search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:27
MENU CLOSE

Συνοριακό περιστατικό με τη Ρωσία καταγγέλλει η Εσθονία – Στο πλευρό του Ταλίν το ΝΑΤΟ

24.05.2024 19:50
kallas

Το ΝΑΤΟ είναι «αλληλέγγυο» προς την Εσθονία μετά το συνοριακό περιστατικό με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεγκ.

«Μίλησα με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο προς τον Εσθονό σύμμαχό μας, απέναντι σε κάθε απειλή κατά της κυριαρχίας του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Η απομάκρυνση την Πέμπτη από τη Ρωσία σημαδούρων που οριοθετούν σε ένα ποτάμι τα σύνορά της με την Εσθονία είναι «απαράδεκτη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μονομερή κίνηση» που «προκαλεί ανησυχία», επισημαίνοντας τη στήριξη της χώρας μας στην Εσθονία.

Οι Εσθονοί ακτοφύλακες δήλωσαν χθες ότι Ρώσοι ομόλογοί τους απέσυραν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη σημαδούρες που είχαν τοποθετηθεί στον ποταμό Νάρβα, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες, στο πλαίσιο μιας συνοριακής διαφοράς.

Η Εσθονή πρωθυπουργός μίλησε για «συνοριακό περιστατικό» καθώς οι χώρες της Βαλτικής διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θέλει απαντήσεις για την «απαράδεκτη ενέργεια»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως απαιτεί απαντήσεις από τη Ρωσία σχετικά με την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτήρισε πρόκληση από Ρώσους φρουρούς στα σύνορα με την Εσθονία.

Η Εσθονία δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Ρώσοι συνοριοφύλακες απομάκρυναν σημαδούρες για τη ναυσιπλοΐα από την εσθονική πλευρά του ποταμού Νάρβα που χωρίζει τις δύο χώρες.

«Αυτό το συμβάν στα σύνορα είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου προκλητικής συμπεριφοράς και υβριδικών ενεργειών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», ανέφερε σε μία δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναθεώρηση συνόρων

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας πρότεινε μια αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Φινλανδίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ πλέον.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέγραψε αιφνίδια από το ρωσικό πόρταλ για τα κυβερνητικά έγγραφα το σχέδιο διατάγματος για τον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Βαλτική Θάλασσα σύμφωνα με το Reuters, με αναλυτές να κάνουν αναφορές για «παιχνίδια και ψυχολογικό πόλεμο» της Μόσχας.  

«Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφερόταν σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στο Κίεβο μετά την πρόταση Πούτιν για κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις υπό όρους

Και εγένετο… αεροπορική εταιρεία για σκυλιά! (videos)

Μαγιόρκα: Δύο τουρίστες, ένας μετανάστης και μια εργαζόμενη οι νεκροί από την κατάρρευση του εστιατορίου (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 23:27