Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν, με την ένταση να επεκτείνεται και στον Λίβανο. Σύμφωνα με τον Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.332 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το περασμένο Σάββατο, ενώ συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το NBC, μεταδίδει πως ο αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει -σε ιδιωτικές συζητήσεις- σοβαρό ενδιαφέρον για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιράν. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται πληροφόρηση από δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ και ακόμη ένα πρόσωπο που έχει γνώση των συνομιλιών.
Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τεχεράνη, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα κύματα αεροπορικών επιδρομών.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μέσα σε μία ημέρα επλήγησαν περισσότεροι από 400 στόχοι στο Ιράν, ανάμεσά τους:
Την ίδια ώρα, το Ιράν ανακοίνωσε την 23η φάση πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι τα αμυντικά συστήματα αναχαίτιζαν πυραύλους που εκτοξεύονταν από το ιρανικό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους πολίτες για πολλαπλά κύματα επιθέσεων το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί.
Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την ιρανική πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο εντοπίστηκε γεωγραφικά από το CNN έδειχνε το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης να φλέγεται μετά τις επιθέσεις.
Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις και ορατός καπνός στα ανατολικά και δυτικά τμήματα της Τεχεράνης.
Η ένταση επεκτάθηκε και στον Λίβανο, όπου ισραηλινή επίθεση έπληξε θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότο της χώρας.
Από το πλήγμα τραυματίστηκαν τρεις Γκανέζοι στρατιώτες.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «κέντρο διοίκησης του Ιράν» στη συνοικία Νταχίγιε της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτες σε δύο περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζική ανθρωπιστική κρίση.
Σύμφωνα με οργανώσεις προσφύγων:
Στη Βηρυτό, σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, για να φιλοξενήσουν οικογένειες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 217 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 798.
Ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν, το βράδυ της Παρασκευής, να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Μπααλμπέκ του ανατολικού Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι απώθησαν τους ισραηλινούς στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε το σιιτικό κίνημα – το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.
Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη βαθύτερη στο λιβανικό έδαφος επιχείρηση ισραηλινών στρατιωτών από τον Νοέμβριο του 2024, όταν κομάντος είχαν συλλάβει τον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Ιμάντ Αμχάζ στην πόλη Μπατρούν του βορείου Λιβάνου.
Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι μάχες ξέσπασαν στη Νάμπι Σιτ της Μπααλμπέκ, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε πως μαχητές της αντιλήφθηκαν τη διείσδυση «τεσσάρων ελικοπτέρων» του ισραηλινού στρατού από την πλευρά των συριακών συνόρων. Μόλις προσγειώθηκαν, ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ ενεπλάκη σε μάχη με τους ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο νεκροταφείο του Νάμπι Σιτ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν αφότου αποκαλύφθηκαν οι εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε η Χεζμπολάχ, που ισχυρίστηκε ότι ακολούθησε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών προτού οι εισβολείς αναγκαστούν να αποχωρήσουν.
Το Νάμπι Σιτ αποτέλεσε στόχο τουλάχιστον 13 ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών χθες Παρασκευή, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων. Τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ανθρώπων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ ενισχύεται δραματικά, καθώς η Ουάσιγκτον στέλνει και τρίτο αεροπλανοφόρο στο θέατρο των επιχειρήσεων.
Το USS George H.W. Bush αναμένεται να αναπτυχθεί σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία του Ιράν έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε από το Οβάλ Γραφείο πως 32 ιρανικά πλοία βρίσκονται στον πυθμένα του ωκεανού, ενώ ιρανικά σκάφη όπως το Lavan και το Bushehr αναζήτησαν καταφύγιο στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα μετά τη βύθιση της φρεγάτας Dena στις 4 Μαρτίου. Παρά τις προειδοποιήσεις του Mohammad Bagher Ghalibaf για «σφαγή» σε περίπτωση εισβολής κουρδικών ομάδων και τις προκλήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Στενό του Χορμούζ, οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες.
Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε μάλιστα πως δεν ανησυχεί για τις πληροφορίες περί ρωσικής βοήθειας προς το Ιράν, ενώ η Lockheed Martin τετραπλασιάζει την παραγωγή κρίσιμων πυρομαχικών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ιράν παρά μόνο αν υπάρξει «άνευ όρων παράδοση».
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα έγραψε:
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ιράν εκτός από ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ».
Παράλληλα, δήλωσε στο CNN ότι δεν τον απασχολεί αν το Ιράν μετατραπεί σε δημοκρατία, αλλά επιθυμεί μια ηγεσία που θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε ότι οι αμερικανικοί στόχοι στον πόλεμο ενδέχεται να επιτευχθούν μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σοβαρές διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Προειδοποίησε ότι η κατάσταση «μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» αν συνεχιστεί η στρατιωτική κλιμάκωση.
Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Στενό του Ορμούζ προκειμένου να συνοδεύσουν πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνοδεύουν πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στο Στενό του Ορμούζ, εφόσον χρειαστεί, είχε δηλώσει ο Τραμπ την Τρίτη.
