search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.07.2026 12:07
MENU CLOSE

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε συλληφθέντες

01.07.2026 10:29
etralona new

Ελεύθεροι αφέθηκαν από τον εισαγγελέα, οι πέντε συλληφθέντες για την πτώση της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης, που χειρίζεται την υπόθεση παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως έκθεση, ή μόνο πλημμελήματος όπως η παραβίαση οικοδομικών κανόνων, ώστε να αποφασιστεί η περαιτέρω δικαστική εξέλιξη.

Κρίσιμο για την έρευνα της Δικαιοσύνης θεωρείται το αποτέλεσμα πραγματογνωμοσύνης, για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο κατέρρευσε το κτίριο.

Μέχρι τότε οι συλληφθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι, ενώ η συνέχεια και η ποινική τους μεταχείριση, θα κριθεί από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

«Και η Πίζα γέρνει, αλλά δεν πέφτει»

Η παρατηρητικότητα μιας ηλικιωμένης ενοίκου και η έγκαιρη κινητοποίηση μιας ιδιώτη μηχανικού μετά από έκκληση της κόρης της ηλικιωμένης απέτρεψαν την τραγωδία στα Πετράλωνα, όπου η τετραώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, την ώρα που εκτελούνταν εργασίες ανέγερσης νέας οικοδομής στο διπλανό οικόπεδο. Από την κατάρρευση δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ανθρώπινες απώλειες, γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη εκκένωση του κτηρίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στρέφονται στις εργασίες εκσκαφής για τα θεμέλια της υπό ανέγερση πενταώροφης οικοδομής στο γειτονικό οικόπεδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εργασίες ενδέχεται να προκάλεσαν μετακίνηση του εδάφους και απώλεια της στατικής επάρκειας του παλαιού κτηρίου, το οποίο κατέρρευσε σαν «πύργος από τραπουλόχαρτα».

Σωτήρια η αυτοψία μηχανικού που κλήθηκε να εκτιμήσει τις ρωγμές 

Καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή της τραγωδίας έπαιξε μια ιδιώτης μηχανικός, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το έργο της υπό ανέγερση οικοδομής. Η μηχανικός κλήθηκε από την κόρη ηλικιωμένης ενοίκου, όταν η τελευταία παρατήρησε από το προηγούμενο βράδυ έντονες ρωγμές στο διαμέρισμά της.

Κατά την αυτοψία, η μηχανικός διαπίστωσε ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλο κενό μεταξύ της πολυκατοικίας και του διπλανού κτηρίου, ένδειξη ότι το κτήριο είχε ήδη πάρει επικίνδυνη κλίση. Αμέσως ειδοποίησε τους ενοίκους των επτά διαμερισμάτων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αρκετοί, υποψιασμένοι πια, κάποια σημάδια αποκόλλησης από το διπλανό κτίριο, έφυγαν.

Την επόμενη μέρα η πολυκατοικία κατέρρευσε. Μία ηλικιωμένη, που διέμενε σε διαμέρισμα του ημιώροφου και δεν είχε φύγει, σώθηκε επειδή είχε βγει για λίγα λεπτά σε κοντινό φούρνο, την ώρα που σημειώθηκε η κατάρρευση.

Μετά την κατάρρευση σήμανε μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της 1ης ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδεχομένως τέσσερα άτομα να είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.

Ωστόσο, σταδιακά επιβεβαιώθηκε ότι όλοι οι ένοικοι ήταν ασφαλείς, ενώ μία γυναίκα που αρχικά αναζητούνταν εντοπίστηκε τελικά στο Ναύπλιο.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια εργαζόμενοι ή άλλα άτομα. Τελικά δεν εντοπίστηκε κανένας εγκλωβισμένος.

«Η κλίση του κτηρίου ήταν ορατή εδώ και μια εβδομάδα»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί καταγγελία της κόρης της ηλικιωμένης, σύμφωνα με την οποία όταν ενημέρωσαν επιβλέποντες μηχανικούς για την επικίνδυνη κλίση του κτηρίου, εκείνοι φέρεται να απάντησαν: «Και η Πίζα γέρνει, αλλά δεν πέφτει». Η συγκεκριμένη καταγγελία ερευνάται.

Καταγγελίες αναφέρουν ακόμη ότι αμέσως μετά την κατάρρευση ορισμένα άτομα που βρίσκονταν στο εργοτάξιο αποχώρησαν από το σημείο με όχημα του έργου, ωστόσο πέντε έμειναν, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο μάλιστα απομακρύνθηκαν από το σημείο, καθώς είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Άκουσαν το τρίξιμο ότι θα πέσει η πολυκατοικία και βγήκαν έξω. Ήταν περίπου πέντε άτομα. Αν είχαν μείνει εκεί, θα είχαμε θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά περίοικος.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η κλίση του κτιρίου ήταν ορατή ακόμη και με γυμνό μάτι εδώ και περίπου μία εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, είχαν δημιουργηθεί ρωγμές και αποκόλληση από το γειτονικό κτίριο, με την εικόνα να επιδεινώνεται όσο προχωρούσαν οι εργασίες στο διπλανό οικόπεδο.

«Είχε ρωγμές, είχαν ραγίσει και τα τζάμια. Είχε πάρει περίπου 5% κλίση και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έφτασε περίπου στο 15%. Φαινόταν ακόμη και με γυμνό μάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών θεμελίωσης της νέας οικοδομής, ο μηχανικός επιχείρησε να σταθεροποιήσει το έδαφος με μπετό.

«Ο μηχανικός είπε “θα τη στερεώσω”. Μόλις όμως έριξαν το μπετό, έκατσε το χώμα και η πολυκατοικία κατέρρευσε», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Αγοράκι 2,5 ετών παραλίγο να πνιγεί σε πισίνα στη Μύκονο, διακομίστηκε στο Παίδων

Θεσσαλονίκη: Τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια στελεχών της ΝΔ – Πέντε τραυματίες, μία γυναίκα στη ΜΕΘ, για «δολοφονικές επιθέσεις» μιλά ο Μαρινάκης (Photos/videos)

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 19χρονο για ληστείες σε ψιλικατζίδικο και φαρμακείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.07.2026 12:05