search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:20
MENU CLOSE

Προεκλογικό ντιμπέιτ στη Βουλή και αυλαία στις εργασίες της λόγω ευρωεκλογών

24.05.2024 06:15
vouli 987- new

Σε κοινοβουλευτικό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την ακρίβεια που διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

Το μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέκα πέντε ημέρες πριν στηθούν οι ευρωκάλπες θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι «σκληρό» με τη βεντάλια των θεμάτων να «καλύπτει» από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, μέχρι τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ειδικά μετά και τη διαβίβαση χθες το βράδυ της ποινικής δικογραφίας κατά τεσσάρων πρώην υπουργών του για το «μπάζωμα» του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών. 

Η συζήτηση αναμένεται να έχει διλήμματα αλλά και προσωπικές αναφορές με φόντο την αδυναμία της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια που αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών θα κυριαρχήσει στη σημερινή συζήτηση που θα ξεκινήσει με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Μέτρα ασπιρίνες χαρακτηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και εμμένει στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο ράφι.

Είναι ένα θέμα που έθιξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή που ψηφίστηκε μόνον με τις γαλάζιες ψήφους, χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση να το απορρίπτει με το επιχείρημα πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε όσες χώρες κι αν εφαρμόστηκε. Στην κυβέρνηση αναφέρουν πως το μέτρο θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά της χώρας ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ζητώντας από την αντιπολίτευση να απαντήσει πώς θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από τα κρατικά ταμεία. 

Αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση και για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υποστήριξε πως «το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε 0,5 δισ. απόκλιση την πρόταση για μείωση των συντελεστών στον ΦΠΑ, με 300 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στους ειδικούς συντελεστές και κατά 200 εκατ. ευρώ απόκλιση τη μείωση στον ΕΦΚ.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, ισχυρίζεται ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει οδηγούν σε σταδιακή αποκλιμάκωση. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης εστίασε στην επιβολή προστίμων για την αισχροκέρδεια και παραπλανητικές προσφορές κι αυτό αναμένεται να πράξει και σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Σκρέκας, απάντησε πως τα πρόστιμα παραμένουν τσουχτερά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και χωρίς έκπτωση πλέον, ενώ μειώνονται οι κυρώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Μετά τον πρωθυπουργό θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που θα επιμείνει στη μείωση του ΦΠΑ, καθώς αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Για την αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα για να απαλλαγεί από την αλαζονεία του 41% της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα κάνει λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του θα θέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ως ένα μέτρο ανακούφισης και στήριξης. 

Και η επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης. Επικοινωνιακή διαχείριση βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελακη σε νέο βίντεο να αναφέρεται στην εκτόξευση της τιμής του λαδιού, λέγοντας πως «όταν το νούμερο 1 προϊόν που παράγει η Ελλάδα, είναι πιο ακριβό στην Ελλάδα από ό,τι σε χώρες που δεν έχουν ούτε ένα ελαιόδεντρο, ε τότε κάποιος παίζει μαζί μας».

«Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μια επιστολή στην κολλητή του, την κα Φον ντερ Λάιεν, για ένα θέμα που είναι απόλυτη αρμοδιότητά του. Ο ίδιος είχε πει έναν μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει μπανανία πολυεθνικών. Γίναμε μπανανία πολυεθνικών με αυτόν πρωθυπουργό και τώρα αντί να επιβάλλει ο ίδιος μέτρα  και να πάρει πρωτοβουλίες, λέει: “λύσε μου το πρόβλημα Φον ντερ Λάιεν” μετά από τέσσερα χρόνια», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα, καθώς το λόγο θα πάρουν 9 πολιτικοί αρχηγοί που θα πρωτολογήσουν και θα δευτερολογήσουν, ενώ θα κλείσει με την τριτολογία του Κ. Μητσοτάκη. Με το πέρας της προ-ημερησίας συζήτησης πέφτει η αυλαία των εργασιών της Βουλής, που διακόπτει για περίπου δύο εβδομάδες λόγω ευρωεκλογών. 

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: Σκέψεις για ταξίδι στη Ραμάλα την Κυριακή και Δευτέρα

Μητσοτάκης: Ο Ολυμπιακός που θυμίζει Euro 2004 και το Final-4 των αιωνίων – Ατάκες για Αναστόπουλο, Σαραβάκο μέχρι… Μάικλ Τζόρνταν

Βούλα Κεχαγιά σε κυβερνητικό εκπρόσωπο: Ακοστολόγητο είναι το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 20:17