Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα έχει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τους θεσμούς και τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών σε θέματα πάταξης της διαφθοράς. Η έρευνα (δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής») αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται μόνο την ευρωπαϊκή εισαγγελία – σε ποσοστό 73%. Όλοι οι άλλοι θεσμοί και τα όργανα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κινούνται κάτω από το 50%.
Και μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους εγχώριους θεσμούς έχει η Ελληνική Αστυνομία με 49%.
Από κει και κάτω η κατάσταση είναι απελπιστική: Η ελληνική Δικαιοσύνη με το 34% να δηλώνει ότι την εμπιστεύεται «πολύ/αρκετά» και το 65% να λέει ότι δεν την εμπιστεύεται (Σχεδόν Καθόλου/Καθόλου).
Προφανώς, τόσο η υπόθεση με το έγκλημα των Τεμπών, στο οποίο είναι διάχυτη η αίσθηση της συγκάλυψης με ευθύνη και των δικαστικών λειτουργών, όσο και η καθυστερημένη παρέμβαση στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν παίξει το ρόλο τους.
Χειρότερη άποψη έχουν οι πολίτες για τα κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης:
Την αντιπολίτευση την εμπιστεύεται σε θέματα πάταξης της διαφθοράς μόλις το 26%, την Κυβέρνηση το αποκαλυπτικό 22% (77% δεν την εμπιστεύονται Σχεδόν Καθόλου/Καθόλου), ενώ και τα ΜΜΕ έχουν μόνο 22% αποδοχή.
Να σημειωθεί ότι έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι χαμηλά σε αυτά τα θέματα.
Στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα μας δεν έχει πολύ καλές επιδόσεις: το 2024 βρέθηκε στην 21η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με «βαθμολογία» 49 μονάδες σε μια κλίμακα 100 όπου το 0 σημαίνει υψηλό επίπεδο διαφθοράς και το 100 υψηλό επίπεδο διαφάνειας.
Διαβάστε επίσης:
Βούλα: Σοβαρό τροχαίο στην παραλιακή – Σώοι οι δύο 30χρονοι οδηγοί
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.