Λόγω του πολέμου έχουν ελαχιστοποιηθεί οι διελεύσεις πλοίων από το Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το 20% του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου που διακινείται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Μοχαμάντ Ναϊνί, δήλωσε: «Το Ιράν χαιρετίζει τη συνοδεία πετρελαιοφόρων από αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Στενό του Ορμούζ. Παρεμπιπτόντως, εμείς περιμένουμε την παρουσία τους, Συνιστούμε, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, να θυμηθούν οι Αμερικανοί τη φωτιά στο αμερικανικό υπερδεξαμενόπλοιο Bridgeton το 1987 και τα πετρελαιοφόρα που μπήκαν πρόσφατα στο στόχαστρο».
Οι φλόγες του πολέμου εναντίον του Ιράν φαίνεται πως καταπίνουν και το Ιράκ, που τις τελευταίες ώρες μετατρέπεται σε κεντρικό πεδίο της σύγκρουσης με συνεχή πλήγματα σε στρατηγικές υποδομές, αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και πολιτικούς στόχους.
Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά τις συντονισμένες επιθέσεις από ιρανικά drones.
Στο νότιο Ιράκ, οι φλόγες τύλιξαν τις αποθήκες εξοπλισμού στο κοίτασμα πετρελαίου Narjisiya, νότια της Βασράς, έπειτα από πλήγμα ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική βάση Victoria (Camp Victory) κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης δέχθηκε καταιγισμό από drones και ρουκέτες που αποδίδονται σε ιρακινές ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν, προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές και θέτοντας σε συναγερμό τα συστήματα αεράμυνας.
Η ανασφάλεια επεκτείνεται και στο βόρειο Ιράκ, όπου drone χτύπησε το ξενοδοχείο Erbil Arjaan by Rotana στο Αρμπίλ, μια επίθεση που έρχεται να επιβεβαιώσει τις δραματικές προειδοποιήσεις της αμερικανικής πρεσβείας για στοχοποίηση χώρων όπου διαμένουν ξένοι υπήκοοι και επιχειρηματίες, ενώ επιθέσεις έχουν δεχθεί και άλλα ξενοδοχεία.
Οι επιθέσεις στο ιρακινό έδαφος αποτελούν το προοίμιο μιας ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης, καθώς η Ουάσιγκτον προαναγγέλλει για την πιο εκτεταμένη επιχείρηση βομβαρδισμών που έχει εξαπολύσει ποτέ.
Με τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 να έχουν ήδη μετασταθμεύσει σε βρετανικές βάσεις και την Centcom να ανακοινώνει πλήγματα σε περισσότερους από 3.000 στόχους εντός του Ιράν, η περιοχή εισέρχεται σε μια φάση ολοκληρωτικού πολέμου, την ώρα που η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι κάθε απάντησή της θα στρέφεται πλέον απευθείας κατά των αμερικανικών βάσεων και θεσμών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι αυτή την ώρα ( περίπου 08:30 ώρα Ελλάδας) ακούγονται εκρήξεις στο Άμπου Ντάμπι.
Νωρίτερα σήμερα, οι Αρχές των ΗΑΕ απέστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στους πολίτες για «ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις», καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει άμεσα καταφύγιο.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ δηλώνει ότι αυτή την ώρα η αεροπορική άμυνα αντιμετωπίζει απειλές από πυραύλους και drones από το Ιράν.
Οι ήχοι που ακούγονται σε διάφορα μέρη του εμιράτου οφείλονται στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και drones, αναφέρει.
Το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δύο επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν.
Το ένα καταστράφηκε ανατολικά του Ριάντ, και ένα άλλο καταστράφηκε στην ερημική ζώνη της χώρας, «Empty Quarter», καθώς κατευθυνόταν προς το Shaybah, μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.
Η σαουδαραβική αεράμυνα έχει εμπλακεί και καταστρέψει drones και βαλλιστικούς πυραύλους από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ αλ-Κάαμπι προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μπορεί να «ρίξει τις οικονομίες του κόσμου», εάν επηρεαστούν οι ενεργειακές εξαγωγές του Κόλπου.
Όπως είπε, οι χώρες που εξάγουν ενέργεια ενδέχεται να αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους, ενώ ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει προσπάθειες διαμεσολάβησης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ιράν επιδιώκει «διαρκή ειρήνη», αλλά θα υπερασπιστεί την «αξιοπρέπεια και κυριαρχία του».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν βυθίσει περισσότερα από 30 ιρανικά πλοία από την έναρξη του πολέμου.
Την ίδια ώρα:
Σύμφωνα με ανταποκριτές στη Μέση Ανατολή, το Ιράν θεωρείται από το Ισραήλ υπαρξιακή απειλή εδώ και δεκαετίες.
Μεταξύ των Ισραηλινών Εβραίων φαίνεται να υπάρχει σχεδόν καθολική στήριξη σε στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο άνευ όρων παράδοση – Μετά θα επιλεγεί μια «αποδεκτή ηγεσία»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.