search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.06.2026 19:59
MENU CLOSE

Η 3η Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα, στη Λευκωσία: Η έννοια του οικονομικού πατριωτισμού και η συζήτηση με τον Πικετί (Live)

17.06.2026 09:00
tsipras_OT_new

Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η 3η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα (ΙΝΑΤ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας» και με θέμα «Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων».

Από το Ινστιτούτο επισημαίνεται η ιδιαίτερη συγκυρία στην οποία έρχεται να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ιδρύσει ένα νέο πολιτικό φορέα, την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) η οποία «έχει αναδειχθεί σε ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα». Σε αυτό το περιβάλλον ο  πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να παρουσιάσει ένα όσο πιο επεξεργασμένο πρόγραμμα γίνεται το οποίο θα εδράζεται στην πεποίθησή του περί σύγκλισης των τριών ιδεολογικών ρευμάτων της «πληθυντικής αριστεράς»: Της σοσιαλδημοκρατίας, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές της Διάσκεψης, «η κοινή βάση βέβαια δεν μπορεί να είναι άλλη από την οικονομία» καθώς «εκεί άλλωστε κρίνονται τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών τα οποία φιλοδοξεί να αναδείξει η ΕΛΑΣ». Σε κάθε περίπτωση, αν η οικονομία είναι κεντρικός άξονας της Διάσκεψης, στην υπόλοιπη ατζέντα φιλοξενούνται τα ζητήματα της Δημοκρατίας εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς (ενότητα στην οποία θα μιλήσει και η εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Μάγια) της γενοκτονίας στη Γάζα και το κυπριακό.

Ο Τομά Πικετί, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης Global Justice Report, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα εισοδηματικής ανισότητας, βιωσιμότητας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Και θα το κάνει αυτό σε μια συζήτηση με τον Γιώργο Χουλιαράκη και την Ευγενία Φωτονιάτα.

Τσίπρας με Πικετί για τον «νέο οικονομικό πατριωτισμό»

Η συμμετοχή Πικετί στη Διάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία για το Ινστιτούτο καθώς είναι ένας από τους τρεις αρχιτέκτονες της έννοιας του οικονομικού πατριωτισμού που αποτελεί βασικό πρόταγμα της ΕΛΑΣ.

Ο διάλογος Τσίπρα-Πικετί χρονολογείται από το 2019 όταν συζήτησαν για πρώτη φορά τις βασικές πτυχές αυτής της ιδεολογικής προσέγγισης. Την συζήτηση αυτή επανέλαβαν και τον Δεκέμβριο του 2023 σε δεύτερη συνάντηση τους. Ο Πικετί ανέπτυξε περαιτέρω την προσέγγιση με τον Michael Sandel τον Ιανουάριο 2025. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Michael Sandel στο Χάρβαρντ Απρίλιο 2025, ενώ ο φιλόσοφος συμμετείχε στην περσινή διεθνή Διάσκεψη στην Αθήνα όπου ανέπτυξε τις θέσεις του. Ο πρώην πρωθυπουργός συζήτησε για τον οικονομικό πατριωτισμό και με τον βουλευτή Ro Khanna κατά τη συνάντηση τους Απρίλιο 2025. Ο Ro Khanna από την Καλιφόρνια και την πιο πλούσια περιφέρεια των ΗΠΑ τη silicon valley, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς εκπροσώπους αυτού ρεύματος στην Αμερική, βλέπει τον οικονομικό πατριωτισμό ως ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ απέναντι σε μία «τάξη Επστάιν», όπως την αποκαλεί, που βασίζεται στους ολιγάρχες.

Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας με την Μάγια Αλιέντε 

Παράλληλα σε μια περίοδο ανόδου της Ακροδεξιάς, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει στην εφετινή Διάσκεψη και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Και το μήνυμα αυτό το στέλνει με την συμμετοχή της πρώην ΠτΒ και πρώην Υπουργό Άμυνας της Χιλής, Μάγια Φερνάντες Αλιέντε, εγγονή του ιστορικού πρώην Προέδρου της Χιλής, Σαλβαδορ Αλιέντε. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει προοδευτικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο: Από τον Αμερικανό Γερουσιαστή Βαν Χόλεν και την Πορτορικάνα πρώην δήμαρχο Σαν Χουάν, Κάρμεν Κρουζ, μέχρι  την Μαρία Χιμένα Λόπεθ, βουλευτή της αριστερής αντιπολίτευσης στον ακροδεξιό Πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι. Και από τον Όντουν Χέρνινγκ, Γραμματέα του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού – Αριστερού κόμματος Νορβηγίας, μέχρι τον βουλευτή του SPD, Γιάν Ντίρεν.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γενοκτονία στη Γάζα

