search
ΠΕΜΠΤΗ 13.08.2026 01:22
MENU CLOSE

Γροιλανδία: Καμιά γεώτρηση για πετρέλαιο δεν θα γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα

13.08.2026 00:11
groilandia-topio

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας δήλωσε την Τετάρτη, 12/8, ότι μια αμφιλεγόμενη ερευνητική γεώτρηση στην ανατολική πλευρά του εδάφους αυτού δεν θα μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα για διαδικαστικούς λόγους, σε αντίθεση με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η πετρελαϊκή εταιρία που είναι επικεφαλής του έργου.

«Η απαραίτητη διοικητική διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις δεν θα μπορούν επομένως να εκδοθούν πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης», έγραψε σε ανακοίνωση η κυβέρνηση της Γροιλανδίας.

Το έργο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του αυτόνομου εδάφους της Δανίας, το οποίο θέλει να αποκτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια περιοχή που ονομάζεται Νούναπ Κέκα (Jameson Land).

Το πιο κοντινό χωριό, Ιτοκορτουρμίιτ, έχει περίπου 300 κατοίκους και στο αεροδρόμιό του έχει αποθηκευτεί ο εξοπλισμός προετοιμασίας, η άφιξη του οποίου προκάλεσε σκάνδαλο καθώς η αμερικανική εταιρία Greenland Energy δεν είχε τις κατάλληλες άδειες.

Η εταιρία έκτοτε ζήτησε συγγνώμη, αλλά οι αποκαλύψεις αυτές εξόργισαν τους Γροιλανδούς σε μια χρονική στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να θέλει να «ελέγξει» το τεράστιο νησί της Αρκτικής.

«Ούτε οι προπαρασκευαστικές εργασίες μπορούν να αρχίσουν», πρόσθεσε η κυβέρνηση, καθώς οι απαραίτητες περιβαλλοντικές και κοινωνικές μελέτες δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί.

Η γροιλανδική κυβέρνηση ζήτησε από την εταιρία να προσαρμόσει τον σχεδιασμό της και να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της.

«Οι εταίροι επεξεργάζονται στο εξής ένα χρονοδιάγραμμα-στόχο για να λάβουν άδειες τον χειμώνα 2027 – 2028», αντέδρασε η Greenland Energy σε ανακοίνωση.

Δήλωσε ότι «θεωρεί αυτήν την πρόσθετη περίοδο εξέτασης ως ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του σχεδιασμού του έργου και βελτιστοποίηση των αναγκών σε υλικοτεχνικό επίπεδο και σε υποδομές».

Διαβάστε επίσης:

Χιλή: Έλεγχοι σε τσάντες μαθητών για την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία

Ρωσία: Τρία πολεμικά πλοία επλήγησαν σε επίθεση στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ

ΗΠΑ: Αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο η Κάρολαϊν Λέβιτ – Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ





google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 13.08.2026 01:02