search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:34
MENU CLOSE

Προ ημερησίας για την ακρίβεια: Τι θα πει και τι δεν θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

24.05.2024 08:01
mitsotakis vouli 8887- new

Στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα για μια σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία θέλει πάση θυσία να κερδίσει.

Γιατί; Διότι θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική μάχη πριν τις ευρωεκλογές, αλλά και γιατί το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, τόσο της ΝΔ, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν είναι άλλο από το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο ταλανίζει εδώ και πολλούς μήνες τα νοικοκυριά της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες, αλλά και ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία να προβάλλει τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για το θέμα, αλλά και να αποφύγει κάποιες «παγίδες».

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει η προ ημερησίας να μετατραπεί σε μια πιο συνολική συζήτηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς η ΝΔ διανύει τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. Άλλωστε, και η κυβέρνηση δεν το κρύβει αυτό, θεωρείται πεδίο στο οποίο έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες:

● Ακρίβεια

Για την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι κατά κύριο λόγο είναι εισαγόμενη, λόγω των πολλαπλών κρίσεων (COVID-19, ενέργεια, πόλεμος στην Ουκρανία, πόλεμος στη Μέση Ανατολή) και ότι όσο ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται τόσο οι αυξήσεις στις τιμές θα βαίνουν μειούμενες, μέχρις ότου σταθεροποιηθούν και αρχίσουν καθοδική πορεία. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά σε εγγενείς στρεβλώσεις της αγοράς, αλλά και σε μη αποδεκτές πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών, θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τις στρεβλώσεις και διεθνοποίησε το ζήτημα των τιμολογιακών πολιτικών των πολυεθνικών μέσω της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει όλα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, προκειμένου να ελαφρύνει τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά, αλλά και κινήσεις όπως η φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, και θα τονίσει ότι πλέον οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά, χάρη και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Θα παραδεχθεί, βέβαια, ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει υψηλός, ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ότι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, η Ελλάδα δεν είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Ένα ζήτημα το οποίο θεωρείται «παγίδα» είναι αυτό του κόστους στέγασης, που έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. Ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα αναφερθεί στα προγράμματα στέγης για νέους που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, ωστόσο, σε γενικότερο επίπεδο δεν θα επιδιώξει να μπει σε λεπτομέρειες καθώς το θέμα παραμένει άλυτο και εξαιρετικά δύσκολο.

● ΦΠΑ

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς και το κράτος θα χάσει έσοδα, αλλά και η μείωση θα «χαθεί» στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι λαϊκίζει και ότι δεν απαντά πώς θα καλύψει το κενό στα έσοδα που θα προκαλούσε η μείωση του ΦΠΑ. Βέβαια, αναμένεται επίσης να… ντριπλάρει το ερώτημα που θέτει η αντιπολίτευση για την υπεραπόδοση των εσόδων, κυρίως από τον ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα λέγοντας ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, βάσει και των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, χωρίς, ωστόσο, να κοστολογεί τις εξαγγελίες της και χωρίς να σέβεται την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα και για μέτρα και παροχές κοστολογημένες και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Επίσης, αναμένεται να σημειώσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να προβούν σε κινήσεις που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε νέα χρεοκοπία της χώρας.

● Οικονομία

Όπως προαναφέρθηκε, ο Κ. Μητσοτάκης θα «ανοίξει» τη συζήτηση συνολικά για την πορεία της οικονομίας τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τονίζοντας ότι πλέον η οικονομία αναπτύσσεται (μάλιστα, με ρυθμό πολλαπλάσιο από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ), η ανεργία μειώνεται, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις (αν και θα παραδεχθεί ότι ακόμα δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας το στόχο για το τέλος της τετραετίας για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ).

Αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την καλή εικόνα της οικονομίας – όπως και άλλες δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Ωστόσο, κι εδώ υπάρχουν ζητήματα: η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα δεν κάνει «γκελ» στον κόσμο, πέρσι οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με πρόπερσι και η αντιπολίτευση θα τον κατηγορήσει ότι σε μεγάλο βαθμό είναι επενδύσεις σε real estate ή εξαγορές ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων. Επίσης, το 2022 και το 2023 η ανάπτυξη ήταν τελικά μικρότερη – έστω και λίγο – από την προβλεφθείσα και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας βαίνει μειούμενος.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης μέσα από όλα αυτά θα στείλει και πάλι το δίλημμα των εκλογών: σταθερότητα ή ανασφάλεια. Το αν θα πείσει, όπως λέει και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, «θα φανεί στο χειροκρότημα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο εφιάλτης του κ. Μητσοτάκη επιστρέφει – Σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη με την επαναλειτουργία της Βουλής

Κουτσούμπας: Τρολάρει τη ΔΑΠ με… παρθενική εμφάνιση στο TikTok – «Καλά από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;» (Video)

Η ουκρανική προεδρία «καρφώνει» ξανά την κυβέρνηση για διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 19:33