search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:40
MENU CLOSE

Μετωπική στη Βουλή για την ακρίβεια με φόντο τις ευρωκάλπες – Ασφυκτικό πρέσινγκ από την αντιπολίτευση, στη γωνία η κυβέρνηση

24.05.2024 21:30
mitsotakis-famellos-androulakis-12

Με φόντο τις ευρωκάλπες και με αιχμή τα ζητήματα ακρίβειας κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδωσαν στη Βουλή την τελευταία τους κοινοβουλευτική μάχη πριν την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. 

Το μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών δεν αφορούσε μόνον στην ακρίβεια που αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την τραγωδία των Τεμπών και τις υποκλοπές, ενώ άπαντες να θέτουν τα διλήμματα της κάλπης και το διακύβευμα των ευρωεκλογών. 

Ο πρωθυπουργός που στριμώχτηκε στη γωνία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι η νικήτρια των εκλογών για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ήταν χαρακτηριστική η φράση του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη στα …παπούτσια του ΠΑΣΟΚ το 2024, όπου κατά τον ίδιο, ο ήλιος θα χρωματιζόταν ροζ κι όχι πράσινος, αφού τα δύο κόμματα, όπως είπε, λενε ακριβώς τα ίδια για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, «είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, τόνισε πως η καταπολέμησή της αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», είπε και επέμεινε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αποτελούν ανάχωμα στον πληθωρισμό. Υποστήριξε ότι «συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα» και απέρριψε εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ που ζητάει η αντιπολίτευση, λέγοντας ότι θα  δημιουργήσει μαύρη τρύπα πολλών δις ευρώ στα δημόσια ταμεία. Έθεσε εκ νέου το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας τη δέσμευση του να μην γυρίσει η χώρα ξανά στην χρεοκοπία και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμά του που θα οδηγήσει, όπως είπε, σε χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Κατηγόρησε μάλιστα, τον Στέφανο Κασσελάκη, ότι τάζει λαγούς με πετραχήλια όπως την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, «αφού δεν έχουμε εκλογές δεν πάει να λέμε ότι σαχλαμάρα θέλουμε; Τι σημασία έχει; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, παραμύθια να λέμε στον κόσμο».  

Σε ότι αφορά  στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στη θέση της κυβέρνησης, υπέρ της λύσης των δυο κρατών, αλλά η οποιαδήποτε απόφαση, όπως είπε, για το καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθεί μόνο στο πλαίσιο ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη. Χαρακτήρισε δε, επικίνδυνη αφέλεια δηλωσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη Χαμάς. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σε μια χρονική συγκυρία που η γειτονική χώρα δεν συμμορφώνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι πρέπει να κυρωθούν τα Πρωτόκολλα. «Σηκώνω τα χέρια ψηλά», είπε. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης που παρακολούθησε από το γραφείο του στη Βουλή τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του Σωκράτη Φάμελλου σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους είπε οτι θα πάει την Κυριακή στη Δυτική όχθη, έαν τον «αφήσει το Ισραήλ».  Απαντώντας για το αν έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις, είπε πως «ναι», προσθέτοντας ότι «μετά την δήλωση που έκανε ο ίδιος για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα είναι ο μόνος «αμερικανόφερτος» πολιτικός που είπε κάτι τέτοιο. Παράλληλα, διέψευσε πάντως δημοσιεύματα ότι μετέβαλε την στάση του για τον χαρακτηρισμό της Χαμάς μετά από σύσταση που του απηύθυνε η ισραηλινή πρεσβεία.

Μύδρους στην κυβέρνηση εκτόξευσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας για αδυναμία και ανικανότητα αναχαίτισης της ακρίβειας. Ο Σωκράτης Φάμελλος στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά στον  Κυριάκο Μητσοτάκη, κατήγγειλε πως «κατέχει την αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη», καθώς και πως «κάνει τα πάντα για να βγάζουν περισσότεροι οι κολλητοί και να γίνονται πλουσιότεροι οι πλούσιοι». 

