search
ΤΡΙΤΗ 28.07.2026 13:06
MENU CLOSE

Alpha Bank και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων: Νέα στρατηγική συμφωνία μέσω του InvestEU για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας

28.07.2026 12:03
alpha_bank_new

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Την υπογραφή νέας στρατηγικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) ανακοινώνει η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, τονώνοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

Η συμφωνία εντάσσεται στην πρωτοβουλία InvestEU και προβλέπει νέα προνομιακά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους άνω των € 40εκατ., με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, για την ενίσχυση της ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων και κοινωνικών σχημάτων και τη στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Alpha Bank διαθέτει:

  • Μικροχρηματοδοτήσεις έως €50.000, χωρίς εξασφαλίσεις, μέσω του προγράμματος Microfinance, διευκολύνοντας την πρόσβαση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε κεφάλαια για ανάπτυξη και επέκταση της δραστηριότητάς τους.
  • Εξειδικευμένα εργαλεία ρευστότητας για κοινωνικές επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος Social Entrepreneurship, στηρίζοντας δράσεις με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με τη νέα αυτή συμφωνία, η Alpha Bank συνεχίζει να διοχετεύει ευρωπαϊκούς πόρους στην πραγματική οικονομία, αποτελώντας σημείο αναφοράς στον τραπεζικό κλάδο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης, επικεφαλής των επιχειρηματικών προϊόντων της Alpha Bank δήλωσε: «Η Alpha Bank συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη διοχέτευση ευρωπαϊκών πόρων στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα της Τράπεζας για τη δημιουργία ενός ισχυρού, ανθεκτικού και βιώσιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, όπου η πρόσβαση στη χρηματοδότηση λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τις μικρότερες επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Μέσω του InvestEU, δίνουμε τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στηρίξουν επιχειρηματίες που επενδύουν στην καινοτομία, στις δεξιότητες και στον κοινωνικό αντίκτυπο, διασφαλίζοντας ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι προσβάσιμες για ολόκληρη την αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας» Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Marjut Falkstedt, δήλωσε: «Αποστολή του EIF δεν είναι μόνο η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά και η ενίσχυση μιας ισχυρότερης επενδυτικής κουλτούρας για τις μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συνεργασία μας με την Alpha Bank αντανακλά τη κοινή δέσμευση για τη δημιουργία χρηματοδοτικών λύσεων που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα» Corporate Use Σχετικά με το InvestEU Το πρόγραμμα InvestEU ενισχύει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, κινητοποιώντας σημαντικούς ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους προς στήριξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης. Παράλληλα, συμβάλλει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση. Το InvestEU ενοποιεί σε ένα ενιαίο πλαίσιο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την υποστήριξη επενδύσεων, καθιστώντας τη χρηματοδότηση έργων στην Ευρώπη απλούστερη, αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη. Αποτελείται από τρία βασικά σκέλη: το Ταμείο InvestEU, τον Συμβουλευτικό Κόμβο InvestEU και την Πύλη InvestEU. Το Ταμείο InvestEU υλοποιείται μέσω εταίρων εφαρμογής, οι οποίοι επενδύουν σε έργα αξιοποιώντας την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 26,2 δισ. ευρώ. Η εγγύηση αυτή ενισχύει την ικανότητά τους για ανάληψη κινδύνου και αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Coca-Cola Hellas: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Gjorgji Hristov για Ελλάδα και Κύπρο

AKTOR: Υπερκάλυψη 1,8 φορές για το διεθνές ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Όμιλος ΔΕΗ: Δεκαέξι διακρίσεις από τον διεθνή οργανισμό Extel για το 2026

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 28.07.2026 13:05