Στον πυρήνα της εφετινής διάσκεψης του ΙΝΑΤ βρίσκονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα. Για τον λόγο αυτό, η εφετινή διάσκεψη θα έχει πολύ σημαντική εκπροσώπηση από την Μέση Ανατολή, προκειμένου να σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα ειρήνης: Από την Παλαιστίνια Rana Salman, συντονίστρια της ΜΚΟ «Μαχητές για την Ειρήνη» μέχρι τον πολύβραβευμένο δημοσιογράφο της Haaretz και πρώην εκπρόσωπο του Σιμόν Περές, Γκιντεόν Λεβί, μία από τις πιο συνεπείς φωνές του φιλειρηνικού κινήματος στο Ισραήλ, που αντιμάχεται την πολιτική Νετανιάχου και καλεί σε ειρήνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο στο στόχαστρο των ακροδεξιών ισραηλινών δυνάμεων. 

Τα φετινά βραβεία Ειρήνης του ΙΝΑΤ

Ξεχωριστή σημασία θα έχουν και οι αποδέκτες του φετινού βραβείου ειρήνης του ΙΝΑΤ: Εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένου του χειρούργου Χρίστου Γεωργάλα, συγγραφέα του βιβλίου «Ημερολόγιο της Γάζας» όπου καταγράφει την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού όπως την έζησε. Παράλληλα θα βραβευθεί και η γνωστή ισραηλινή αριστερή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Orly Noy, η οποία καθημερινά καταγγέλλει την πολιτική Νετανιάχου και είναι επικεφαλής της ΜΚΟ B’Tselem, μια ΜΚΟ η οποία αναδεικνύει την εγκληματική πολιτική Νετανιάχου στην Δυτική Όχθη και την Γάζα, αγωνιζόμενη έμπρακτα και καθημερινά για την ειρήνη και τον τερματισμό της γενοκτονίας.

Το Κυπριακό στο επίκεντρο 

Από την εκδήλωση του ΙΝΑΤ δεν θα μπορούσε να λείπει το Κυπριακό. Άλλωστε, σύμφωνα με το περιβάλλον του Προέδρου της ΕΛΑΣ, η επιλογή της Κύπρου δεν έγινε τυχαία, αλλά αντίθετα έχει τριπλό συμβολισμό: Πρώτον, να σταλεί ένα μήνυμα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρρες, στη συνέχεια της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεύτερον, την σημασία που έχει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η στήριξη της Κύπρου ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε. Και τρίτον, στο πλαίσιο που θέτουν τα άλλα δύο σημεία δεν θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής της ΕΛΑΣ, να μην πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο.

Στο πάνελ της Διάσκεψης για το Κυπριακό θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακης κοινότητας στη Λευκωσία, Μεχμέτ Χαρμαντσί, ο Πρέσβυς Ανδρέας Μαυρογιάννης και η Πρόεδρος του CTP, Sıla Usar İncirli. Εν κατακλείδι, σε μια περίοδο κινητικότητας για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να στείλει ένα σοβαρό μήνυμα για την ειρήνη, έχοντας στο πλευρό του τόσο Ελληνοκυπρίους όσο και Τουρκοκύπριους.

Το πρόγραμμα

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΙΝΑΤ

09:30 Άφιξη προσκεκλημένων – Εγγραφή

10:00 Χαιρετισμός Διοργανωτών

             Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια ΙΝΑΤ,

             Κωστάκης Κωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΙΝΕΠ

10:15 Χαιρετισμός

Χαιρετισμός από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Θα αναγνωσθεί από τον κ. Γιάννη Αντωνίου, Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

10:25 Θεματική Ενότητα 1

Εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

               Sameh Shoukry, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Βουλή των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, Υπουργός Εξωτερικών (2014 – 2024) (Αίγυπτος)

               Laurie Haytayan, Διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Ινστιτούτο Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων, (Λίβανος)

               Rana Salman, Συντονίστρια, Combatants for Peace (Κράτος της Παλαιστίνης)

               Lynn Boylan,  Ευρωβουλεύτρια, Sinn Fein (Δημοκρατία της Ιρλανδίας) (online)

Συντονισμός: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Διπλωμάτης

11:00 Θεματική Ενότητα 2

Διεθνείς Εξελίξεις

                Emilio Lozada Garcia, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Κούβα) (video message)

                Li Zan, Καθηγητής, Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου, Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (Κίνα)

                Νατάσα Λοϊζου,  Σύμβουλος και Ερευνήτρια στη Διεθνή Ασφάλεια και στις Στρατηγικές Καινοτομίας, Επιστημονικό Συμβούλιο ΙΝΑΤ

                Matt Duss, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Κέντρο Διεθνών Σχέσεων (ΗΠΑ) (online)