Στο στόχαστρο τόσο του Σωκράτη Φάμελλου όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε ο πρωθυπουργός και για την επιστολή του στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντάς την υποκριτική. Για «πυροτέχνημα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και έναν χρόνο στα χέρια του την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία αποκάλυπτε την ύπαρξη καρτέλ. «Επικοινωνιακό τέχνασμα» που εκθέτει τον πρωθυπουργό προσωπικά, τη χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης  λέγοντας πως η Ελλάδα με την πολιτική της ΝΔ σταθερά αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. «Κάποιοι θα φύγουν Μίδες από τη χώρα μετά την πρωθυπουργία σας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, διερωτώμενος παράλληλα: «Τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;», ήταν ερωτήματα που έθεσε.

Ξεκάθαρη απάντηση για το αν η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το «μπάζωμα» του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών μετά και τη διαβίβαση της δικογραφίας, ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση των υποκλοπών, αποκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδύναμο πρωθυπουργό, καθώς -όπως είπε- θα είναι υπόλογος εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθησή του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκ νέου την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού. 

«Δεν σας επιτρέπετε να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας γιατί δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε την πολιτική της ΕΕ», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτά τα κόμματα  απλώς δίνουν τη μάχη των μαχών μιας αντιλαϊκής διαχείρισης, με στόχο την ενδυνάμωση των ολιγοπωλίων.

Δείχνοντας προς την κυβέρνηση είπε ότι το τελευταίο διάστημα το «έχει ρίξει στο virtual reality» καθώς είναι η μόνη που εντοπίζει πτώση στην ακρίβεια στα ράφια των super market, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών κάλεσε τον ελληνικό λαό να πει ως εδώ στην πολιτική της κυβέρνησης. 

«Η ζούγκλα που ζει ο Έλληνας πολίτης με τους ολιγάρχες επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζετε με ασπιρίνες», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και στρέφοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση είπε ότι η Ούρσουλα Φορ Ντερ Λαιεν δεν έχει καμία ευθύνη που έχουμε τα υψηλότερα καύσιμα στην Ευρώπη. Μια αποστροφή του ωστόσο στην ομιλία του προκάλεσε την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού που αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα, κάνοντας λόγο για ψεύδη Βελόπουλου. 

Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και αναφερόμενος σε θέματα ακρίβειας, είπε ότι «η ΝΔ ανατροφοδοτεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό γιατί μέσα από αυτά γεμίζουν τα ταμεία και δίνει επιδόματα». Όπως είπε, «έχει και η κοροϊδία τα όρια της, όταν η ΝΔ λέει ότι δίνει μάχη κατά των πολευθνικών κολοσσών». 

«Δέκα πέντε ημέρες πριν από τι ευρωεκλογές σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια, αφήσατε την ακρίβεια να εξελιχθεί εν γνώση σας» είπε ο Δημήτρης Νατσιός, εκτιμώντας  ότι δεν θα γλυτώσει το μαύρο στις εκλογές. 

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι η ακρίβεια αλλά η οι κυβερνητικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, πήρατε 41% και θεωρείτε ότι σας εξαγνίζει για τα Τέμπη», είπε η Ζωή Κωνσταντοπουλου

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διέκοπτε συνεχώς τον πρωθυπουργό με εκείνον να σχολιάζει πως δεν θα τον αναγκάσει να της απαντήσει με καρδούλες και τον Πρόεδρο της Βουλής να σχολιάζει πως «θέλει να διακριθεί ως διακοψίας». 

Ένταση επικράτησε και στο τέλος της δευτερολογίας του πρωθυπουργού με τους βουλευτές της ΝΔ να διαμαρτύρονται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου τους βιντεοσκοπούσε την ώρα που χειροκροτούν χωρίς να έχει ζητήσει την άδεια τους. «Διαμαρτύρονται βουλευτές γιατί τους φωτογραφίζετε, τους μαγνητοσκοπείτε ή δεν ξέρω ποιο άλλο. Αυτά είναι θέματα προσωπικών δεδομένων και πρέπει να ζητάτε την άδεια των υπολοίπων. Έχετε την τάση αυτοεπαίνου, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό», της είπε ο Κώστας Τασούλας.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»

Μαρινάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες παραμένουν πολιτικοί φιδέμπορες

«Καρφιά» Χαρδαλιά σε Πατούλη: Καμία έκπτωση σε θέματα διαφάνειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:34