα λάβουν μέτρα για να ικανοποιήσουν τις δημοκρατικές και ευρωατλαντικές προσδοκίες της χώρας», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως κατά τη διάρκεια «της επανεξέτασης των σχέσεων (…) θα λάβουμε υπόψη τις ενέργειες της Γεωργίας προτού λάβουμε αποφάσεις για τις δικές μας».

Πέρα από τον ίδιο τον νόμο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε τις «τακτικές καταστολής» που χρησιμοποιούνται για να «συντριφτεί κάθε θεμιτή διαφωνία, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και θεμελιώδεις ελευθερίες» του «γεωργιανού λαού».

Η ανακοίνωση καταγράφεται την επομένη δηλώσεων του Άντονι Μπλίνκεν με τις οποίες απείλησε τη Γεωργία πως θα ληφθούν μέτρα αντιποίνων για την προώθηση του νόμου, που χαρακτήρισε βγαλμένο «απευθείας από εγχειρίδιο της Μόσχας».

Νωρίτερα χθες (23/5), η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «εκβιάζει» τη Γεωργία.

Το κοινοβούλιο στην Τμπιλίσι ενέκρινε πρόσφατα τον επίμαχο νόμο, που προβλέπει πως επιβάλλεται σε κάθε ΜΚΟ και σε κάθε μέσο ενημέρωσης πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της οποίας/του οποίου προέρχεται από το εξωτερικό να εγγράφεται σε κατάλογο «οργανώσεων που προωθεί συμφέροντα ξένης δύναμης» και να υποβάλλεται σε κυβερνητικό έλεγχο.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο», καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με νομοθέτημα που τέθηκε σε εφαρμογή στη Ρωσία με σκοπό την καταστολή της αντιπολίτευσης. Η προώθησή του πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στη Γεωργία.

Η γεωργιανή πρόεδρος Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, η οποία τάσσεται υπέρ της ΕΕ, άσκησε βέτο στον νόμο αυτό, όμως το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο τον κατήρτισε, διαβεβαιώνει πως έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε το κείμενο να περάσει παρόλα αυτά.

Η Γεωργία, άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, είναι πλέον επίσημα χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από τον Δεκέμβριο του 2023) και έχει επίσης εκφράσει την πρόθεση να ενταχθεί στο NATO.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Στη δημοσιότητα το πρώτο πόρισμα για το ελικόπτερο του Ραϊσί – «Δεν βρέθηκαν σφαίρες»

Τραγωδία στη Μαγιόρκα: Κατέρρευσε κτίριο σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 27 τραυματίες (Videos)

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Συνέλαβαν φοιτητές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 21:19