search
ΤΕΤΑΡΤΗ 20.05.2026 10:08
MENU CLOSE

«Το ουκρανικό drone ήρθε από τη… Σικελία – Βλάβη από εισροή νερού λέει το πόρισμα, διαβήματα στο Κίεβο ετοιμάζει η Αθήνα»

20.05.2026 09:23
lefkada drone 66- new

Από θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, κοντά στη Σικελία, φαίνεται πως ξεκίνησε το ουκρανικό drone καμικάζι που εντοπίστηκε γεμάτο εκρηκτικά στη Λευκάδα, ενώ η παρουσία του στα ελληνικά χωρικά ύδατα αποδίδεται τελικά – σύμφωνα με το πόρισμα των ελληνικών αρχών – σε βλάβη που προκλήθηκε από εισροή νερού στο ηλεκτρονικό σύστημα τηλεχειρισμού του.

Το πόρισμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει ήδη παραδοθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πλωτό Μη Επανδρωμένο Σκάφος τύπου MAMAI έχασε τη ζεύξη με τον χειριστή του, πιθανότατα λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου από νερά που εισήλθαν στον ηλεκτρονικό μηχανισμό. Στη συνέχεια, το drone παρασύρθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα μέχρι την περιοχή της Λευκάδας.

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ σήμερα, αποκαλύπτοντας σχετικές πληροφορίες, οι διαπιστώσεις των τεχνικών κλιμακίων του ΓΕΕΘΑ ανατρέπουν μάλιστα τα αρχικά σενάρια που ήθελαν την πλωτή βόμβα να έχει αφεθεί κοντά στις ελληνικές ακτές από μητρικό σκάφος. Από την ανάλυση των δεδομένων GPS προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το USV είχε βρεθεί προηγουμένως σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σχετικά κοντά στη Σικελία. Εκεί φέρεται είτε να μεταφέρθηκε από μητρικό πλοίο είτε να είχε προωθηθεί από βάση στη Λιβύη, την οποία – κατά τις ίδιες πληροφορίες – χρησιμοποιούν ουκρανικές ειδικές δυνάμεις στο πλαίσιο της συνεργασίας Κιέβου – Άγκυρας.

Σενάρια για επίθεση σε ρωσική νηοπομπή

Το συγκεκριμένο στοιχείο οδηγεί πλέον και σε επανεξέταση των αρχικών εκτιμήσεων για την αποστολή του drone. Τα πρώτα σενάρια συνέδεαν το ουκρανικό USV με πιθανή επιχείρηση κατά ρωσικής νηοπομπής που είχε εντοπιστεί από τον δορυφόρο Sentinel στις 3 Μαΐου κοντά στη Μάλτα να κινείται ανατολικά. Στη νηοπομπή συμμετείχαν η φρεγάτα «Κασατόνοφ», το ανεφοδιαστικό «Πασίν», το τάνκερ «Σκομπέλεφ» και το φορτηγό πλοίο «Σπάρτη».

Με το πόρισμα πλέον να έχει ολοκληρωθεί, η Αθήνα προχωρά στα επόμενα βήματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Το υλικό αναμένεται να διαβιβαστεί και στο Λιμενικό Σώμα, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες εισαγγελικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται και επίσημα διαβήματα προς το Κίεβο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Αθήνα θα ζητήσει εξηγήσεις από την ουκρανική πλευρά, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πρόσφατα πως «το ζήτημα δεν είναι λήξαν», προειδοποιώντας ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομική δραστηριότητα αλλά και το περιβάλλον στη Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, άλλωστε, έχει ήδη καταστεί σαφές προς την Ουκρανία ότι η Αθήνα θεωρεί απαραίτητο να σταματήσει κάθε πολεμική δραστηριότητα στη Μεσόγειο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Δαφνί: Τρόφιμος στραγγάλισε τον συγκάτοικό του (video)

Πόρτο Ράφτη: Κινηματογραφική διάρρηξη, ληστές έπεσαν με φορτηγάκι πάνω σε ΑΤΜ

Κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Από σήμερα (20/5) οι αιτήσεις για τα 70.000 vouchers – Οι δικαιούχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20.05.2026 10:08