search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 22:36
MENU CLOSE

Το ΚΟΣΜΟΣ έρχεται να μιλήσει για λύσεις και όχι για να περιγράψει τα προβλήματα

24.05.2024 06:05
lefteris_ioannidis_2305_1460-820_new

Στο σύντομο χρονικό διάστημα της ύπαρξής του το ΚΟΣΜΟΣ κατέθεσε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία. Ένα κείμενο προτάσεων, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε ένα βιώσιμο και πράσινο μοντέλο, πολύ μακριά από τις συνήθειες και τα πολιτικές που οδήγησαν την χώρα μας σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ελλείματα.

Στο ΚΟΣΜΟΣ, επιδιώκουμε να καλύψουμε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας. Ένα κόμμα έχει ρόλο ύπαρξης όταν μπορεί να είναι χρήσιμο στην κοινωνία και μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις να επιδιώκει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων, χωρίς να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Σήμερα σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε πολλές κρίσεις ταυτόχρονα (κλιματική, μεταναστευτική, διατροφική, πολεμικές συγκρούσεις, απώλεια βιοποικιλότητας, κρίση θεσμών και δημοκρατίας) που διαμορφώνουν μια κατάσταση, κατά την οποία οι πολίτες χάνουν την ελπίδα τους για βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου για το μέλλον.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κατάρρευσης, πέρα από τη διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος και του μετριασμού των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, θέτει και την διάσταση της κοινωνικής ισότητας αφού ο πράσινος παραγωγικός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει δίκαια και για όλους.

Η υπέρβαση των κρίσεων απαιτεί συνεκτικές πολιτικές και το ΚΟΣΜΟΣ προτείνει:  

  • Επιτάχυνση της Μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας, όπως απαιτεί η επιστήμη για τις αναπτυγμένες χώρες, μέχρι το 2040 που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για πράσινες και βιώσιμες θέσεις εργασίας.
  • Λέμε ξεκάθαρο όχι στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και διεκδικούμε το πάγωμα όλων των ερευνητικών διαδικασιών.
  • Προωθούμε δημόσιες υποδομές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών με απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση των σιδηροδρομικών υποδομών και των δημόσιων συγκοινωνιών συνολικά.
  • Στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας και του δημόσιου πανεπιστημίου.
  • Ολοκληρωμένη πολιτική για την πολιτική προστασία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτης κλιματικής ανάγκης.
  • Φορολόγηση του πλούτου, όπως έχουν προτείνει και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ως ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την χρηματοδότηση της Ενεργειακής Μετάβασης, των έργων πολιτικής προστασίας αλλά και υποστήριξης της κοινωνίας.[1] Το παράδειγμα της Ισπανίας, που εφάρμοσε ανάλογη πολιτική, δείχνει τον δρόμο.
  • Προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ενεργειακή Μετάβαση μέσα από τις Ενεργειακές Κοινότητες.
  • Προώθηση της κυκλικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την αρχές της κυκλικής οικονομίας με προώθηση της ανακύκλωσης με χωριστή συλλογή απορριμμάτων
  • Προτεραιότητα στην προστασία της φύσης και ανάδειξη της αξίας των προσευχόμενων περιοχών της Ελλάδας. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί υπαρξιακή ανάγκη για την Ελλάδα και τον πλανήτη.
  • Διάλογος με τους αγρότες για μια αγροτική πολιτική που θα σέβεται την φυσική και αγροτική βιοποικιλότητα που τροφοδοτεί την αγροτική παραγωγή αλλά και θα στηρίζει ουσιαστικά τους αγρότες μας. Προωθούμε την βιολογική παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
  • Δημοκρατία και ίσα δικαιώματα σε όλους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή καταγωγής. Για εμάς όλοι οι πολίτες έχουν την ίδια αξία. Και επιθυμούμε μια κοινωνία όπου ο ρόλος του πολίτη θα διασφαλίζει την ισότητα και τον σεβασμό.
  • Τέλος προωθούμε ένα κράτος αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό, θεσμικά ισχυρό, με διαφάνεια στην λειτουργία και χωρίς διαφθορά που τρώει τον κόπο των Ελλήνων, και μια δημοκρατία με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα έναντι της εκτελεστικής εξουσίας και σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.

Αν λοιπόν κάποιος θέτει το ερώτημα, γιατί πρέπει να υπάρχει το ΚΟΣΜΟΣ, η απάντηση είναι πως το ΚΟΣΜΟΣ επιδιώκει να επεξεργαστεί και να προτείνει λύσεις. Όχι λύσεις για το μακρινό μέλλον, αλλά ουσιαστικές και άμεσες μιας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Όπως, τέλος, καταλήγει και το κείμενο της Πράσινης Συμφωνίας: «Η δική μας Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία προβλέπει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την οικοδόμηση μιας ευημερούσας και δυναμικής κοινωνία που βασίζεται στην κλιματική ουδετερότητα, την πράσινη βιομηχανία, τις πράσινες τεχνολογίες την ψηφιοποιήσει και τη δίκαιη μετάβαση».

[1]https://extranet.greens-efa-service.eu/public/media/file/1/8513  

* Ο Λευτέρης Ιωαννίδης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Κεντροαριστερό κενό ηγεσίας

Στον δρόμο για την Ευρώπη

Τρέχουν με το… φάντασμα της αποχής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 22:35