Συντονισμός: Βέρα Πολυκάρπου, Υπεύθυνη Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ΚΕ ΑΚΕΛ

11:50 Θεματική Ενότητα 3

Το Κυπριακό

                 Χαράλαμπος Προύντζος, Δήμαρχος Λευκωσίας

                 Mehmet Harmancı, Ηγέτης τουρκοκυπριακής κοινότητας στη Λευκωσία

                 Χάρης Τζήμητρας, Διευθυντής, Cyprus Center, Peace Research Institute Oslo, Επιστημονικό Συμβούλιο ΙΝΑΤ

                 Sila Usar Incirli, Πρόεδρος CTP

                 Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πρέσβυς, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ (2003 – 2008 & 2019 -2021)

                 Νικόλας Κυριακίδης, Ιδρυτής & Αντιπρόεδρος, Oxygen for Democracy,

                 Νίκος Μούδουρος,Βοηθός Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών & Μεσανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συντονισμός  Σταυριανή Κωνσταντίνου, Δημοσιογράφος, ΡΙΚ

12:55 Θεματική Ενότητα 4

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

                 Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (γραπτό μήνυμα)

                 Θεώνη Κουφονικολάκου, Συνήγορος του Παιδιού (2018 – 2026),  Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΣ

                 Gideon Levy, Δημοσιογράφος, Haaretz (Ισραήλ) (online)

                 Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου

                 Κώστας Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας (2016–2019), Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικό Συμβούλιο ΙΝΑΤ

Συντονισμός: Αλέξανδρος Ζαχαριάδης, Ερευνητικός Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory), London School of Economics and Political Science (LSE)

15:00    Συζήτηση

Προοδευτική οικονομική πολιτική σε ένα διεθνές περιβάλλον κρίσεων: Παρουσίαση του Global Justice Report (https://globaljusticeproject.wid.world/)

              Thomas Piketty, Καθηγητή Οικονομικών, EHESS, Paris School of Economics, (Γαλλία) (online)

               με την Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια ΙΝΑΤ

               & τον Γιώργο Χουλιαράκη, Υπουργός Οικονομικών (2015), Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (2015-2019) (online)

16:00     Θεματική Ενότητα 5

Η άνοδος της ακροδεξιάς και η προοδευτική απάντηση από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού

              Humberto Costa, Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής, Πρόεδρος Partido dos Trabalhadores (2025), (Βραζιλία) (video message)

              Chris Van Hollen, Γερουσιαστής, Δημοκρατικό Κόμμα, (ΗΠΑ) (video message)

              Jamaal Bowman, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, (2021 – 2025), Δημοκρατικό Κόμμα, (ΗΠΑ) (video message)

              Carmen Yulin Cruz, Δήμαρχος του San Juan, Πουέρτο Ρίκο (2013 – 2020), (ΗΠΑ) (video message)

              Jan Dieren, Μέλος Bundestag, SPD, (Γερμανία)

              Mark Botenga, Ευρωβουλευτής, Εργατικό Κόμμα Βελγίου (Βέλγιο) (online)

              Maria Jimena Lopez, Ομοσπονδιακή Βουλεύτρια, Frente Renovador, (Αργεντινή) (online)

              Maya Fernandez Allende, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, (2022 – 2025), Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, (2018 – 2019), Σοσιαλιστικό Κόμμα Χιλής (Χιλή) (online)

              Audun Herning, Γενικός Γραμματέας, Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (Νορβηγία)

Συντονισμός: Nomiki Konst, Δημοσιογράφος (ΗΠΑ)

17:20      Θεματική Ενότητα 6

               Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2015 – 2019), Πρόεδρος ΕΛΑΣ

               Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ

Συντονισμός: Μαρίνα Οικονομίδου, Δημοσιογράφος, Alpha Κύπρου

18:05     Τελετή Βράβευσης 

              Απονομή του Βραβείου Ειρήνης των Πρεσπών

              Orly Noy, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος B’Tselem, (Ισραήλ)

              Χρίστος Γεωργάλας, Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (online)

18:15    Τέλος Συνεδρίου

Διαβάστε επίσης:

Ξηλώνεται το πουλόβερ στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τον Τσίπρα – Ο Φάμελλος «έφαγε» Παππά, «διευκόλυνε» Ζαχαριάδη, το μήνυμα Πολάκη και οι βολές εναντίον του

Συνταγματική αναθεώρηση: Στο επίκεντρο η τεχνητή νοημοσύνη – Πρόταση ΠΑΣΟΚ για συνταγματική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία»

Μητσοτάκης από δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Ο τζάμπας δεν υπάρχει, όποιος σας υπόσχεται από κάπου θα σας τα πάρει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.06.2026 19:54